Lastik Kafa Ütüsü / 205 55 16 Yaz Lastiği Önerisi

Gökhan61

Gökhan K.
Panpa
1,595
42
Marka
Dacia
Arkadaşlar yaz lastiği almam lazım. Bütçem epeyce kısıtlı en son arabaya sağlam paralar harcayınca kılı kırk yarar oldum. Peşin parayla sakız bile alacak halim yok :)
Benimkisi biraz hem parası yok hem de gururu! büyük olma durumu. Kısıtlı bütçe ile alabileceğimin en iyisini alma niyetindeyim. Trabzon da yaşıyorum yani bolca yağış olan bir memleketteyim. Birde lastiklerin üzerlerindeki etiket değerlerinde bir şey dikkatimi çekiyor. Misal 67db etiketi olan bir lastikte alttaki ses şiddeti ibaresinde 3 kutudan 2 tanesi dolu gösterilirken mesela good year ın 69db olan modelinde 1 tanesi dolu. Algı amaçlı bir uygulama mı yoksa db değeri yanında o işareti de dikkate almalı mıyım? Aracın reno laguna. Mevcut lastiklerim sesli biraz. Hızım arttıkça motor sesi azalıp yol sesi artıyor. Ben senede 2 kez Tekirdağ Trabzon arası gider gelirim. Haliyle yol gürültüsü kriteri önemli.

En çok almak istediğim model etiket değerleri sebebi ile bu model:

Alternatif olarak yol sesi düşük ve ıslak zemin frenleme etiket değerleri yüksek seçenekler de bu şekilde:

Her zamanki gibi kullanmakta olduğum ziex310 hakkında yorumumu yapıp gideyim :)
Öncelikle ıslak zemin, yol tutuş, fren performansı olarak çok memnunum. Yol sesi olarak aracımda çok hafif bi uğultu duyuyorum ben. Bu konuda etiket değerlerini baz alarak diğerleriyle karşılaştırmak daha doğru olacaktır tahminimce.
Eksilerine gelecek olursak bu lastikle alakalı taş sıçrattığına dair tonla geri bildirim var. Alırken ben de görüp önemsemedim ama gerçekten de tertemiz bir yolda ilerlemiyorsanız sürekli kaportaya çarpan ufak taşların sesini dinliyorsunuz. Belki de çok önemli değil ama bu konuda biraz garip.

Nokian için kanal boşluklarındaki yarılmalarla alakalı epeyce yazı okudum o yüzden tırsmadım değil. Geçen sene sıfır petlas almıştım kör topal idare ediyorduk. Kardeşim nasıl becerdiyse birini yarmıştı. Alakalı olaylar değil ama nedensizce bir ön yargı oluştu bende. :)

En çok almak istediğim model etiket değerleri sebebi ile bu model:
Lastiği sordum şimdi alacaktım adam fiyatı 1100 tl ye çıkarmış 😭

Senesi 2020 ama :) Ben daha tazesini 860tl ye buldum lastik borsasında ama satıcının elinde varmı yokmu onu araştırıyorum. EP2 oda. Ben normalde 3000-3500 arası kurtarırım paçayı diyordum ama evdeki hesap çarşıya uyamıyor.
Dunlop LM705W için ne düşünüyorsun abi , biz caddyde orjinal 15 ebadında kullanmıştık çok çok çok yumuşak ve çok sessiz gelmişti bize.

Hocam şu ses dalgaları olayını şöyle aydınlatabilirim:
))) üçüncü seviye AB standartları sınırının üstünde gürültüye sahip demek
)) ikinci seviye AB standart sınırı veya 3dB'e kadar altı demek
) birinci seviye de AB standart sınırının 3dB'den daha altında demek.

Yanındaki sayısal dB değeriyle nasıl uyuşmuyor dersen o konuda bir bilgim yok. Ölçüldükleri dönemlerde AB standartları mı değişiyor nedir bilemedim :D

Lastik seçimi meselesine gelirsek,
Goodyear EGP güzel seçimdir. Tavsiye ederim.
Falken kullanmadım ama f/p olarak çok iyi diyorlar.
Falken'in laciverti diyebileceğim Dunlop'u kullanıyorum, fiyatının üstünde bir lastik. :) Falken ile aşağı yukarı aynı fiyatlardalar. Ben 70 yanak kullanıyorum, lastiği yokladığımda yanak bir tık daha dirayetli hissettirdiği için Dunlop'u seçtim.

Dunlop LM705W için ne düşünüyorsun abi , biz caddyde orjinal 15 ebadında kullanmıştık çok çok çok yumuşak ve çok sessiz gelmişti bize.
Şu anda en yakın olduğum lastik o fiyat ve etiket değerlerine göre. Kaçtır egp ye niyetleniyorum ama bir türlü alamayacağım sanırım :D

good year 4 mevsimde karar kıldım gibi

Konunuzu şimdi gördüm geyikte bir mesaj yazmıştım ama CC2 istediğiniz uygun fiyatlı çözüm olmayacaktır.
Almadan önce bir çok marka gibi GoodYear modellerine de bakmıştım.
GoodYear'da 4 mevsim olarak Vector4Seasons ve EagleSport4Seasons vardı. Vector'un fiyatı CC2'den de pahalıydı, EagleSport ise %40 kadar daha uygundu, hakkında doğru düzgün yorum veya kullanıcı bulamadığım için almamıştım ama fiyatından dolayı aklım kalmadı değil.

