Konu kısa olsa da
@Berkin in konu açma ısrarı yüzünden açayım dedim. Arkadaş 316i ya da 318i alıp G20 dönüşüm yaptırmak istiyor. Bu araçlarda bulunan 1.6 ve 1.5 motorlar nasıldır. Büyük sıkıntıları var mı?
316i, 320iED ikisinde de aynı motor var. 4 silindirli PSA temelli 1.6 litre motor olan N13. Kendimin de kullandığı motor, derdi tasası hep olur. Kafam rahat olsun ben binerken derseniz, devamlı bir harcama akarı yapmanız gerekir. Motor içi sağlıklısı ise bu dediğim geçerli, bu dediğim geçerli değilse rektefiye + dış ekipmanların değişimi. 316 olanda yağ soğutucusu yok. Egzoz çapı daha düşük. Genel olarak daha sıcak çalışır, haliyle daha nazlı diyebiliriz. Sonradan yağ kütüğü değiştirerek yağ soğutucusu taktıranlar var.
320i sadece 2012 model olarak girdi TR'ye. N20 motor. Genel olarak iyi bilinir. Bakımlısına denk gelirseniz keyifli motordur. Yine 4 silindir 1.6 litre motor. Kroniği çok bilinen bir motor değildir. BMW'nin kendi motorudur. Ama ikinci el aldığınız gibi genel bir bakıma sokmak gerekebilir.
318i 3 silindirli 1.5 litre B38 motor. Tek bir büyük kroniği var diyebiliriz. Turbo ve egzoz manifoldu yekpare olduğu için manifold çatlatıyor. Su kaçağına sebep oluyor. Fark edilmez ise motor suyunun eksilmesi dolayısı ile motor riski de var. İlk zamanlar insanlar bilmediği ve bulamadığı için sorun yaşayanlar oldu. 2020 civarında sanıyorum bir revizyon yapıldı. Çözüm: turbo değişimi. Revizyonda yapılabiliyor ama sağlıklı diyen de var, demeyende var. Bir yakınım aldı, 40-50 binde bir turbo masrafını göze alarak aldı. Onun dışında pek derdi tasası yok diyebiliriz.
320d(2012-2015) N47 motor. 2.0 litre 4 silindir dizel makine. Düşük kilometrelilerine G20 parasına yakın isteniyor. Yüksek km'lerde zincir gibi ağır bakımları yaptırmak gerekiyor. Zincir ihmal edilirse sıkıntı yaratabilir. Genel olarak yüksek km dizel araç ağır bakım masrafları açabilir.
320d(2015-2018) B47 motor. 2.0 litre 4 silindir dizel makine. F30'da alınabilecek en mantıklı ve sorunsuz makine. 190hp. Düşük kilometrelileri G20 parası. Yüksek kilometreleri de ucuz sayılmaz. Genel olarak yüksek kilometredeki dizel bakımları yeterli olabilecek bir motor.
318d B47 motorun 150hp versiyonu. Bildiğim kadarı ile turbo, enjektör ve egzoz sisteminde bazı farklılıklar ile 320d'den ayrılıyor.
Başlık
@Berkin açmış gibi. Tam SEO dostu.
