Haberler

İstanbul’un şaşırtan trafik istatistikleri




Radyo Trafik’e konuk olan Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper İstanbul’un trafiği ile ilgili çarpıcı istatistikler paylaştı. İstanbul’da gerçekleşen kaza sayısının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Alper, 2014 yılı verilerine göre İstanbul’da gerçekleşen ölümlü kazaların sayısı Avrupa ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi.

48 BİN 725 KAZA, 190 ÖLÜ, 21 BİN 694 YARALI

Açıklamalarında istatistiğin önemine dikkat çeken Alper, “İstanbul’da geçen yıl 48 bin 725 kaza meydana geldi, maalesef 190 vatandaşımız hayatını kaybetti, 21 bin 694 vatandaşımız ise yaralandı. Üzücü bir detayı paylaşmak isterim, bizim trafik istatistiklerimizde ölüm olayları sadece asfaltta hayatını kaybedenler için geçerli oluyor. Bu bahsettiğim 21 bin 694 yaralı, bunların birçoğu da ağır yaralı hastaneye kaldırılsa, bunların hastanelerde hayatlarını kaybetmeleri anında, ölüm olayları o 190 kişinin içine girmiyor, aslına bakarsanız çok daha fazla. Bu 21 bin 694 yaralının en az %10 %15’inin de hayatını kaybettiğini düşünürsek ölüm sayısı İstanbul’da 1500 – 2000’i bulmuş oluyor ki bu sayı bir yılda çok fazla. Avrupa ortalamasına göre çok fazla.”dedi. Alper, trafiğin 4 unsurunun en başında altyapı, sonrasında mühendislik, eğitim ve denetim geldiğini söylüyor ve ekliyor: “Bunların 4’ü de bir potada erimediği sürece bu sorunlar mutlaka devam edecektir. Bu unsurların hepsinin uyumlu bir şekilde ilerlemesi lazım. Biz denetim noktasında 3 milyona yakın cezai işlem uygulamışız.”

OKULLAR AÇILDI, SERVİSLER YOLA ÇIKTI

Okulların açılması ile okul servisleri de yeniden İstanbul trafiğinde boy göstermeye başladı. Metin Alper, İstanbul genelinde 2014 yılında toplam 15 bin servis aracını kontrol ettiklerini belirtiyor ve bu araçlardan 2 bin 600 tanesine cezai işlem uygulanırken 500 tanesinin de trafikten men edildiğini ekliyor. Ayrıca kontrollerde birçok aracın muayenelerinin de eksik olduğunu tespit ettiklerini belirten Alper servis sürücülerini yaptıkları iş dolayısı ile de dikkatli olmaya çağırıyor.

FAHRİ MÜFETTİŞLER 2014 YILINDA 40 BİN CEZA YAZDI

Fahri müfettişlik de dinleyicilerimizin ve İstanbullu sürücülerin gündeme getirdiği bir başka konu. Bu konudaki çalışmaların ne durumda olduğu ve yeniden bir canlandırma olup olmayacağı merak ediliyor. Alper’in bu konuya yanıtı şöyle: “Yönetmelik hükümlerine göre bir ildeki tescilli araç sayısının binde ikisi kadar fahri trafik müfettişi görevlendirmesi gerekmektedir. Bu fahri müfettişlere yılda en az 2 defa eğitim verilmek sureti ile denetim kapasitesinin arttırılması, denetim etkinliğinin sağlanması, kural ihlallerinde yakalanma ihtimallerinin arttırılması, toplumda trafik kurallarına uymak konusunda algının maksimum düzeye ulaştırılması hedeflenmektedir. Yani fahri müfettişlik, polisin haricinde bir denetim mekanizması. Adı üzerinde fahri olarak görev yapan 3 bin 546 tane İstanbul genelinde şu an itibari ile ki bu hedeflenen sayının yarısı normal şartlarda. Bunun 7 binin üzerinde olması lazım. 2014 yılında biz bir toplantı yaptık fahri müfettişler ile, bir durum toplantısı. Yaptığımız değerlendirmede aslında beklenen performansın altında olduğumuzu gördük ve daha sık toplantılar gerçekleştirmeyi kararlaştırdık. 3 bin 546 tane fahri müfettişimiz toplamda İstanbul genelinde 2014 yılında 40 bin tane ceza yazmışlar. Bunların da başında kırmızı ışık ihlali, yine emniyet şeridi ve emniyet kemeri olmak üzere ihlallerden dolayı cezaları yazmışlar.

“SÜRÜCÜLERİN GÖRÜNTÜLÜ İHBARI İŞLEME ALINMIYOR MU?

