Lastiğin Kullanım Ömrü Kaç Yıldır / Lastikte Raf Ömrü / Dişleri İyi ama Eski Üretim Lastik Kullanılır mı?

zbetk

Profesör
300
Marka
BMW
Arkadaşlar fiziksel olarak diri duran bir lastik için, lastik ömrü nedir?
Kaç yıl? Ya da kaç km?

Aracımdaki arka lastik çiftim 50k kmyi geçtiler. Önler ise 18k civarında, usta ön lastiklere daha 5 bin yapmamış bunlar diye yorumlayınca kafama takıldı. Zira kışlıklarda diri duruyor ama 17 üretimliler.

Nedir bu işin tam doğrusu?

Kaç yıl? Ya da kaç km?

Aracımdaki arka lastik çiftim 50k kmyi geçtiler. Önler ise 18k civarında, usta ön lastiklere daha 5 bin yapmamış bunlar diye yorumlayınca kafama takıldı. Zira kışlıklarda diri duruyor ama 17 üretimliler.

düzgün koşullarda kauçuğun ömrü kadar lastik kullanılabilir eğer herhangi bir hasar durumu yoksa,

diş kalınlığı ise değişken bir konu, diş durumu iyi olup kötü tutan lastik de var, görünürde bitik gibi durup iyi tutan lastik de var,

mesela abimin focusundaki lastiklerin diş derinliği 4mmye kadar gelmişti, lastiklerin üretimi 2017 idi, buna rağmen araba kafadan kaymıyordu, sadece arkayı çabuk salıyordu,
2020 üretimi benzer kalitede daha iyi diş derinliğine sahip lastık takınca biraz daha yola oturmaya başladı araba, keyfi bozmadığım sürece arkası gelmiyor,

km bazında ise kesin ömür söylemek zor, bazı markalar 50k-60k kmye kadar dayanıyorken bazıları 30k km olmadan bitik hâle geliyor,

başka bir örnek olarak 2016da sıfır aldığımız c-elysee'de goodyear'ın ekonomi sınıfındaki bir lastikle gelmişti, aracı 30k km 2.5 yıl kullandık, süreç sonunda lastikler bitik seviyede idi,

yukarıda bahsettiğim focus örneğindeki lastik ise lassa driveways, 2020de sıfır almıştık, şu zamana kadar 20k km falan kullandık ve hâlâ lastikler diri durumda, görünüşte bi 20k km daha rahat yapar gibi duruyor,

markaya göre değişiyor benim fikrim

Kaç yıl? Ya da kaç km?

Geçenlerde aracın lastiklerini değiştirdim,
Lastikçinin ilan panosunda; “Ankara Sanayi ve Ticaret Odası”nı kaynak göstererek, lastiğin raf ömrünün 10 yıl olduğu belirtilmiş.
Fakat ben şimdiye kadar hep 5 yıl diye duyduğumu hatırlıyorum.

Ben ise aracımın çekiş aksındaki 6.5 yıllık ve arka akstaki 11 yıllık lastikleri değiştirmek için gitmiştim.
Her ikisinin de diş derinliği gayet iyiydi, herhangi bir şikayetim yoktu. Adet yerini bulsun diye değiştirdik işte.

Kaç yıl? Ya da kaç km?

Raf ömrü 10 yıl da, onu geçelim sizlik bir konu değil.

En kalitelisinde bile 5 yıldan sonra hamurda bozulmalar başlıyor. En kalitelisi, orta kalite lastik kadar tutar hale geliyor. Kalitesi orta olanlar da "agam sal beni yoksa ben seni salacağım" demeye başlıyor. Vasat altı kalitedeki lastiklerin ise ilk sezonuyla ikinci sezonu bile fark ediyor.

Km olarak konuşursak, en kaliteli lastik bile 40 binden sonra performansta gerileme başlatır. Çok sağlam lastikler vardır (Bridgestone B250 gibi), bunlar taksici lastiği klasmanındadır. Tutuş vb. nitelikleri yarıya düşer ama dişler 100k km dayanabilir. Görüntüsüne çok da aldanmamak gerekir. Bahsettiğim modeli yeni gibi dururken 40 bin km yaptıktan sonra filan değiştirip yenilemiştim. Ama lastiğe baksanız 3 aylık gibiydi. Tutuyor muydu? Hayır.

Yukarıda yazdığım süreçleri yaz lastiklerinde geçirmemeye bakın. Kışlıklar hadi sezonluk diyoruz, zaten iklim koşulları gereği zorlanmayacak diyoruz, onlarda da premium seviye pahalı markaların ürünleri olmadıkça 6-7 yıllık süresini pek geçirmemekte fayda var.

Edit: 2017 üretimi kışlıklar kaliteli bir markaysa ve üzerinde kılcal kanalları bile duruyorsa, sıcaklarda kullanılıp turşu edilmediyse daha binilir. Matadorlu yılanlı vs.li lastikler kadar tutar ama iş görür.

Son düzenleme:
Raf ömrü 10 yıl da, onu geçelim sizlik bir konu değil.

En kalitelisinde bile 5 yıldan sonra hamurda bozulmalar başlıyor. En kalitelisi, orta kalite lastik kadar tutar hale geliyor. Kalitesi orta olanlar da "agam sal beni yoksa ben seni salacağım" demeye başlıyor. Vasat altı kalitedeki lastiklerin ise ilk sezonuyla ikinci sezonu bile fark ediyor.

Km olarak konuşursak, en kaliteli lastik bile 40 binden sonra performansta gerileme başlatır. Çok sağlam lastikler vardır (Bridgestone B250 gibi), bunlar taksici lastiği klasmanındadır. Tutuş vb. nitelikleri yarıya düşer ama dişler 100k km dayanabilir. Görüntüsüne çok da aldanmamak gerekir. Bahsettiğim modeli yeni gibi dururken 40 bin km yaptıktan sonra filan değiştirip yenilemiştim. Ama lastiğe baksanız 3 aylık gibiydi. Tutuyor muydu? Hayır.

Yukarıda yazdığım süreçleri yaz lastiklerinde geçirmemeye bakın. Kışlıklar hadi sezonluk diyoruz, zaten iklim koşulları gereği zorlanmayacak diyoruz, onlarda da premium seviye pahalı markaların ürünleri olmadıkça 6-7 yıllık süresini pek geçirmemekte fayda var.

Edit: 2017 üretimi kışlıklar kaliteli bir markaysa ve üzerinde kılcal kanalları bile duruyorsa, sıcaklarda kullanılıp turşu edilmediyse daha binilir. Matadorlu yılanlı vs.li lastikler kadar tutar ama iş görür.
Kışlıklar Nokian WR A4. Fiziksel olarak dediğiniz ufacık kılcallar bile duruyor. Zorunda olmasam bu kadar erkende taktırmazdım bir süre sakin sakin kullanacağız kendilerini.

Cevaplar için teşekkürler. Bu arabaya bineceksek birer takım kışlık ve yazlık lastik alacağız gibi duruyor.

Lastik ömrü konusuna ben de ekleme yapayım; geçen kış sonunda kış lastiklerim bitti zannederek lastikçime sorduğumda dişleri hep duruyor bunların daha çok gideri var diye cevap vermişti. 2017 Michelin Pilot Alpin 4. Ben de atmak yerine depoya kaldırdım. Yazın aldığım yeni yazlıklar üretim hatalı çıkınca bir süre kışlıklarla gezmek zorunda kaldım ki buna 45 derece İzmir sıcağı dahil. Ucuz bir yazlık gibi davranmışlardı. Şimdi bunları kış lastiği diye arabama taksam kuruda tutar da ıslakta karda tutar mı hiç emin değilim. Bu sene hiç kış lastiği masrafına da giresim yok :( Turbo için para ayırmam lazım :D

Ben "iyi" bir lastik için 7-8 yılda çöp olur diyemem lakin artık bayatlar ve tehlikeli hale gelir. Maksimum 5 yıl kullanılmalı bence km fark etmeksizin. Sıfır ama rafta beklemiş lastik alındığında bile lastiğin tepkileri vs farklı oluyor.

Maksimum 4-5 yıldır. Sonrası ancak idare etme boyutundadır. Bu süreç kışlık lastiklerde zayıflık açısından daha belirginlik gösterir.

Yeni nesil lastiklerin dişleri artık kolay kolay bitmiyor. Diş derinliğiyle lastik ömrü ölçümü konusu şuan ki teknolojilerle çoğunlukla geride kaldı. Lastikleri sürekli yıpratıcı kullanmıyorsanız dişlerden önce hamur ömrü bitiyor.

Ben de söylenenlere katılıyorum, iyi bir lastiğin maksimum performansıyla kullanım ömrü ortalama 5 yıl / 50 bin km civarı oluyor, bundan sonra max bir 5 yıl daha kullanılabilir bana kalırsa ancak beklentileri düşük tutmak gerek. Dişleri eridiyse kesinlikle kullanmamak gerek.

Benim arabanın üstünde alt-orta segment ayarı lastik var, zaten bu ebatta (13inç) pek de seçeneğim yok. Kullanırken hissediyosun ya ben bittim dediğini 4 yıl, yaklaşık 25-30bin km oldu yakın zamanda kışlık alcam sonraki bunu yaz takar mıyım belli değil.

Raf ömrü konusunda da doğru şartlarda saklandığı sürece ömrü uzun diyorlar hep ama kim ne kadar doğru şartta saklar güvenemediğim için alırken olabildiğince yeni tarih almaya özen gösteriyorum lastik ve akü gibi ürünlerde

Zaten bizim esnafin elinde beklemis sifir lastik olsa onu da ucuza vermez ki. 2000 liraysa yeni uretim 1400 1500 falan olmali hatta abartiyorum 1200 olsun ki alayim. Esnaf 1900 den falan verir o da anlamsiz oluyo tabi