DDPAI 5n Dual Araç Kamerası İnceleme Ve Bağlantısı

ercanalhan

Yusuf Ercan Alhan
Profesör
398
Marka
Opel
Selamlar..

Trafikte başımıza gelmesi muhtemel olaylar, park halinde kısmi bir caydırıcılık ve yine park halinde vurup kaçma veya kötü niyetli müdahaleler için bir araç kamerası almaya karar verdim.

Daha önce "ne olacak canım altı üstü videoya çekecek" deyip 3 harfli marketten aldığım araç kamerası 3-5 ay dayanmayınca ve kayıtların izlenmesi işkenceye dönüşünce bir süre uzak kaldım. Ancak İstanbul trafiği sağ olsun kamera konusunu hep gündemde tutmama yardımcı oldu.

Birçok model araştırdım, Genel olarak istediğim özellikleri bu modelde buldum.

*** GENEL ÖZELLİKLERİ ;

+ Ürün çift kamera, ön kamera isteğe göre HD veya 4K kayıt yapabilirken, arka kamera HD ve dış mekana uygun değil !

+ Kamera standart tip dikiz aynasının altına kutusundan çıkan stikır ve 3M yapışkanı ile yapıştırılıyor. Hatalı yapıştırma veya bir süre sonra çıkartmak istediğinizde camda iz bırakmadan çıkabiliyor. Arka kamerada böyle bir opsiyon yok. Direk cama yine 3M yapışkanı ile "içeriden" yapıştırılıyor. (arka cam rezistanslarına dikkat). Her iki kamerada da aşşağı yukarı manuel ayarlama imkanı var.

+ Kamera dahili GPS, Bluetooth ve güncel Wİ-Fİ bağlantılarını destekliyor.

+ Dahili G sensörü, ses kaydı için mikrofon, sesli uyarılar için 1 adet hoparlör, kısa süreli enerji sağlamak için kapasitör cihazın diğer özellikleri.

+ Kamera da akıllı ADAS sistemi de sunuluyor.

+ İlave ! alınacak akü bağlantı kablosu ile kontak kapalı iken isteğe bağlı video veya zaman atlamalı video çekebilirsiniz.

+ Kontak kapalı ilen uygun ara kabloyu alıp taktıktan sonra, darbe anında anlık fotoğraf çekimi sonrasında video kaydı otomatik başlıyor. Bu süre en az 10 dakika ayarlanabiliyor.

+ İsterseniz ilave radar modülü ile araca yaklaşan her şeyi kayıt altına alabiliyor, kayıtların sadece araç etrafında hareket olduğunda başlamasını sağlayabiliyorsunuz. Tam emin değilim ancak Adas sistemine ilave özelliklerde getiriyor sanırım. yaya uyarısı gibi.

IMG_20250226_212647.jpg

+ Kutusu kaliteli. Kutu içeriği ön kamera, arka kamera, çakmaklık usb çıkışı, arka kamera ara kablosu, çakmaklık kablosu. Kablo uzunlukları oldukça yeterli. 2 adet yedek stikır ve 1 adet de kabloları döşeme aralarına saklamak için aparat çıkıyor.

+ Ürün malzeme kalitesi çok iyi.

IMG_20250226_212915.jpg

+ Ön kamera açısı sol aynadan sağ aynaya kadar olan kısımları içerisine alabiliyor. (Görüntü hem telefondan hem de pc den izlerken sorunsuz, ancak video oyatılırken benim gibi telefondan anlık görüntü almak isterseniz kalite çok düşüyor ve uzak plakalar okunmuyor. Bu telefon ile alakalı bir durum)

+ Ön kamera kayıtları 1 er dakikalık parçalar halinde, bu süre değişiyormu ben bulamadım. Her 1 dakikalık 4K video yaklaşık 200 MB yer tutuyor.

Screenshot_2025-03-24-11-40-27-001_com.miui.gallery.jpg

+ Arka kamera açıları C sütunlarından itibaren kayıtta. Yine buradaki görüntü de ekran fotosu olduğundan kalite çok düşük. Normalde HD ve plakalar rahat okunuyor. Açıları görmeniz için paylaştım. Ve evet arka cam sürekli temiz olmak zorunda.

+ Ön kamera isteğe bağlı anlık ses kaydı yapabilirken, arka kamera da ses kayıt yok.

+ Hd kayıt yapabilen arka kameranın 1 dakikalık sürede hafızada tuttuğu alan yaklaşık 50 MB.