Radyo Trafik haber merkezine her gün onlarca ihbar yapıldığını ifade den Cezayir Doğan bu ihbarların çoğunun da da görüntülerle desteklendiğini ifade etti. İstanbulluların bu görüntüler ile yapılan ihbar ve şikâyetlerin işe yaramadığı görüşünde olduğunu ifade eden Doğa’ın geçtiğimiz dönemlerde vatandaşların ihbarlarının da değerlendirileceği söylentisini hatırlatarak uygulamada böyle bir durum olmadığına dikkat çekti. Alper bu konuda cezai işlem uygulama yetkilerinin olmadığını belirterek “Örneğin bir vatandaş uygunsuz parklanmadan şikâyetçi. Hemen oraya ekip gönderiyoruz. Emniyet şeridi ihlalleri çok oluyor, şikâyet ediliyor, biz emniyet şeridi ihlaline 500 bin ceza yazmışız. Biz emniyet şeridini de boş bırakmıyoruz. Bu noktada Radyo Trafik’in de katkısı büyük tabii” açıklamasında bulundu.

EMNİYET ŞERİDİ İHLALLERİ

İstanbul trafiğinde en çok şikâyet edilen ve Radyo Trafik dinleyicilerinin en çok karşılaştıkları konu emniyet şeridi ihlalleri oluyor. Dinleyenler bazen emniyet şeridini ihlal eden bir aracın arkasından polis aracının ilerlediğini ancak bir müdahalede bulunmadığını iddia ediyor. Peki, Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper’in bu konudaki iddialara yanıtı ne? “Trafikte yaka kameralı sistem başladı. Ekip otolarımızın çoğunda kamera var. İstanbul genelinde 335 noktada toplam 592 kamera ihlalleri tespit ediyor, kırmızı ışık ve emniyet şeridi başta olmak üzere. Ekip otoları görüyor vatandaşlarımız, neden o an ceza uygulamıyor diyebilir, o an acil bir göreve gidiyor olabilir ama o aracın plakası alınıyor ve işlem uygulanıyor.” İstatistiklere göre binlşerce ceza kesiliyor ancak hala başta emniyet şeridi olmak üzere ihlaller yoğun olarak devam ediyor. Cezaların daha yüksek olmasının caydırıcı olacağını ifade eden Alper sürücülerin ‘Çok acil işim var, nedir cezası 88 lira, veririm’ düşüncesi ile hareket ettiklerini belirtti ve ” Sadece ceza değil, ruhsata bir puan uygulanabilir, araç belli bir süre trafikten men bile edilebilir. Biz burada kural ihlali yapanları değil de kuralları ihlal etmeyenleri korumak zorundayız” dedi.

EK ŞERİT UYGULAMASI

Birçok sürücü İstanbul’da artık ek şerit uygulamasına gerek olmadığını düşünürken bir dönem hafta sonu da olsa kapatılmasının söz konusu olabileceği konuşulmuştu. Bu konuda büyük bir adım atmayı planladıklarını belirten Alper gerçekleştirecekleri çalışmanın ek şeridin tamamen kaldırılmasına yönelik olacağını da ekledi. Önümüzdeki aylarda bu konuyu UKOME’de gündeme getireceklerini anlatan Alper neredeyse 20 sene önce başlamış bu uygulamanın günümüzde geçerliliğinin olmadığını ifade etti.

ÇAKARLI ARAÇLARA ÇÖZÜM YOK MU?

İstanbullu sürücülerin bir diğer en büyük sıkıntısı olan çakarlı araçlar konusuna değinen Alper “Çakarlı araç ihbarları çok fazla geliyor. Vatandaşlarımız sağ olsunlar iem.gov.tr üzerinden veya BİMER’den bizlere şu saatte, şu tarihte şurada çakarlı bir araç gördük plakası şu bu aracın gerçekten geçiş üstünlüğü var mı diye bildiriyorlar. Biz de buna göre hareket ediyoruz” dedi.

“ŞARJ, SU SATILIYOR TAMAM DA OK SATAN GÖRDÜM”

Yollarda tehlikeli durumlar yaratan seyyar satıcıların da terfikte sorun olulşturduğunu belirten Alper bu durumlarda müdahale edildiğini anlatıyor ve ekliyor: “Bu konu ile ilgili Zabıta Daire Başkanı çok değerli çalışmalar yapıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, küçük yaşta çocukların çalıştırılması yönünden, Maliye Bakanlığı kayıt dışı bir ekonomi söz konusu olması açısından Emniyet Müdürlüğü, Zabıta Teşkilatı tüm ilgili birimler bu konuyla ilgileniyor. Bizim yapabileceğimiz ise en fazla o bölgeden çıkarıp uyarabilmek. Bu da kalıcı olmaz, sonrasında yine gelir oraya. Ancak bahsi geçen kurumlarla detaylı bir çalışma yapılabilir. Zarar verecek şekilde olan durumlarda hemen bildirilirse müdahale edebiliriz. Sürücülere tavsiyem şu ki; alışveriş yapmasınlar”

Kaynak: Sabah

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu