"12 Opel Astra J 1.6T - Cosmo Active Select

selimcicekyurt

Selim
Profesör
885
25
Marka
Opel
Herkese iyi pazarlar, 1 yıla yakın süre bindiğim bu nadir, hatta ilanda hiç görmediğim kombine sahip Astra deneyimimi anlatmak istiyorum. Vakit buldukça anlatmaya devam edeceğim takip etmek isteyenlere duyrulur.
Öncelikle benim radarımda olan bir model değildi motor itibariyle. Makyajsız olmaları, birçoğunda LPG olması ve temizinin bulunmaması beni 1.4t bakmaya itiyordu. Bilen bilir Opeli genel anlamda sever, F/P olarak görürüm. 1.4t sport stil fiyatlarının bi anda yürümesiyle bu arabaya denk geldim. Hatası, kazası ve boyası yoktu. Hiç LPG takılmamıştı. Orijinalliğiyle teyp dahil olmak üzere hiç oynanmamıştı. Makyajlı kasaydı ve görece yılına göre kilometresi iyiydi. H kasanın satışında 2-3 defa bakmaya geldiler, kapora alındı ve abuk subuk şeylerden iptal ettiler. Bende o süreçte bu aracın sahibi abimizle kaçırmamak adına telefonlaşıp kaporalaşıyordum. Neyseki 3 veya 4. seferde aracı satınca abimizle samimi bir diyalog geçirip artık işi netleştirdik.
2025_04_06_20_35_27_IMG_6982.JPG
Bu görsel ilanın haricinde araç sahibinin bana attığı, eski sahibindeykenki olan görsel. İstanbul > Ankara yapıp aracı inceleyip biraz sürdükten sonra eksperin yolunu tuttuk. Eksper yapılırken yakınlarıma fotoğraf atmak için aracın yanına gittiğimde, gündüz ledlerinin yanmadığını farkettim ve ekspere söyledim. Buraya girmeniz yasak, biz herşeyine bakıyoruz size hepsini tek tek anlatıcaz denince bekleme alanına geri döndüm. En son araç yol testinden geldiğinde sanırım arabanın ana soğutma borusu olarak geçen, torpido kısmında giriş ve çıkışı olan hortumu çıkmış. Bunun neyden olduğunu, bir problem olup olmadığını sorduğumda sadece yerine oturtulmadığını onların oturttuğunu, istersem ustaya gösterebileceğimi ama bir sıkıntı olmadığını söylediler. Eksper sonucunu okuma kısmında ise araç neredeyse kusursuz çıktı. En kafaya takılacak kısım şanzımanda hafif vurma var. "Ama aynısı bizde var abi bizimki de böyle normal yani." söylemiydi. Far detayını tabiiki atladılar ve o süreçte benimde aklımdan çıkmış. Abimizle son bir hasbihalin ardından notere geçip aracın devrini aldım. Bunlar da eksperdeki ve noter sonrası ilk fotoğrafları. Eksperdeki fotoğrafta gündüz ledlerinin yanmadığı da belli oluyor.
2025_04_29_13_26_31_IMG_7118.jpg2025_04_29_16_38_30_IMG_7126.jpg

Hayırlı olsun, Allah kaza bela vermesin inşallah. Sedan 1.4T sport still olanını çokça kez kullandım. Yol tutuşu ve konforu gayet iyidir.

Aracın devrini aldıktan sonra plaka basımımızı beklerken abimiz sağolsun köfte ekmek ısmarladı meşhur olan bir yerde. Sonrasında plakayı takıp abimizi evine bıraktım ve Ankara'da yaşayan arkadaşlarımı ziyaret etmeye koyuldum. İlk benzinimizi alırken;
2025_04_29_17_09_16_IMG_7129.jpg
Ankara içi yaklaşık 100km gezdikten sonra akşam kahvemi içip yola koyuldum. Performansı, konforu falan derken hayatımdaki en zevkli ve konforlu yolculuktu diyebilirim. 140-230 arası aşırı keyifli ve lineer bir hızlanması vardı. Gece nihayet eve vardığımda arabanın son kademede fan açtığını farkettim. Eksperde "Termostatta hafif kaçak var baktırırsın abi." dedikleri için zaten az çok tahmin edebiliyordum. Almadan önce yakın bi abimle yaptığım sohbette "Alır almaz buji, bobin ve soğutma sistemini yenileyelim kafan rahat bin." dediği için sorun etmemiştim. Ertesi gün ustama göstermeye gittim, almayı düşündüğüm haricinde bir eksik çıkmadı ve parçacıdan temin edip ertesi gün ustama gidecektim. Bunlarda aldığım parçalar;
2025_04_30_18_37_04_IMG_7140.jpg2025_05_01_12_11_25_IMG_7149.jpg
Ertesi sabah aldığım parçaları değiştirdik ve kafam rahat şekilde binmeyi bekliyordum sabırsızlıkla.

Hayırlı olsun, bu kasa astraların şürüşü, bıraktığı intiba D sınıfı araba gibi. Virajlara girip çıkarken tren gibi döner, arkasının bi nebze dar olması dışında sınıfı için eksiği yok.

Gündüz ledleri sport paketlerde ki farda bulunan ledle aynı olması lazım, tane tane gözükür;
1000055759.png

ledler set şeklinde seri bağlı olabilir, soketi varsa onu kontrol etmekte fayda var.

AFL farların dizaynı da mükemmel duruyor, aydınlatması da bi o kadar mükemmel diye tahmin ediyorum.

tekrardan hayırlı olsun.

Hayırlı uğurlu olsun. Allah kaza bela vermesin. Bence cok zevkli ve guzel bir araba almışsınız. Guzel günlerde kullanın

Hayırlı olsun, Allah kaza bela vermesin inşallah. Sedan 1.4T sport still olanını çokça kez kullandım. Yol tutuşu ve konforu gayet iyidir.
Teşekkür ederim hocam.
Ertesi gün artık usta hatası mıdır, yeni parçadan dolayı ufak tefek nazlanma mıdır bilmem şöyle bir manzara vardı;
2025_05_02_12_16_51_IMG_7155.jpg
Hemen ustamı arayıp gittim ve ufak bi gevşeme durumu varmış sıktık düzeldi. Bu süreç biraz taşınma sürecimiz olduğu için arabaya pek binmiyordum zaten. Taşındığımız yerde yakın olunca yürüyerek gidip geliyordum zaten. Sonrasında arabadan bi malzeme almaya inmişken, huyumdur ara sıra kafama eser yağına suyuna sağına soluna bi bakarım. Şöyle bir görüntüyle karşılaştım;
2025_05_05_15_47_33_IMG_7172.jpg2025_05_05_15_47_18_IMG_7171.jpg
Baya bela olduğu ve maliyetli olduğu söylenen yağ soğutucu problemi olduğunu düşündüm ve hemen ustamı aradım. Ufak tespitlerimiz doğrultusunda benimki "patlama" değil de "kaçırma" aşamasındaydı o yüzden bin gel hallederiz deyince kalktım gittim. Usta yağ soğutucu komple almana gerek yok bunun radyatörü ayrı satılır onu alıp gelsen yeterli dedi.
-Yağ soğutucu radyatörü
-Antifriz
-Genleşme kabı
-Soğutma sistem temizliği
Hazır turbo, katalizör sökülmüşken yakınım olan bi yazılımcı abim hazır egzoz vs sökmüşken yazılımını, downpipeını ve kat iptalini yapalım istersen ekstra işçilik vermezsin müsait olduğunda da bana ödeme yaparsın diyince onları da aradan çıkarmış bulunduk. Arabada Kat > küçük kat > orta susturucu > 2 arka susturucu olduğu için hiç ses yoktu. Hafif bi ses vermesi içinde Voortek spor orta susturucu koyduk ama yine hiç ses olmadı. :D Neyse kalsın performansa katkısı olur ne azından diyip ayrıldım o gün.

İlerleyen günlerde ustamın söylemlerini dikkate alarak. Her gün çalıştırmadan önce genleşme kabının üstündeki yağı peçeteyle alıp, orada suyu boşaltıp, hortumlardan su vererek sadece su koyduk bi 3-4 sefer. Her seferinde azalacak denen yağ bir türlü azalmıyordu :)
2025_05_07_10_53_03_IMG_7210.jpg
bu süreçte arabada bir performans sıkıntısı da başlamıştı. Tam gaz verdiğim zaman özellikle 4000 devirde kerkinme yapıp hızlanmıyordu araba. Cihaza bağlandığında hata da vermiyordu ama ben içimin rahat etmesi adına bobin aldım ve komple yağ soğutucu alıp gittim. Tekrardan turbomuz indi, yağ soğutucumuz bütün şekilde değişti ve bobinimiz yenilendi. Sonrasında ustam sağolsun hiç söylemeden bi anda motoru yıkamaya başladı :) Tabii kap yine eski haline döndüğü için ben tekrardan kap falan alıp değişim yaptırdım.

