Egzoz Emisyon Ölçümü / Katalizör Olmadan Egzoz Muayenesinden Geçer mi ? / Egzoz Ölçümünden Kalırsam Ne Olur ?

metemel

Mustafa Esat Temel
Takipçi
1
22
Marka
Ford
Selamlar dostlar öncelikle aracım 2000 model ford focus 1.6 . Araçlardan neredeyse hiç anlamayan birisiyim o yüzden sorular basitse bile cevaplarsanız benim için çok faydalı olur. Gelecek ay aracın gaz emisyon tarihi geliyor ve ölçüm yaptırtmam gerekiyor. Önceki egzoz emisyon sonucum aşağıdaki gibi.


cache-v2


  1. Yukarıdaki sonuçta "Katalitik Dön: Yok" şeklinde bir ibare var, internete katalitik dön yazdığımda karşıma katalitik konvertör (katalizör) çıkıyor. Yani araç muayeneyi katalizör olmadan mı geçmiş ? İnternette çoğu kişinin muayene bilgisine baktığımda oradaki ibare "var" şeklindeydi o yüzden sorayım dedim. Kısaca ne anlama geliyor bu ifade ?
  2. Aracımın emisyon ölçümünü illaki 15.11.2024 tarihinde mi yaptırmalıyım yani 1 hafta önceden falan yapıp halledemiyor muyum ?
  3. Emisyon ölçümünden kalırsam cezası var mı, yoksa sonuçları bana veriyorlar ve düzeltmem için süre tanıyorlar mı ?
  4. Her egzozcu emisyon ölçer mi ? Eğer arabamda katalizör yoksa ve egzozcuda taktırdıysam , sonrasında yetkili muayene istasyonuna gitmeden orada test ölçümü yapıyorlar mı ? (Geçer-geçmez görebilmek için)


Şimdilik sorularım bu şekilde cevap veren herkese çok teşekkür ederim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Foruma hoşgeldiniz.

Öncelikle egzoz emisyon ölçümünü tüvtürk muayene istasyonlarında yaptırmak zorunda değilsiniz. Özel emisyon ölçüm noktaları var buralarda da yaptırabilirsiniz. Ancak her egzozcu da muayene anlamında size onay kağıdı veremez. Ayrıca egzoz muayenenizi özelde yaptırdığınız zaman biraz daha esneklik tanıyabiliyorlar. Eğer aracınız egzoz muayenesinden kalırsa ise cezası olmaz ancak gerekli onarımları yaptırıp tekrar egzoz muayenesine girmek zorunda kalırsınız. Esas nokta aracınızın muayene süresi dolduktan sonra trafiğe çıkmamasıdır. Ayrıca egzoz muayenesi onaylanmadan normal muayeneye aracınız alınmaz.

Egzoz emisyon ölçümünüzün de 2 yıl geçerliliği vardır. 2 yıl dolmadan önce herhangi bir vakitte tekrar yaptırabilirsiniz. 15.11 tarihinde yaptırma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak problem yaşamamak için egzoz muayenesi ile tüvtürk muayenesi tarihlerinizin yakın olması iyi olacaktır diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
bir kez kalırsa düzeltme için 1 ya da 2 tekrar hakkınız var ücretsiz, sanayiye danışırsanız size egzoz muayenesi yaptıracağınız yer önerisinde bulunurlar çok da kasmayan yerlerde yapılmış olur muayene. Ankara içiyse ben yer öneriyim hatta