Kış Biterken Kış Lastiği Alınır Mı?

HaniBanaDemiş

Rıfat
Profesör
416
39
Marka
Opel
Herkese merhaba,

Forumda ufak tefek yaz lastiği önerileri başlıkları başlamışken ben de farklı bir soru sormak istedim.

Aracım Insignia Cosmo 1.6T, kış lastiği için ölçüsü 235/45/18 ve malum bu ebatta fiyatlar epey yüksek. Şu an kullandığım Michelin Pilot Alpin 4 artık eskidi ve bu kış tutunma kaybını hissediyorum. Bu kış kar göremesem de kuru ve yağışlı havada bunu farkettim. Bir dahaki sezonu beklersem fiyatların ne olacağı tamamen belirsiz ve malesef düştüğünü de pek görmüyoruz. 2022 sezon üretimli bir takım lastik alıp depoma kaldırma fikrim var.

Kışlık lastik satın almada 2 kıstasım var. Biri asimetrik desen olacak, diğeri 2. kalite marka olmayacak. Kardan çok kuruda ve yağmurda kullanıyorum ve "Aman abi bu lastik falanca markanın Slovakya'daki fabrikasında üretiliyor hamuru bire bir aynı" benzeri laflara gülüp geçiyorum :)

E-Ticaret sitelerine girip baktığımda seçeneklerimin az olduğunu görüyorum;

1. Petlas Snowmaster: Bu lastiği daha önce kullanmıştım. İngilterede yapılan malum teste ekleyeceğim şey üçüncü kış itibariyle sertleşmeye başlaması olur. Sınırlarını bilince tehlikeye düşmezsiniz ama D sınıfı sedana yakışmıyor. O yüzden bunu baştan eliyorum.

2. Falken Eurowinter HS02 Pro (D/B/70)

3. Hankook Winter i*cept evo2 (D/C/72)

4. Pirelli winter Sottozero Serie 2 (D/C/72)

5. Continental ContiWinterContact TS 860 S (E/B/72)

Fikir vermesi açısından etiket değerlerini de bulup yazdım. Bunların aralarında aman aman bir fiyat farkı yok. Ancak Falken hariç 2022 değiller malesef.

Kısaca böyle bir iş yapılır mı, yapılırsa hangi lastik alınır? Fikir veren tecrübesini paylaşan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Eskiden yazın kış, kışın yaz lastiği alınca fiyatlarda indirimler olabiliyordu. Bunu artık pek göremez olduk. Ama yine de tam sezonun aktif olduğu dönemde almaya göre daha iyi olabiliyor fiyatlar. O yüzden almanızda fayda var tabi ki.

2022 üretimli lastik alınır mı ? Alınır. Ama siz lastiği alıp bu kış zaten kullanmayacaksınız. Seneye kışın depodan çıkarıp kullandığınızı düşünürsek üretim tarihinden seneye, yani 2024 kışına hemen hemen 2 yaşını doldurmuş bir lastik olacak. 2023 ile 2022 üretimli aynı marka - model lastikte fiyat farkı tam olarak ne kadar ona bir bakmanız gerek. Ödeyebileceğiniz seviyedeyse 2023 üretimli almanız daha yararınıza olabilir.

Lastik önerisi olarak ise;

Conti TS 870 P alınamayacaksa Bridgestone LM005 ve ondan sonra da Hankook icept evo 3 öneririm.

Ben kışın ortasında ihtiyaç doğduğundan dolayı Hankook Winter i Cept RS3 aldım,fiyatları da öyle aman aman artmamıştı.Geçen yazdan beridir kış lastiği araştırıyorum,fiyatlar sezon başladığında öyle aman aman artmamıştı ancak kurlar vs sürekli değiştiği için fiyatlar sabit kalmıyor,bu yüzden şimdi almadığınız bir lastik 3 ay sonra kurlardan dolayı da ucuzlamamış,hatta pahalılanmış dahi olabilir.

Cevaplar için teşekkürler. 2022 dememin sebebi 2023 modelleri sezon sonu bile olsa uygun fiyata vermeyeceklerini düşünmemdi. Tabi ki 2023 bulsam neden almayayım :) Ben en iyisi bu işe biraz mesai ayırıp sahaya ineyim. Seneye ne olacağı belli değil.