2025_05_14_13_02_53_IMG_7267.jpg2025_05_20_11_55_37_IMG_7315.jpg
Sonrasında yine sadece su koyup 2-3 günde bir doldur boşalt yapmaya devam ettik. İşin sonunda kabı değiştirip antifriz koyduk.

2025_05_22_14_43_51_IMG_7331.jpg
Yakın zamanda uzun yol yapma durumum vardı. Sağ arka lastik yarılınca çıkma takmışlardı ve aynı model olmasına rağmen diş derinliği ve kondisyonu aynı değildi. Böylelikle sıfır lastik aldım ve soğutma sistemine son hamle olarak termostat yazılımı yaptırdım.
225/50 R17 Kumho Ecsta Spor PS72 aldım ve çok çok memnun kaldığım bir F/P lastik oldu.
2025_05_22_13_42_28_IMG_7328.jpg

2025_05_25_12_54_20_IMG_7351.jpg
Sonunda geldi o uzun yol günü. Kız arkadaşımla yıldönümümüzü kutlamak için koyulduk yola. Yaklaşık 70-80km yol gittikten sonra kadranda bir uyarı; YAĞ SEVİYESİ EKSİK.
Hemen hızlı bir hamleyle 130-140 giderken arabayı kontrollü bir şekilde emniyet şeridine aldım ve stop edip kaputu açtım.
2025_05_27_09_23_57_IMG_7354.jpg2025_05_27_09_26_11_IMG_7359.jpg2025_05_27_11_43_54_IMG_7362.jpg
Kabus başlamıştı. Araba bütün motor yağını suya basmış. Oradaki basınçla beraber de hortum patlamıştı. Araba su yerinde tamamen yağ vardı ve hiç su yoktu. Yağ çubuğunu çektiğimde de kimseler yoktu :) Bu sırada o bahsettiğim kerkinme sorunu devam ediyor bu arada. O yüzden arabayı çok yormamaya çalışıyorum ama ara ara da yokluyorum hani bi arıza verir bi belirti verir diye.
Ustamı aradım, başta beni bulunduğum bölgede bir yere yönlendirmeyi teklif etti ama, ben "HİÇ YAĞ YOK." diyince o zaman çekici gönderelim sana diyip çekici ayarladık ve geri dönmek zorunda kaldık. Yağ soğutucu yeni değişmiş, tüm soğutma sistemi yenilenmiş bir arabada bu durum neyden olabilir diye düşünürken usta pompa contasına bakıcaz %90 ordan dedi. Keza baktığımızda da öyleydi;
2025_05_27_15_55_42_IMG_7365.jpg2025_05_27_15_55_11_IMG_7364.jpg