Screenshot_2025-03-24-11-40-09-693_com.miui.gallery.jpg

+ Kamera max 512 MB hafıza kartlarını desteklerken, veri yoğunluğundan dolayı yüksek hızda okuma yazma özelliği olan kart istiyor. Eski kayıtlar otomatik silinirken "acil" kodu ile etiketlenen fotoğraflar veya videolar ayrı bir klasörde tutuluyor. Acil kodu G sensöründen gelecek komuta göre belirleniyor. Yani sert bir çukura düştüğünüzde de cihaz bunu kayıt altına alıyor. Bu hassasiyet park halinde veya sürüş esnasında ayrı ayrı ayarlanabiliyor.

IMG_20250226_212632.jpg

+ Gece çekimleri kötü değil, güncel modellerden başka bir kamera deneyimim olmadığı için de mükemmel demiyorum. Yine ekran fotosu aldığım görüntüyü direk indirmediğim için kalite düştü. Ancak örnek teşkil etmesi açısından paylaşıyorum yinede.

ön kamera...

1000009147.jpg

arka kamera...

1000009901.jpg

+ Ön kamera kayıt esnasında uyarı ışığı yeşil yanarken, zaman atlamalı video kaydı sırasında mor ışık yanıyor.

IMG_20250322_131339.jpg

+ Arka kamera kayıt yaptığı tüm süre boyunca yeşil ışık yakıyor.

IMG_20250304_142926.jpg

+ Ayrı satılan akü bağlantı ara kablosunu taktıktan sonra cihaz uygulama menüsünde zaman atlamalı video çekimi menüsü açıldığı gibi, birde akü izleme menüsü açılıyor. Cihaz aküyü sürekli takip ederek, kontak kapalı kayıt esnasında akü voltajını sürekli takip ediyor ve akü seçilen minimum voltaj değerinin altına düştüğünde cihaz otomatik kapanıyor. Bu süre yani zaman atlamalı video kaydı, akü voltajı belirlenen değerin altına düşmese bile max 48 saat olarak ayarlanabiliyor. Sonrasında kayıt duruyor.

+ Alttaki grafikte yüksek olan kısımlar motor çalışır haldeki araç voltajı. Düz kısımlar motor stop halde akü voltajı. Kırmızı işaretli kısım ise akü voltajının zaman atlamalı video kaydı sırasında belirtilen değerin altına düştüğü ve kaydın durdurulduğu kısım.

Screenshot_2025-03-04-14-26-15-109_com.cam.ddpai_overseas.jpg

+ Ben kontak kapalı da kayıt yapmasını istediğim için akü bağlantı kablosunu da aldım. Kablo yeterli uzunlukta fazlası var. Bir ucu kameraya, diğer ucları aşşağıda görüldüğü gibi sigorta paneline takılıyor.

3 adet kablonun siyah olanı şaseye herhangi bir noktaya (fotoda gözükmüyor altta), kırmızı olan kontak açıldığında aktif olan bir sigortaya, sarı olan ise kontak açık kapalı sürekli akım olan bir sigortaya takılıyor. Sigorta çoklayıcı kutudan çıkmıyor benim şansıma işime yarayacak her iki sigortada açık tip olduğu için pinleri sıkıca takabildim.

(kırmızı yol bilgisayarı, sarı teyp)

IMG_20250302_184011.jpg

+ Kameradan video indirirken sol köşede SR simgesini aktif ederseniz, Yükseklik, G kuvveti, kendi aracınızın şeritler içindeki durumu, ve trafikte akan diğer araçların sizden uzaklığı ile anlık hızlarınıda görebiliyorsunuz.

Screenshot_2025-03-24-11-30-53-464_com.cam.ddpai_overseas.jpg

+ Video izlerken veya video şeridi üzerinden oynayarak haritada anlık konumunuzu görebiliyorsunuz. Haritaları indir gibi bir seçenek var ancak ben yapamadım, onun ne işe yaradığını şimdilik bulamadım.

Screenshot_2025-03-24-11-31-01-553_com.cam.ddpai_overseas.jpg

+ Ürünün eksileri ;

Kamera baya ısınıyor. Üretici bunun normal olduğunu, tüm sistemin buna dayanıklı ve bir sorun olmayacağını söylüyor.

Kamera titreşimi araç hızı yaklaşık 150 km yi geçtikten sonra belli oluyor ve plakaların okunması zorlaşıyor. Bu benim arabamın eski oluşuyla da alakalı olabilir. Yeni bir arabada muhtemelen daha az olacaktır.