Ben Michelin cc ve cc2 için hoş şeyler okumadım özellikle Trabzon dan satın alıp yağmurda ıslak zeminde çok fazla sorun yaşayan duydum. Keza arabayı ilk aldığımda altında 3 senelik dişleride yerinde cc vardı, bazı bölümleri bildiğiniz parçalanmıştı. Çok büyük kafa ütüsü oldu bana bu iş şaka maka derken :S

Ben Michelin cc ve cc2 için hoş şeyler okumadım özellikle Trabzon dan satın alıp yağmurda ıslak zeminde çok fazla sorun yaşayan duydum. Keza arabayı ilk aldığımda altında 3 senelik dişleride yerinde cc vardı, bazı bölümleri bildiğiniz parçalanmıştı. Çok büyük kafa ütüsü oldu bana bu iş şaka maka derken :S
Ben 6 ay trabzonda CC ile gezmiştim çok güzeldi hatta camiboğazına çakır gölüne falan tırmandık kendileriyle , tuhaf bir durum...

CrossClimate'ın çabuk dağılma sorunu yaşadığını çok kişiden duymuştum. CC +'da onu çözdüler diye söyleniyordu (forumda da uzun dönem CC+ kullanıcıları vardı, deneyimlerini yazmışlardı). CC 2 zaten CC+'nın devamı olduğundan sorun olacağını zannetmiyorum ve daha geçen yıl çıktığından uzun dönem yorumu henüz bulmak imkânsız.

Yani yazanların şartlarını vs. bilmiyorum, kullanıcı olarak çok memnunum. Islakta da kuruda durduğu gibi en ufak kayma, ABS devreye girmesi veya kalkışta patinaj vs. olmadan kullanıyorum. Taze karda, birkaç günlük ezilmiş karda (cam gibi olmasa da buzlu zeminde) lüzumsuz yere sırf lastiği denemek için yokuşlu yollara girdim bir sorun yaşamadım.

Michelin lastikleri genel olarak yumuşak hamurlu, dış etmenlerden biraz fazla etkileniyor tabii.

Bridgestone'un da 4 mevsim lastiği gözüküyor ama ben buradaki bayilerde sonuç alamadım. Aradığınız boyutlarda varsa ona da bakabilirsiniz, ömür olarak kötü olacağını zannetmiyorum. Fiyatları hakkında bilgim yok.

İkilemde kalmak çok kötü. O kadar para harcayınca lastikte iyi olsun istiyor insan. Trabzon da benim güzergahım olan yerlerde aşırı kar olmuyor 4 mevsim işimi görür gibi. Ama arabanın altındaki alpin5 ler 5 yaşını doldurduğu içinmi bilmiyorum dişleride fena değil ama 5 cm taze karda %10 bile olmayan eğimde hareket edemedim çok canım sıkıldı. O yüzden yazlık jant lastik + kışlık lastik alıp onlarıda oem lerde kullanmayı istiyorum ama bu fiyatlarla hayali öteye geçmiyor. Hani bir umut 17 oem jant bulup üstünede 4 mevsim alsam 16 ları da satabilsem lastik parasına işi çözerim diye hayal ediyorum ama cebe girmeyen paraya güvenip kıpırdayamıyorum haliyle. Bu arada bahsettiğim lastiklerin linkini paylaşayım belki kullananı vardır :)

Birden fazla set ve tip CC (CC ve CC+) ve bunu takiben Pirelli Cinturato All Season SF kullanan biri olarak yazmak istedim.

Ben bu lastiklerin hiç birinde sıkıntı yaşamadım ... CC leri yaklaşık 25k km kadar, CC+ ları da 50k km kadar kullandım.
İki lastiğide değiştirmeden araçları sattığım için net olarak ömürlerini söyleyemem ama özellikle CC+ için (50k yı bulduğu için) ömür performansının çok iyi olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Yazın, Antalya sıcağında sorun yaşamadım... kışın yağmurda da, İstanbulun karında da sorun yaşamadım... benim bu saatten sonra, özellikle bu tip iklimlerde düşünmeden alacağım lastiklerdir....

Cinturato SF leri de yaklaşık 1500-2000km önce taktım aracıma.. maalesef buz veya kar görmediler... yol tutuş konusunda, biraz da aracımın özelliği ile, çok iyiler... ama daha iyi oldukları bir nokta (bence CC lerden iyiler lakin ne Golf, ne de Leon de böyle bir fark hissetmemiştim) konfor... özellikle yol sesi konusunda çok başarılılar (bunlardan önce yine 4 mevsim Continental vardı Passat da) .. yol sesi çok çok iyileşti, ve pütürlü yol, küçük kasis ve geçişlerdeki konfor belirgin olarak arttı. ... ömür konusunu bilemicem .. çok erken daha .. ama sanırım bütün üreticiler 4 mevsimlerin ömürüleri konusunda baya mesafe kaydetti. Türkiyede biraz pahallılardı .. ama denk düşürülürse gönül rahatlığıyla alınıp kullanılabilir.