HABER Ford Galaxy 2.0 TDCi 180 Titanium | TEST

ctanguner

Panpa
356
2015’te tanıtılan üçüncü jenerasyon Ford Galaxy‘nin, S-Max ve dolayısıyla Mondeo ile mekanik bir çok ortak noktası var. Otomobilin S-Max’ten farkıysa, neredeyse bir ev ebatlarında olması!

S-Max gibi 180 HP’lik 2.0-litre dizel motorlu ve cömert Titanium donanımlı bir Galaxy ile birkaç gün geçirdik.

İç mekan

Galaxy’nin içini ifade etmek için akla gelen ilk kelime, “havadar.”

Otomobil S-Max gibi 7 kişilik. Orta sıra koltuklar alçak taban sayesinde yolculara bol bol hacim sunuyor. Bu sırada üç adet birbirinden ayrı koltuk bulunuyor; hepsi ileri-geri hareket edebiliyor, öne ve arkaya yatırılabiliyor. Üçüncü sıranın biraz daha yüksek konumu, arka tarafın “stadyum düzeni”ne benzemesini sağlamış ve en arka sıra koltuklar da oldukça ferah.



Henüz hiçbir koltuğu yatırmadıysanız otomobilin bagaj hacmi 300 litre. Koltuklar tek tek katlanabiliyor ve artık yatıracak koltuk kalmadığında ise, kamyonetten biraz küçük bir bagaja kavuşuyorsunuz: 2339 litre! S-Max gibi, bagajın solundaki düğmelerden tüm koltukları tek tek katlamak mümkün.

Sayısız eşya gözü sunan kabinin ön tarafında da hacmi dert etmiyorsunuz. Rahat ön koltuklardaki oturma pozisyonuysa böyle bir otomobil için belki de en uygunu: Sportif değil, fakat konfor ve görüş açıları üzerine düşünüldüğü çok açık.


Ön konsol Mondeo ve S-Max ile büyük ölçüde benzer.
Galaxy’nin konsolu, S-Max gibi. Mondeo’dan da alıştığımız düzene sahip konsol zaman zaman biraz eski hissettirebiliyor; ancak ergonomik, kullanışlı ve fazla derinlere inmediğiniz sürece kaliteli. SYNC 3 multimedya sistemi piyasadaki en iyi sistem değil, ama eski versiyonuna kıyasla belirgin bir yol katetmiş. Sony ses sistemi ise “premium” ses sistemlerinin vasat örneklerinden.

Konfor ve sürüş

Neredeyse 1.7 ton olup da böyle bir konfor/dinamizm dengesi sunabilen MPV‘lerin sayısı muhtemelen çok azdır. Tıpkı S-Max gibi.



Galaxy, yolda karşılaştığınız irili ufaklı bozuklukları ezerek ilerliyor. Öndeki MacPherson ve arkadaki bağımsız düzen geniş bir aralıkta, sarsıntısız bir biçimde çalışıyor. Bozuk yollarda dikkatinizi dağıtan tek şey, arka koltuk mekanizmalarından gelen ses (kullandığımız otomobil 20,000 km’yi geçmişti). Yüksek süratlerde kulağınıza rüzgar sesleri gelebiliyor, ancak otomobilin şeklini ve ebatlarını düşündüğünüzde bundan rahatsız olmuyorsunuz.


Otomobil, ebatlarını hiçe sayarak bu logonun hakkını veriyor.
Bu süspansiyon sistemi Mondeo‘da tatmin edici olmayan bir sürüş ile sonuçlanıyordu. Bu otomobilde ise işler daha farklı, S-Max’te olduğu gibi. Tek seferde 7 yetişkini taşıyabilen Galaxy, minibüs kılığında bir otomobilden beklenmeyecek kadar iyi yol tutuyor. Otomobilin çizgisi kolay kolay bozulmuyor. Direksiyonu ise tipik Ford: Keskinlik hissiyle hem keyif hem güven veriyor.

Motor ve şanzıman

Galaxy’i 2.0-litre hacmindeki turboşarjlı dizel motoru ve 6-ileri otomatik şanzımanıyla kullandık. S-Max gibi.

