HABER Araçlarda cam filmi serbest oluyor

OmurDenizSecilen

Yönetim
Editör
Moderatör
51
Araçlarda cam filmi kullanımı artık serbest oluyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, araçlara yapılan cam filmi uygulamasına değinerek, “Mevcut durumda mevzuatta yer almayan ve cezai işleme tabi olabilen cam filmi uygulaması ile ilgili olarak çalışma yapıldı ve cam filmi uygulamalarının AİTM Yönetmeliği çerçevesinde standardına uygun yapılmasına dair hükümlere yer verildi. Yani yönetmelikteki esaslara uygun onaylı cam filmi takılması artık araçlarda serbest oluyor.” ifadesini kullandı.

Mevzuat çalışmaları ile kara yollarında can ve mal güvenliğinin artırılması, araçların yüksek güvenlik seviyesinde olmasının amaçlandığını vurgulayan Özlü, ayrıca Türkiye’deki otomobil üretiminin desteklenmesine yönelik tedbirler alındığını belirtti. Özlü, bu hedefler çerçevesinde, 28 Kasım 2008’de yürürlüğe giren Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliği (AİTM) günün teknolojik şartlarına uyum sağlanması amacıyla revize edilerek Resmi Gazete’de yayımlandığını kaydetti.

Türkiye’de üretim yapan imalatçıların desteklenmesine yönelik düzenleme hakkında bilgi veren Özlü, “Bakanlıkça düzenlenen ulusal araç tip onayı, Türkiye’de üretimi yapılan araç tipleri için uygulanacak. Türkiye’de üretilmeyen araç tiplerinin, güncel AB tip onayı belgesine sahip olması gerekecek. Bu şekilde, Türkiye’de üretim yapan firmaların desteklenmesi amaçlanıyor. Böylece Türkiye’de üretim yapan firmalar, ulusal yönetmelikteki istisnalardan yararlanacak, yurt dışında üretim yapan firmalar ise Avrupa tip onayını alacaklar.” ifadelerini kullandı.

SÜRÜCÜ GÜVENLİK KABİNİ VE ACİL DURUM BUTONU

Özlü, sürücü güvenlik kabini için araçlarda tadilat yapılacağını belirterek, “Son olarak İstanbul’da metrobüs şoförüne yapılan saldırı ile kamuoyunun gündemine gelen, şoförün araç içerisindeki güvenliği ile ilgili, sürücü güvenlik kabini için toplu taşıma araçlarında yapılacak tadilatlarla ilgili hükümlere yer verildi. Toplu taşım araçlarında şoför koruma kabini yapılmasına ilişkin esaslar belirlendi.” değerlendirmesinde bulundu.

Toplu taşım araçlarına acil durum butonu getirileceğine işaret eden Özlü, “Özgecan Aslan cinayeti ile kamuoyunun gündemine gelen toplu taşıma araçlarındaki güvenlik sorununun giderilmesi amacıyla söz konusu araçlarda araç takip cihazı, acil durum butonu ve kamera sistemi bulundurulması için yapılacak tadilatlarda aranacak şartlara dair hükümler düzenlendi.” bilgisini verdi.

ARAÇLARIN ALT KISMINA LPG DOLUM AĞIZLARI KONULMAYACAK

Araçlara LPG/CNG yakıt sistemi tadilatı uygulamasına getirilen ilave hükümler hakkında bilgi veren Özlü, şunları kaydetti:

“Petrol istasyonlarında LPG/CNG dolumu yapan personelin mağduriyetine yol açan araçlardaki dolum ağızları ile ilgili olarak çalışma yapıldı. AİTM Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak LPG/CNG tadilatlarında, LPG/CNG dolum ağzının aracın alt kısmında bulunmaması gerektiği yönünde düzenleme yapıldı. Yani araçların alt kısmına LPG dolum ağızları konulmayacak. Ayrıca güncel uluslararası standartlar dikkate alınarak LPG/CNG tank ömürleri için çalışma yapıldı ve CNG tank ömrü 20 yıla, LPG tank ömrü ise 15 yıla çıkartıldı.”