Bunu da hallettik neyse artık arabanın sorun çıkarabilecek birşeyi kalmadı en azından diyerekten bu sefer bu bahsettiğim kerkinme problemine iyice kafa yormaya başladım. CHATGPT ile inanılmaz fazla istişare, log yorumlatma deneyimim oldu. Bana göre hiç uğraştığınıza değmez dediği şeyler hiçbir zaman durumu düzeltmedi ve doğru çıkmadı.
İlerleyen günlerde su eksilmeye başladı. Bu sefer termostat kabındanmış :D metal termostat kabı taktık ve hafif bulanıklaşmış antifrizi de yenileyip mis gibi yapmıştım tekrardan sistemi.
Malum Opel'in birçok modelinde bulunan geri çağırma kampanyası var. Bizde dahil olup bu süreçte en azından "ücretsiz" bir parça değişimi yaptık :D
2025_06_10_12_29_44_IMG_7438.jpg2025_06_11_13_09_57_IMG_7453.jpg
Performans sıkıntımızı hala çözül(e)memesinin yanı sıra, araba bazen vites P konumundayken usulca stop etmeye başladı. Usta net bir teşhis koyamayınca ben kendim alıp MAF sensörünü değiştirdim. Bu aşama itibariyle artık usta değişimine de gidecektim. Çünkü arabanın pek dilinden anlamadığını düşünmeye başladım.
2025_06_13_19_32_07_IMG_7466.jpg
Bu sefer kız arkadaşımın doğum günüydü. Farklı ve uzak bir yerlere gitmek istiyordu ama ben nolursa olsun arabaya hala güvenemiyordum :D Küçükçekmece > Kadıköy yaptık, orada bir yemek molasının ardından arabaya bindik ve;
2025_06_25_19_20_52_IMG_7546.jpg2025_06_25_19_53_16_IMG_7547.jpg
Bu sefer diğer radyatör hortumumuz patlamıştı. :) Günlerden Cumartesi ve saat yaklaşık 20.00 aynı zamanda bilmediğim bir semtteyim. Hemen marketten 6lı 1.5 litrelik su aldım ve en yakın sanayiye baktım. Araba sayfam vesilesiyle tanıştığım, bölgede oturan tanıdıklarımı aradım. Hiçbir dükkan açık değildi. Bugün bırak arabayı kazıklamasınlar dediler hatta. Güç bela açık bir dükkan buldum ve sağolsunlar o saatte bir şekilde parçayı birlikte arayıp bulduk taktık. Fazla bi para aldıklarını da düşünmüyorum krizi fırsata çevirmedikleri için teşekkür ederim. Ardından bahsettiğim gibi usta değişikliğine gittim. başka bir Opel kullanıcısı arkadaşım ve bütün sanayideki ustaların önerdiği iyi bir ustaya gittim. Kendisinin dükkanı küçük, müşterisi fazla olduğu için aracı teslim etmek biraz zahmetliydi. Performans sorunum sonunda düzelecekti ve sonunda aracı kendisine teslim ettim. Yanlış hatırlamıyorsam 1 gün onda kaldı araba. Karter havalandırma hortumundan dolayı ciddi bir yağ kaçağı vardı ve baya baya eksiltiyordu. İlk iş onu değiştirdi ve benim hiç bilmediğim turboyla alakalı parçaları kontrol etmeye başladı.
2025_07_10_10_28_35_IMG_7614.jpg2025_07_09_12_32_36_IMG_7609.JPG
Selenoidlerde arıza gözükmemesine rağmen sağolsun kendisi temin edip kontrolünü sağlamış. Insignia 1.6t 180 ile aynı değilmiş bu arada. Onlarda sorun görmediği için eskileri geri takmış sonrasında. Map sensörüyle alakalı bir hata verince onu değiştirmiş. Bu görseldeki parça da elindeyken patladığı için benden para talep etmeden kendisi değiştirdi. Arabaya elimde bulunan yağdan eklediğim için (5w 40 ve en az 2-3 yıllık bir yağ.) yağ - yağ filtresi değişimi de istemiştim sağolsun onları da halletmiş. Çekiş problemimize gelince ise, çözemedi :)

