Ben hoporlörlerimi söktüm sonra tekrae taktım + - nasıl anlaşılır bağlarken arabada sistem var ama ben pek anlamıyoru.
156'nın kapı akustiği berbattır, bu yüzden izolasyon şart.
bir çift hoparlörden birinin + ve - si karışmış ise, müziği açtığınızda oldukça "teneke" bir ses gelir.. özellikle bass lar çok zayıftır... bir hoparlör havayı öne iterken, diğeri geriye çeker ve ikisi birbirini sıfırlar... bu durumu anlamak kolay ...
Bir çift hoparlörden ikisininde kutupları ters ise, anlamak daha zor.. bildiğiniz bir müzikte test yapmanız lazım... yine özellikle basslar da bir gariplik hissedersiniz ama ilk durum kadar belli de olmaz.. açıkçası iki hoparlör de de diyaframını dışarı doğru itmek yerine içeri doğru çekmeye çalışır, yanlışta olsa ikisi de aynı işi yaptığından anlamak daha zor... ...
Genellikle kablolamada üzeri çizgili kablo + olarak kullanılır.. eğer üzeri çizgili bir kablo yoksa kırmızı kablo olabilir + olarak ... bununla birlikte siyah kablolarda genellikle - olarak bağlanır...
Eğer kablolara tamamen aynı .. üzerinde hiç yazı veya bir işaret yoksa, küçük bir ampul (minik 12-20v arası birşey) alıp, bu uçları ampule bağlayarak ampülun yanmasını sağlayabilir, ampulun yandığı durumda (müzik çalıyor olacak tani) ki bağlantıdan, + ve - çıkışı tayin edebilirsiniz.
Bunun yanında tabiki evde bir elektronik ölçü aleti varsa, çok kolay anlaşılır.. direk Voltajı ölçerek + ve - kutupları anlarsınız (ters bağlarsanız Voltaj aynı değer ama - olarak gözükür) ..
Düşük bir ihtimal ama eğer hoparlörün üzerindeki + ve - yi okuyamıyorsanız, o zaman yine bir pil bağlayarak (9V civarı olsun), diyafram hareketinden anlaşılması lazım... (diyaframı dışarı çıkartan, doğru bağlantı şeklidir)
Bu arada araba kapıları hoparlörler için çok zorlu yerler...kutu işlevini görecek kapının litresi belirsiz... yüzeyler çok zayıf ( ince bir saç) .. bir çok farklı mekanik bağlantı. bolca plastik, camlardan gelebilecek olası nem... .. bir birine geçen parçalar vs derken... çok zor yerdir kapılar... hem hoparlörün takıldığı iç saçı güçlendirip, düzenlemek hem de dış sacın içe bakan kısmını izolasyon üzerinleri ile takviye etmek lazım ... ama işte.. aslında ne duyuyorsak ta o ön kapılardan geleni duyuyoruz... çilesi büyük ..