Siyah İnci: Mercedes E 180 Elite
Dinamik’ denemeleriyle son yıllarda giriş seviyesine inmiş olsa bile, Mercedes’e ait çağrışım ve kimliğin hakiki temsilcileri kanımca ‘E’ harfinden itibaren başlıyor.
Bu noktadan itibaren riskler artıyor, toleranslar azalıyor, hata payları ortadan kalkıyor. Neyse ki E180, hepi topu bir buçuk litre motoruna karşın hemen hiç ödün vermiyor.
3750 km’de gelen test otomobilinin sürdüğümüz 400 km boyunca kayda değer yegane kusuru, şanzımanı oldu.
Ağır çekim vites değişimleriyle 7G-Tronic, bilhassa kendi gibi tork konvertörlü ve BMW’lerde sık rastladığımız ZF 8HP’nin çok gerisinde. Otomobilin ağırbaşlı karakteri ve motorun düşük kapasitesiyle birleşince, vites kutusunun kusurları daha fazla ön plana çıkıyor.
Günlük kullanımda sürüş pozisyonu uzun boylular için biraz yüksek kalıyor, start/stop sistemi motoru kapatırken biraz sarsıyor, fren pedalı biraz solda kalmış ve direksiyon da yüksek hızlarda biraz fazla hassas. Ancak tüm bu öznel ‘biraz’lar zamanla solup geriye büyüleyici bir otomobil bırakıyor.
E180’in içi, eviniz gibi. Harikulade bir işçilik ve malzeme kalitesine sahip, detayları hayran bırakıyor ve tüm düğmeler sofistike bir toklukla çalışıyor. Yalnızca müzik sistemi kumandalarını çevreleyen ve A-türevlerini fazlaca andıran siyah plastik taban göz tırmalıyor. Kadranlardaki ve orta konsoldaki iki ekranın da çözünürlükleri yüksek, menülerin erişimi rahat. Arka taraf makam aracı olarak kullanılabilecek kadar geniş. LED farlarsa geceyi gündüze çeviriyor.
Soru işaretlerinin hedefi motor, çalışma karakteri ve performans hissiyle gayet yeterli. Turbo boşluğuna mahal bırakmadan homojen biçimde devirleniyor ve yük altında agresif melodiler çıkartıyor. Sarfiyatıysa karma kullanımda 10 litre civarında geziniyor.
Açısı arttıkça turu kısalan değişken oranlı ‘Direct Steer’ direksiyon, şehiriçinde ve performanslı sürüşte hızlı çalışıyor. Yoğun bir geri dönüşte bulunmuyor olsa da asla tedirgin etmiyor ve çok net bir konumlandırmaya imkan tanıyor.1650 kg’luk otomobil sıklıkla daha hafif hissettiriyor ve direksiyonun bunda payı büyük. Mamafih bir E serisinin simidi yüksek hızlarda bu kadar hevesli ve müdahaleye bu denli açık olmamalı.
Sükunetinize ipeksi tavırlarla eşlik eden ve trafikte adeta akan otomobil, zorlandığındaysa harikalar yaratıyor. Continental Sport Contact 5’lerin de desteğiyle limit davranışlarında nefis bir kademe, önden kaymaya karşı yüksek bir dirayet ve şaside üstün bir denge mevcut. Sürücüyle iyi huylu bir iletişim kuruyor, güven telkin ediyor ve yapabildikleriyle çok şaşırtıyor; zira orta şeritte süzülürken tüm bunlara hiç ihtimal vermiyorsunuz:
Yazı: And Mehmet ÇETİN
Aklıma en çok kazınmış test bu test.
Araba güzel,kafalar güzel,muhabbet güzel.
Cidden efsane test ya 🙂
bende sinan abinin köşe yazısındaki roll köprüsünden geldim köşe yazılarını okuyun bence 🙂
sinan muhipi hep tersliyo arkadaş
gül gibi oğlan halbuki ayıp ediyon sinan
Sürerken, herşey çok doğru… şanzımana çok yüklenmişler diyordum…
ta ki ama ışıkta kalkıvereyim dur bi dip gaz yapayıma geldimi
hele sportta (belki kiralık araç olduğundandır)
berbat bile değildi sanki yarı otomatik gibiydi
şanzıman 50 yaşındaki bi insan için güzel sadece
normal bi şekilde yaramazlık yapmadan sürenler için iyi
makyajlı f10 daha ferah hissettiriyor biraz daha iyi sarıyor
ama onunda süspansiyonu sadece düz yolda kaymak en ufak bi bozuklukta
mercedesin pamuksuluğundan eser yok arabanın geri kalanına yakışmıyor
mercedesle bozuklukların üstünden geçmek istiyorsunuz şımartıyor insanı
And abi diğer testlerinde başlagıcı bu testin başlangıcı gibi yapsanız çok güzel olur.
ahahaha komedi ya helal
Hey yavrum hey. Daha iki buçuk yıl önce fiyatı 142 binden başlıyormuş. Şimdi E180 264 binden başlıyor. 142 bine dizel trendline passatı ancak alabiliyoruz.