Bu arabanın turbosunda problem var, turbocuya gitmen lazım dedi. Göndereceği bir yer olmadığını söyleyince kendim araştırmaya başladım. Bu sefer baya bilindik, hatta Sinan Abi'nin 124'ü götürdüğü turbocuya gittim. Kendilerine ertesi gün sabah arabayı teslim ettim. Akşam geri alacağım araba için saat 20.00 olmasına rağmen hala bir haber, dönüş gelmemişti. Belli sebeplerden işlerin uzadığını, arabayla ilgilendiklerini fotoğraf ve sesli şekilde belirttiler bende beklemeye devam ettim. Ertesi gün öğlen aracı teslim almaya gittiğimde;
-Turboda ciddiye alınacak bir problem olmadığını, ufak tefek mil eğriliği gibi şeyler olduğunu ve düzelttiklerini, onun için ek bir işçilik almayacaklarını söylediler.
Peki çekiş sorunu? diyince;
-Arabada düşük basınç hatası var ama hiçbir yerden kaçak yok, turbo da gayet iyi basıyor. Sadece bir turbo hortumunda sigara dumanı kadar kaçak var o da bu arabayı bu hale getiremez dediler.
Bu yerde hoşuma gitmeyen tek şey bana turboyu taktıktan sonra manifoldun çatlak olduğunu söylemeleriydi. Öncesinde söyleseler ben onunda değiştirilmesini talep ederdim. Bu sefer aklıma manifolddan mı acaba? Sorusu geldi. Çünkü çok fazla kişi yaşıyordu bu durumu.
2025_07_15_12_22_32_IMG_7631.JPG
Bu süreçte bu arada 3-4 kere aracın yazılımını orijinale çevirdik ustalar sürekli oo yazılım mı var o zaman ondandır demesin diye.
Tekrardan yazılımı orijinale çevirdik ve bu sefer araba oksijen sensörü arızası veriyordu :) başta kapattığımız içindir diye düşünmüştüm ben ama gerçekler öyle değilmiş. Yazılımcı abim: Oksijen sensörü konum 1 hatası veriyor araban, bunu biz asla kapatmayız ya sensörde ya sokette bi sorun var buna bi baktır diyince ben artık alıştığım için direkt gidip Bosch sensör aldım :D
Sensörü alıp arabaya bindiğimde, motor arıza lambası yanıp sönmeye başladı. Araba inanılmaz tekleyerek çalışıyordu. Bana göre piston kırmış ve 3 silindir çalışıyor gibiydi. Malum şahsın Corvette gibi "PAT PAT PAT PAT PAT" diye rölantisi vardı ve bu sesle senkronize şekilde siyah duman atıyordu :D
O süreçte telaştan video veya fotoğraf çekememişim hiç kusura bakmayın bunun için. Akü sök-tak yaparak belli bir süre için düzelebildiğini görünce elektriksel birşey olduğunu anladım. Ertesi gün beyinciye gittim beyni kontrol etti ve sorun olmadığını söyleyip, Oksijen sensörünü değiştirdi. Çalıştırdığımda herşey düzelmiş, arıza lambası da sönmüştü. O gün bir daha tekrarladı onu ertesi gün gittiğimde naptığını hatırlamıyorum ama tekrar bişeyler yaptı ve düzeldi.
Hala gaza basıyorum ve araba istediğim gibi gitmiyor. Bu süreçte bir yandan da log alıp CHATGPT'ye yorumlatıyorum. Yabancı forumlara bakıyorum, Insignia forumuna bakıyorum, böyle bir sorun yaşayan kimse yok :)
Arabanın 0-100 11-12 saniye geliyordu.
WhatsApp Image 2025-12-09 at 14.08.23.jpeg
Bu süreçte uzun yol yapma fırsatım da oldu. Arabayı deneyip, log alma fırsatı buldum. Kodunu hatırlayamadığım bir turbo valf sıkışma arızası vermişti. Turbocu bana waste gateden turboyu bi tık açtığını söylediği için aklıma o geldi. Sorunu çözdüğümü düşündüm ve baya sevindim çünkü arabayı alalı yaklaşık 5 ay olmuştu ben hala tam performansta kullanamıyordum.
İstanbul'a döner dönmez turbocuya uğradım ve orijinal ayara döndürdüm. Hata kodu gitmesine gitmişti de, araba hala yürümüyordu :D
Tarif etmek gerekirse özellikle 100km/h'den sonra araba atmosferik gibi hızlanıyordu. TDI jetta falan geçiyordu yani beni :D
Aklıma artık manifold çatlağı takılmıştı. Basınç kaçmıyor, turbo sağlam, ateşleme sağlam. Onu da değiştirelim madem dedim ve alıp aynı turbocuya gittim tekrardan.
Egzoz manifoldu da değişti. Yine yeniden denedim ve araba düzelmemişti :)
Turbocuya tekrar gittim. 4-5 farklı usta çağırdı. Kimi Opelci, kimi yazılımcı. Gaz kelebeğini kontrol ettik onda da sorun yok. Değişen şeyleri söyledim, tek tek hepsi sağolsun kontrol etti. Kimse bir yorum yapamadı ağızları açık şekilde bakakaldılar :D

2014-19 seneleri arasında çoğu opeli olduğu gibi astra j'lede bayağı tecrübem olmuştu,yol tutuşu cidden güzel makineydi,kemikli olmasına halen severim,hayırlı olsun aracınız ve geçmiş olsun yaşadıklarınız