Çakmaklıktan yapılan bağlantıda kontak kapanıp açıldıkça stabil çalışma sorun yaşayabiliyor. kayıt ışığı yanmasına rağmen sürekli birşeyler konuşup kayıt yapmayabiliyor. Sigorta kutusundan yapılan bağlantı çok daha stabil ama %100 sorunsuz değil.

Türkçe dil desteği yok. Belki cihaza bir güncelleme ile gelir. Uygulaması Türkçe.

Telefona bağlantı yapılırken konum, bluutooth wifi herşeyin açılması gerekiyor.

Cama direk yapışma yerine arada süspansiyon yapacak bir parça kullanılabilirdi. Böylelikle yüksek hızlarda titreşim önlenebilirdi.

Kamera yoldaki araçların hızlarını ve mesafelerini okuyabiliyor, ancak gece çekiminde hareket algılama yok. Bunun için radar modülü gerekiyor. Belki bir güncelleme ile halledilir.

Arka kamera dış kullanım için uygun değil.

Uzun vadede tecrübelerimi yazmaya devam edicem....

Ekli dosyalar

• 1000009147.jpg
    1000009147.jpg
    66.7 KB · Görüntüleme: 0
araç kamerası günümüz için çok önemli, sırf kamera olmadığı için bir kazada olması gerekenden yüksek kusur almıştık,

biz de aktif olarak viofo a129 plus duo kullanıyoruz, sizinkinden farklı olarak Türkçe desteği, arkada 1080p kayıt, önde 2k30 kayıt var, yine kendi içinde bir sürü özellik var,

tavsiyem ters gelen ışık için lense uygun filtre almanız, baya faydası oluyor,
titreme durumu araca bağlı olabilir, kameradan kaynaklı olsa düşük hızda da titrer

örnek fotolar (videoyu telefona aktarıp ekran görüntüsü aldım)
gece ön
VideoCapture_20250324-154753.jpg

gece arka
VideoCapture_20250324-154816.jpg

gündüz arka
VideoCapture_20250324-154829.jpg

gündüz ön
VideoCapture_20250324-154859.jpg

aradaki fiyat farkı 3-5k₺ arası değişiyor,

her kamera yapısı gereği ısınır, önemli olan uzun sürede sıcak-soğuk koşullarda dayanabilmesi,
anlık duraklatmalarda da net görüntü çıkıyorsa iyidir,

bide bitrate değeri ayarlanabiliyor bizimkinde, düşük-orta-yuksek diye ayarları var, ortada kullanıyoruz,
ort 3dk kayıt ön taraf için 600mb (2k30fps), arka taraf için 350mb (1080p30),

kameraya ihtiyaç duyacak durumlar yaşamazsınız umarım, iyi günlerde kullanın

Son düzenleme:
Güle güle kullanın. Çok doğru bir yatırım yapmışsınız.

Ben de iRoad x6 kullanıyorum.

Yetenekler hemen hemen aynı gözüküyor. Benim üründe gps modülü opsiyoneldi, tercih etmedim. Alırsam montajı kendim de yapabileceğim bir parça.
Isınma konusu bende yok.
Ben de park halinde kayıt alıyorum. Montajı da distribütöre yaptırdım. Araba yanmasın, titiz çalışılsın diye tercih ettim.
Acil durum kayıtlarını kapattım. Her çukurda her tümsekte her tıkırtıda devreye giriyor. (Kütük süspansiyonlu b sınıfı araçlarda bu fonksiyon maalesef sağlıklı kullanılamıyor, onu öğrendim)
Görüntü kaliteleri de denk gözüküyor. Seyir halinde özellikle gece sürüşlerinde sarsıntı kaynaklı plaka okuyamayacak hale gelme maalesef bende de yaşanıyor. Araç premium konforlu bir şey olmadıkça kaçınılmaz duruyor :')
Benimkinin görüntüsü de aşağıda yolda önümdekinden fırlayan parçayı çekmekte işte yaramıştı.

geçen hafta karlı haftasonunda kaza kalıntısı buruşuk metal parçalar altta depo muhafazasını parçalamıştı, bugün de ticari ebat silecek kolu mudur ne s2*dir belli değil sol sisi parçaladı. karşı yoldan gelen çakılları filan artık saymıyorum zaten. uçak veya inek gibi şeyler sekip gelirse şaşırmayarak onları da paylaşırım.
Ekli dosyayı görüntüle 49737

Bunda kasko dosyasına çalıştı. Daha önce birini ihbar ederken kullandım. Bir tane zincirleme kazayı çekti. (Ben karışmadım, yanımdaki şeritte oldu) Maalesef her zaman kamera gerekli oluyor. Marka modelden bağımsız herkese şiddetle tavsiye ederim.