Sunduğu 180 HP güç ve 400 Nm torkuyla bu makine 1500 devirden 4000’lere kadar her zaman istekli ve canlı. Ancak otomobilin kütlesiyle birleşince, doğal olarak, performans mucizeleri yaratmıyor. Şehir içinde 9 litre civarı yakan otomobil, otoyol koşullarında 6 litrelere kadar düşebiliyor. Motorun sunduğu performans/ekonomi dengesi, koca bir MPV için fazlasıyla iyi.



Şanzıman da otomobilin geri kalanına uyacak biçimde konfor odaklı ayarlanmış. Powershift’lerin çoğu gibi, hızlı bir DSG’den ziyade iyi bir tork konvertörlüye benziyor. Yerinde kararlar veriyor ve uzun sürüşlerde sizi de otomobili de yormuyor.

Sonuç

Otomobilin en ucuz hali 183 bin TL, fakat ödediğiniz para karşılığında 1.5-litre EcoBoost benzinli motora, 6-ileri manuel şanzımana ve Style donanıma sahip bir Galaxy alabiliyorsunuz. Motor, şanzıman ve donanım anlamında kullandığımız otomobil daha akla yatkın, ancak fiyatı hazmetmek biraz zor: 292 bin TL!

Üçüncü jenerasyon Galaxy etkileyici bir MPV: Sunduğu hacim en arka koltuklarında bile ciddi anlamda geniş, daha üst segmentlerdeki otomobiller kadar konforlu ve bir MPV’den beklenmeyecek bir sürüş keyfi sunuyor.

Fakat Galaxy en büyük tehdidi kendi ailesinden alıyor: S-Max. İki otomobil büyük ölçüde birbirlerine benziyor. 13 bin TL daha az ödeyerek alabildiğiniz S-Max, aynı donanıma, motora ve şanzımana sahip. Farkı ise biraz daha ufak bagajı ve biraz daha keskin sürüşü.

  • Motor: 1997 cc, TDCi turboşarjlı dizel
  • Güç: 180 HP @ 3500 d/d
  • Tork: 400 Nm @ 2000-2500 d/d
  • Şanzıman: 6-ileri çift debriyajlı otomatik
  • 0-100 km/s: 9,6 sn
  • Son hız: 205 km/s
  • Yakıt tüketimi: Ortalama 9 litre/100 km
  • Ağırlık: 1685 kg
+ İç hacim
+ Konfor ve sürüş

Fiyat

1 arasında 25










Otomobil, ebatlarını hiçe sayarak bu logonun hakkını veriyor.


Ön konsol Mondeo ve S-Max ile büyük ölçüde benzer.














Read the whole post here.
 
Son düzenleme:
Alhambra'nın, Sharan'ın bence asıl rakibi budur. Boyutları anlamıyla avrupa marketi için de önemli bir model. Bu modeli LKW (ticari) olarak alabiliyorsunuz. S-max'i ise sadece kişisel olarak alabiliyorsunuz. Bu sebeple S-Max'i şirketi olmayan aileler, Galaxy'i ise şirketine ticari olarak alarak az vergi ödememiş aileler alıyor. Hatta bazıları Ford'un sadece bundan dolayı Galaxy sattığını söyler. Markayı yakından takip edenler biliyordurlar belki...

Fiyat çok uçuk ya, kim alır hakkaten bunu bilemiyorum. S-Max'te uçuktu fakat yine de aynı şeyleri veriyordu. Bu biraz çok olmuş sanki...
 
Esenyalıda topraktan 2+1 evin fiyatı 285 bin tl . Fordun bu arabası 295 bin tl. Ha bide bunun vergileri var. Çok kötü iş Ölü yatırım.
 
Fiyatlar hakikaten uçuk. Çünkü devletimiz 2.0 motorlu eli yüzü düzgün MPV almayın diyor. Baz donanım 1.3 altı motorlu arabalar ayağınızı yerden kesmiyor mu diyor :) Ama Avrupa'da her türlü iş yapar.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Cagdas Cag
Bizim gurbetçilerde bu araçlardan baya var, genelde, arkayı yatak yapıyorlar, ailenin çocukları TR'ye gelirken orada uyuyor :D