Az yakıp, çok kaçanlar
Söz konusu performans olduğunda yakıtların kralı “benzin” olarak bilinir. Bugün sizlerle birlikte bu algıyı yıkmaya göz dikmiş 5 tork canavarını inceleyeceğiz. O zaman 5’ten geriye saymaya başlayalım…
5. Audi SQ7
Listemizin başında Q7’nin başına “S” harfini yerleştirmiş olan koca oğlanımız bulunuyor. Bu asi otomobilin kaputunun altında 4.0 litre V8 ünite yer alıyor. Bu motor intercooler hizasında konumlandırılmış, geleneksel yapıda iki turboşarja sahip olmakla beraber bu konumlandırma aracın tepkilerinin gecikmesini önlemekte yardımcı oluyor. Tüm bu geliştirmelerle beraber aracın 0’dan saatte 100 km hıza 4.8 saniyede çıkmasını sağlayan güç verileri ise 435 beygir gücü ve 900 Nm tork olarak belirtilmiş durumda.
4. 335d xDrive M Sport
BMW’nin hacim küçültme politikasının meyvelerinden biri olan bu otomobil, yine de içerisinde sıralı-altılı barındırması ile Bavyera geleneklerinden vazgeçememiş gibi gözüküyor. Çift turbolu 3 litrelik bu motor, 313 beygir gücü ve 630 Nm tork üretiyor. Yaklaşık 4.8 saniyede 100 km/s hıza ulaşmasına rağmen fabrika yakıt ortalaması 100 kilometrede 5.6 litre ile olağanüstü bir seviyede.
3. Audi A8 4.2 TDI Quattro
Le Mans yarışlarındaki başarılarından olsa gerek bu listede Audi’leri görmek bizleri şaşırtmıyor. A8’in, 4.2 litrelik 8 silindire sahip bu motoru, 385 beygir gücü üretiyor. Bu gücü Quattro dört-çeker sistemiyle beraber 4 tekerine birden aktaran bu otomobilin 0-100 km/s değeri ise 4.7 saniye.
2. BMW M550d xDrive
Evet, yine bir BMW. Bu Bavyeralı dizeller kesinlikle hızlı gitmeyi seviyorlar. Bu seferki bir 5-serisi ve içerisinde üç turbolu, 3.0 litre sıralı 6 silindirli üniteyi barındırıyor. Yine dört tekerden çekişe sahip. Tüm bu veriler bir araya gelince, 4.5 saniyelik bir 0-100 km/s değeri ortaya çıkmış.
1. Audi R8 6.0 Quattro V12 TDI
Tamam, bu otomobilin konsept olduğunu biliyoruz fakat kapanışı bu araçla yapmanın güzel olabileceğini düşündük. 2008 yılına döndüğümüzde, böylesine sportif olan bir araca dizel motor koymayı deneyen Audi mühendisleri, R8’in arka camının altına 12 silindirli devasa bir dizel motor yerleştirdiler. Bu 6 litrelik motor, 500 beygir gücü ve tam tamına 1000 Nm tork üretiyordu. 0-100 km/s değeri ise 4.2 saniye olmakla beraber bu otomobil maksimum olarak ibresinde 300 km/s değerini görebilmekteydi.
Kaynak: Carthrottle
m550 xdrive , v6 ?
Yanlış yazmış arkadaşımız, sıralı 6 silindirli ünite olacak.
Aaa gözümden kaçmış?, çok teşekkür ederim uyarılar için.
Turboşarjlı motorlar yaygınlaştıkça BMW’nin modellerini isimlendirme konusundaki tutumu değişti. 550d xdrive’da 3000cclik dizel motor kullanılıyor.?
Tam 3000 değil 2993cc
nereye yazacağımı bilmediğimden buraya yazayım dedim. Site yöneticileri için yazacam.
turbo şarzlı motor ile atmosferik motorun pratikte farklarıi artıları eksileri nelerdir bunun videosunu yada makalesini yazmalarını isteyecem.
Aynı şeyi şanzuman çaşitleri içinde isteyecem. baktığımda teferruatla ilgili konular var ama bu asıl konulardan dem vurulmamış.
Gidip öncekinde olduğu gibi turbo motorun mühendisliğini anlatın demiyorum. Bundan bana ne. Fetişist değilim, bana faydası zararı nedir onu merak ediyorum.
İsteğinizi gerekli kişilere bildireceğim fakat bu konularla ilgili aradığınız cevapların bazılarını Youtube kanalımızdaki “Ne Nedir?” videolarında bulabilirsiniz. İlginiz, alakanız için teşekkür ederiz.