bir gün sağ şeritte trafikte dururken, sol şeritte duran kadın sürücü sağ sokağa girmek istedi. ama sağında 1.5 tonluk bir araç var .. ben... ne kadar korna çalsam da trafik olduğu için arabanın ucunu kurtaramadım. Kendi arabasını benim arabanın tamponuna taktı. durmuyor da, duymuyor da... arabasını baştan başa çizdi.. sokağa da giremedi trafikte öylece bekliyor önümde... tam kapıyı açıp yanına gidicem trafik akıyor buda kaçıyor. neyse trafik durdu tekrar. dedim arabama çarptınız.. telefonda konuşuyor. elinin tersi ile hadi ordan yaptı.. plakasını foto çektim..

biraz ilerleyince önümü kesti.. tanıdığı avukatları ve savcıları saymaya başladı.. telefonu çıkardım şimdi söyleyin tanıdıklarınızı dedim.

oracıkta beni taciz ediyorlar diye bağırmaya başladı... çevredeki araçlardan yardım istiyor filan... orada eğer biri biraz gaza gelse, karşıda ki sanayi büfesi üstüme çullansa ben derdimi anlatana kadar hastanelik olurdum... pozitif ayrımcılık ta çok yardımcı olurdu bu durumda bana tabi... kadının beyanı esastır..

Geçen gün yine aynı yerde bir Tesla sürücüsü sürttü tampona... müsait biyerde durduk. dedim geçmiş olsun.. dedi ki arabama çarptın. abi dedim sen yol ayrımında son anda fikir değiştirip benim yoluma atladın benim arabaya arka tampondan sürttün..

kameram var açıp bakalım dedi.. ama her cümlesi ile dövüyor amcam... kameraya baktı izledi.. dedi ki evet ben hatalıymışım... şimdi iş mi bu.. arabayı sen kullanıyorsun ama haklı haksız olup olmamana kamera kaydı ile karar veriyorsun.. baktı ki kurtaracak bir tarafı yok videoda açık saçık belli.. hee evet diyor..

işte bu tiplerden bıktım.....

sanıyorlar ki çok kurnazlar.. hayır, insanlar seni görmezden geldiği kadar kurnazsın...

bir gün sağ şeritte trafikte dururken, sol şeritte duran kadın sürücü sağ sokağa girmek istedi. ama sağında 1.5 tonluk bir araç var .. ben... ne kadar korna çalsam da trafik olduğu için arabanın ucunu kurtaramadım. Kendi arabasını benim arabanın tamponuna taktı. durmuyor da, duymuyor da... arabasını baştan başa çizdi.. sokağa da giremedi trafikte öylece bekliyor önümde... tam kapıyı açıp yanına gidicem trafik akıyor buda kaçıyor. neyse trafik durdu tekrar. dedim arabama çarptınız.. telefonda konuşuyor. elinin tersi ile hadi ordan yaptı.. plakasını foto çektim..

biraz ilerleyince önümü kesti.. tanıdığı avukatları ve savcıları saymaya başladı.. telefonu çıkardım şimdi söyleyin tanıdıklarınızı dedim.

oracıkta beni taciz ediyorlar diye bağırmaya başladı... çevredeki araçlardan yardım istiyor filan... orada eğer biri biraz gaza gelse, karşıda ki sanayi büfesi üstüme çullansa ben derdimi anlatana kadar hastanelik olurdum... pozitif ayrımcılık ta çok yardımcı olurdu bu durumda bana tabi... kadının beyanı esastır..

Geçen gün yine aynı yerde bir Tesla sürücüsü sürttü tampona... müsait biyerde durduk. dedim geçmiş olsun.. dedi ki arabama çarptın. abi dedim sen yol ayrımında son anda fikir değiştirip benim yoluma atladın benim arabaya arka tampondan sürttün..

kameram var açıp bakalım dedi.. ama her cümlesi ile dövüyor amcam... kameraya baktı izledi.. dedi ki evet ben hatalıymışım... şimdi iş mi bu.. arabayı sen kullanıyorsun ama haklı haksız olup olmamana kamera kaydı ile karar veriyorsun.. baktı ki kurtaracak bir tarafı yok videoda açık saçık belli.. hee evet diyor..

işte bu tiplerden bıktım.....

sanıyorlar ki çok kurnazlar.. hayır, insanlar seni görmezden geldiği kadar kurnazsın...
Artık "bana sen vurdun" diyene "ahanda buraya konuş" diyebilirsiniz :D Pozisyonlar VAR'a gidebilir. Gerçekten böyle yığınla senaryo yaşanıyor.