Vee artık bu jenerasyon turbo opellerin kaderi olan turbo selenoid valfi tekrardan masaya yatırıldı. Sanayide parçacıyla sohbet ederken :D abi sen versene bana şu selenoidlerin ikisinden de dedim. Artık harcadığım para öyle bir yere gelmişti ki, selenoidler bana çerez parası gibi geliyordu. Antifriz, yağ benim için benzin almak gibiydi. Abi ya düzelmezse boşa harcama bak falan dedi ama ben getirttim, taktırdım.
WhatsApp Image 2025-12-09 at 14.04.15.jpeg
Hızlanma düzelmişti.
Ama bir sorun vardı. Araba kerkinme yaparak hızlanmıştı. Tekrar 0-100 denediğimde yine 11-12 saniyeli rakamlar aldım :D
En sonunda artık yakınlarımın da söylemiyle bıraktım uğraşmayı. Aklımı sürekli kurcalıyordu. Ama kaç tane usta, yazılımcı, turbocu çözememişti ben mi çözecektim?
İnternette videolarına denk geldiğim ve samimiyetine güvendiğim bir turbocuya gittim. Bu sefer geçenkinden farklı bir yerdi ve tekrardan sohbetimizi yaptık, durumu anlattım. Baktı ve basınç hortumları ters gibi sanki diyip kontrol etti internetten fotoğrafını bulup. Abi bunları ters bağlamışlar nasıl farketmediler :D diyip beni teste yolladı.
İstanbul koşullarında hızlıca yapılabilecek test değildi benimkisi, çünkü 100km/h'den sonra farkedilir dereceye geliyordu. Bi test edip geldim ama ona da emin olamadığımı söyledim. Cihazla turbonun değerlerine tek tek baktı. Turbonun basıncı fabrikasyonun bile üstünde, gayet sağlıklı olduğunu ve herhangi bir arıza olmadığını söyledi.
Tekrardan gece çıktım, denedim ve sonuç aynıydı. Araba yine yürümüyordu.
Bahsettiğim yazılımcı abim sıfır turbo mu alsak sana napsak acaba nasıl düzelecek demeye başlamıştı.
Ciddi ciddi sıfır turbo koymaya da tamamdım bu arada. Sadece ya düzelmezse? Diyordum.
Performans konusunu artık rafa kaldırmıştım. Düzelmiyordu, ya büyük bir arıza verecekti ya da böyle binecektim artık. İstanbul Avrupa'da arabaya bakmayan OPEL ustası kalmamıştı çünkü :D
Sonra herşey çok yolundaymış gibi sol ön teker tarafından ses gelmeye başladı. İşin kötü yanı, yavaş ve düz yolda giderken geliyordu. Kasiste falan ses yoktu. Rotcuya götürdüm göstermek için ve tabiki ses yapmayı kesti :D arabayı sallıyolar ses yok. İleri geri alıyorum ses yok. Ani kalkıyorum ses yok. En son zor bela tespit ettik, sol ön taşıyıcı burçları yıpranmış. Taşıyıcı aldım ve onu da değiştirdik.

Kural şaşmaz.

24 sene Vectra'ya bindik. Ya darda olduğumuzda, ya da bayramda bozulurdu. Kolaylıklar diliyorum. Opel budur. İyidir hoştur ama arıza verdiğinde genelde en nalet zaman ve parçada arıza verir.

Böyle deyip ben niye Opel aldım?

