11 Yıllık aynı arabada CVT şanzıman kullanıcısı olarak, CVT ile ilgili verebileceğim birkaç tavsiye var. Her ne kadar şanzımanda kronik problem olsa da en azından bu problemi olabildiğince geciktirmek yine kullanıcıya bağlı.
-CVT şanzıman yağını en yüksek 100 binde bir, ortalama 40-60 bin km arasında mutlaka filtresi varsa filtresiyle birlikte yenileyin.
-Dipgaz komutlarında CVT kendini korumak için birden gazı açtırmaz ancak siz yine de bundan kaçının. Kasnaklar ne kadar anlık hızlı hareket ederse, zincir o kadar erken yıpranır.
-Mümkün olduğunca yumuşak gaz hareketleriyle, sabit devirlerle gitmeye çalışın. Ani ara hızlanmalardan kaçının.
-Tiptronic özelliği ara sıra kullanılabilir, fakat bunu bir alışkanlık haline getirmeyin. CVT şanzımanla motor freni yapmaya çalışmayın ya da tam otomatikmiş gibi vites atmaya çalışmayın.
-CVT tam otomatik şanzıman özellikleri taşıdığı için aynı onlarda olduğu gibi vites ileri-geri geçişlerinde ya da kademe geçişlerinde mutlaka 1-2 saniye zaman tanıyın.
-Araç yüklüyken ekstra hassas olun, CVT ile bir yük/römork çekmeye çalışmayın.
Yine de tüm bunlara rağmen, bu şanzımanların normal ömrünün ortalama 250-300 bin km kadar olduğunu unutmayın. Maalesef CVT'lerde hem revizyon ihtimali çok zor, hem de sıfır şanzıman ücretleri çok pahalı. Bu nedenle iyi bir bakım ve kullanım alışkanlıkları, araç 200 bin km ve üstüyse çok önemli.