AİTM Yönetmeliğinin yanı sıra Yetkili Teknik Sorumluların Görev, Yükümlülük ve Sertifikalandırılmasına Dair Tebliğ de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, bakanlık tarafından yürütülen otomotiv tip onayı mevzuatı kapsamında firmalarda faaliyette bulunan veya sözleşmeli görev yapan teknik elemanların (mühendislerin) sınav sonucu sertifikalandırılarak yetkili teknik sorumlu olmaları, bunların görev ve yükümlülükleri, eğitim verecek/sınav yapacak kurum, kuruluşlar ile ilgili düzenleme yapıldı.

YASAĞI KALDIRAN “CAM FİLMİ” KARARI

Yasağın kalkmasında bir mahkeme kararı etkili oldu.

Otomobilinin camlarına dışarıdan görüşü kısıtlayan siyah film kaplatan Demet Derya Doğan’a bu nedenle 198 lira para cezası kesildi.

Doğan, kendisinin hazırladığı itiraz dilekçesiyle mahkemenin kapasını çaldı; “Kadın sürücülere taciz yaygın” ve ” ilgili maddede film yok” dedi. 2015 Aralık ayında Mahkeme Doğan’ı haklı buldu cezayı iptal etti.



Kaynak: NTV

Bu yazıyı ana sayfa portalımızdan okumak için tıklayınız..
 
Kazaya davetiye... Araba kullanırken her zaman önümdeki yanımdaki araçların sürücü mahallerine bakarım. Cep telefonu kullananı, makyaj yapanı, yaşlı sürücüyü gördüğümde ona göre pozisyon alırım. Sürücüyü görememek Türkiye'de çok sorun çıkartır.
 
Bu haberi bolca gördük ancak detaylar belli değil, standartlar nedir, filmin özellikleri nedir, cam filmi uygulayan servisler sertifikalı mı olacak vs.
 
geçen hafta 2 kere ceza yedim. 198 ve 199 lira soktüm attım bütün filmleri yazık günahtır ya
 
Şimdi serbest mi değil mi ? Antalya' da yaşıyorum kış güneşi bile yakıyor yazın ki halimizi düşünün birde. Klima cayır cayır çalışıyor ama hikaye, camlarda film olmadığı sürece hiçbir işe yaramıyor.
 
26 Ekim 2016 Tarih ve 29869 Resmi Gazete ile bu iş "Montaj Uygunluk Belgesi" denen bir belgeye dayanarak serbest bırakıldı. Şimdilik yönetmelikten anladığım kadarı ile tüp taktırmak gibi yetkili yerlere gidip bu belgeyi alıp ona göre ön cam hariç ve birçok değişik kritere göre araçlara filmi taktırabileceğiz. Aldığımız bu belgeyide Trafik Polisi aracı çevirdiğinde camlar filmli ise soracak ve bir müdahalede bulunmayacak. Burada benim kafama takılan ve resmi gazetede bulamadığım geçmişte film taktıran araçlar için ne uygulanacak?
 
İlgili Yönetmelikten; Cam filmi MADDE 14 – (1) 107 sayılı BM/AEK Regülasyonu kapsamındaki araçlar hariç olmak üzere; M, N ve O kategorisi araçlarda cam filmi uygulaması yapılabilir. Anılan araçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten altı ay sonra cam filmi takılması halinde, cam filmi ile ilgili uygulama Ek VI ve Ek XV’teki hükümlere uygun olmak zorundadır.
 
Aynen, muayene gibi birilerine yetki verilecek galiba. Mevcutlara karışmayacaklar gibi duruyor yalnız. "Anılan araçlara bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten altı ay sonra cam filmi takılması halinde, cam filmi ile ilgili uygulama Ek VI ve Ek XV’teki hükümlere uygun olmak zorundadır." denilmiş yönetmelikte.