Araba güzel hatatat

Artık kış gelmişti. Evet yaklaşık 8 ay olmuştu ve ben arabaya hala atmosferik 1.6 gibi binmek zorundaydım :D Yakıt mı? o 11-12 litrelerde geziyordu.
Garajımızın kapısında motor yok, arabadan inip kapıyı açıyorum. Bu sayede aslında arabayı bi gözetlemişte oluyorum benim hoşuma gidiyor yağmur olmadığı süreçte. :D
Egzozdan araba inanılmaz su atıyordu. Araştırmam doğrultusunda bir problem gözükmüyordu. Çünkü su berrak temiz suydu, herhangi bir kokuda yoktu, ama araba su eksiltmeye başlamıştı? (Bu arada söylemeyi unutmuşum, araba yağ soğutucu değiştirdiğimiz günden beri gaza yüklendiğime şarıl şarıl su sesi yapıyordu. :D)
Bir süre takibini yaptım hep aynı yere koyduğum için yağ veya su damladığında hemen farkedebiliyordum. Yere damlayan su yoktu. Ama ciddi bir su eksilme vardı. İşin içime su serpecek kısmı ise araba yattığında da su eksiltiyordu. Sonrasında hiç gitmediğim bir Opelci buldum yakınımda. Kendisinin teşhisi conta yanık, üst kapak değişecek turbo problemiyle alakalı turbocu bakacak bende test edicem 1 hafta bende kalması lazım 90 bin civarı da masrafı olur dedi.
Bende tabiki hemen abi numaranı alayım, ilk müsaitliğin ne zaman getirip sana arabayı bırakayım dedim. Numaralaştık ve randevulaştık.
Ancak tabiki kendisine kontrol parası vermemek için yapmıştım merak etmeyin kendisine bir daha asla gitmedim. :D
Arkadaşımın ustasına uğradım ve conta durumunu sordum, gaza bastırdı ve buharın normal olduğunu söyledi. Suyun aşırı fazla olduğuyla alakalı da kimse bişey söyleyemiyordu. Su kaçağını da tespit ettik o gün. Yağ soğutucunun contasından su kaçırıyordu. Bu süreçte çok kez satsam mı binsem mi ikilemindeydim ama bu artık tamam dedirten noktaydı. Yaklaşık 5 bin km önce değişen parça tekrar sökülecekti, ve turbo da söküldüğü için hem zaman hem nakit olarak ciddi bir işçilikti. Artık maddi olarak beni sıkıntıya sokmasından da dolayı tamamen satmaya karar verdim.
İlana koydum saçma sapan teklifler ve inanılmaz fazla favori ile beraber yaklaşık 15-20 gün sonra sattım.
Merak edenlere; sattığım abimize yaptığım masrafları hem ücret, hem tarih olarak attım. Ekspere sokmasını, eksperde de yağ, su kaçağı tarzı şeyler yüksek ihtimalle çıkacağını ve durumlarından bahsettim. Satış sonrası da elimden bişey gelirse destek olacağımı söyledim. Kendisiyle anlaştık ve bu beyaz şeyle vedalaştık.
Dipnot: Kaçırdığım bir detay daha gündüz ledlerinin beyni su alıp bozuluyormuş. Insignia ve Astra J'lerde görülen bu problem farın içinin açılmasıyla yapılıyor ve 6-15 bin ₺ arası fiyat bandında yapılıyor. Ben yaptırmadım muayeneden böyle geçince mekanik düzelemediği için sıra gelmedi :D
Bu da son fotosu; artık mutlu son mu mutsuz son mu siz karar verin.
2026_03_02_13_51_14_IMG_9073.jpg
Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler. Bu araba Opelle alakalı, sorunlu araba yok sadece ekstra titiz davranmak gerekiyor diyen bana Opelle alakalı çok güzel bir tokattı. Son opelimdi diye temenni ediyor kendisine mutluluklar diliyorum :)

Son düzenleme:
@Onur Kmnt Gündüz ledleriyle alakalı son posta ekleme yaptım. Aydınlatma konusunda benim arabada xenon ampul vardı ve eski arabamdaki biled projektörden sonra zayıf gelmişti açıkçası. Selamlaması, sağa sola dönüşü, viraj aydınlatması keyifliydi. Led ampulde almıştım kendisine ama biri bozuk çıkınca takmadım.
2014-19 seneleri arasında çoğu opeli olduğu gibi astra j'lede bayağı tecrübem olmuştu,yol tutuşu cidden güzel makineydi,kemikli olmasına halen severim,hayırlı olsun aracınız ve geçmiş olsun yaşadıklarınız
Sağolun, yol tutuşunu bende çok beğenerek kullandım. Giulietta kullanıcı arkadaşımda baya hayran kalmıştı.
büyük bir stresle düzeldi diyeceğiniz anı bekliyorum :D
Bende :D

• Haha
Tepkiler: racer
hocam geçmiş olsun öncelikle. başa geleceği varmış. eğer özel olmazsa bilgilendirici olacağını düşünerek sorayım. bu kadar işlemin toplam maliyeti ne oldu? aracı ne kadar alıp ne kadara sattınız?

Öncelikle hem geçmiş olsun hem hayırlı olsun. Başlangıçta mutlu mutlu ilerliyorduk niye böyle yaptın Opel? Yanlış anlaşılmak istemem ama o kadar yere gidilip kompresyon testi yapılmaması, endoskop kamerayla bakılmaması kötü olmuş. Muhtemelen denildiği gibi aracın contası yanıktı ve kompresyon kaçırıp kaba basıyordu, motor normal çalışma düzenine gelince bu sefer suyu yanma odasına geri dönüyordu.

büyük bir stresle düzeldi diyeceğiniz anı bekliyorum :D
Bizim arbaalardan daha çok gerdi ben hatatat

• Haha
Tepkiler: racer