Mevsimler Lastiklerin Set Olarak Değişiminden Sonra Balans Şartı

M.Shadows

Kaan
Panpa
Destekçi
2,321
24
Marka
Hyundai
Selamlar arkadaşlar, aracımda yazın 16 inç jantlarıyla yazlık lastik kışın da 14 inç jantlarıyla kışlık lastik kullanıyorum. Her ikisi de orijinal jantları ve balansları yapılmış. Merak ettiğim bir konu, yarın lastikleri kendim değiştireceğim için balans ayarının gerek olup olmadığı. Kışlık jantları geçen kıştan beri bodrumda duruyor, geçen sene taktırırken balanslarını yaptırmıştım. Şimdi ise kendim takacağım için balans ayarı yapamayacağım haliyle (lastikler janttan hiç çıkmadı) bu şekilde takmak durumundayım. Eğer jant sabit kalıp lastik değiştirseydim balansa kesin ihtiyacım olurdu, ancak böyle bir durumda balans yaptırmama sizce gerek var mı?

tekerleri aynı yerlere (sağ ön, sol arka önceden nerdeydi gibi) tekrardan takabilirseniz sıkıntı olmaz gibi,
en sağlıklısı tabi tekrar balansa sokmak olacaktır

Bodruma koyarken veyahut çıkarırken herhangi bir sert darbe almadığı sürece kolay kolay balans problemi yaşamazsınız lakin önemli olan arkadaşın da dediği gibi eski yerlerine koymak. Ben olsam hem takacaklarıma hem çıkaracaklarıma nereye ait olduklarına dair isaret koyardım.

Şimdi şöyle bir şey var:

Lastik değişimi yaparken rotasyon yapmakta fayda var. Rotation gösterir şekilde V desen gibi yönlü lastikse sağ ön sağ arkaya, sol ön sol arkaya gibi düz rotasyon, inside/outside gösteren desene sahipse çapraz rotasyon yapmakta fayda var. Teorik olarak simetrik aşınma için doğru olan bu.
Ama bu işlem yapıldıktan sonra, asimetrik aşınma yaşamış lastikler farklı yere takıldığında hafif titremeye sebebiyet verebiliyor. Genelde sol lastik, dış çeperde sağ lastikten fazla aşınır. Sebebi trafiğin sağdan akıyor olmasıyla bağlantılı kavşak tasarımlarıdır. İşte o değişim yapıldıktan sonra bu meselelerde bir balans değişikliği yaşanabilir.

Siz rotasyonunuzu yapın. Balans yapmazsa güzel güzel devam edersiniz. Balans yaparsa da bir ara baktırırsınız.

Lastikler janttan sökülmediği sürece tekrar balans yapılmasına ihtiyaç olmayacaktır. Ancak saklama şekline dikkat etmeniz gerekiyor. Yatay olarak üst üste saklamanız doğru olacaktır. Citröen den beri ben lastik-jant takımlarımı bu şekilde kullanıyorum şimdiye kadar hiç balans problemi yaşamadım.

5c61d2ff18f54.jpg

Lastikler janttan sökülmediği sürece tekrar balans yapılmasına ihtiyaç olmayacaktır. Ancak saklama şekline dikkat etmeniz gerekiyor. Yatay olarak üst üste saklamanız doğru olacaktır. Citröen den beri ben lastik-jant takımlarımı bu şekilde kullanıyorum şimdiye kadar hiç balans problemi yaşamadım.

Ekli dosyayı görüntüle 48345

Merhaba, hep bu şekilde saklıyorum, yine de öğrendiğimiz iyi oldu :)

Şimdi şöyle bir şey var:

Lastik değişimi yaparken rotasyon yapmakta fayda var. Rotation gösterir şekilde V desen gibi yönlü lastikse sağ ön sağ arkaya, sol ön sol arkaya gibi düz rotasyon, inside/outside gösteren desene sahipse çapraz rotasyon yapmakta fayda var. Teorik olarak simetrik aşınma için doğru olan bu.
Ama bu işlem yapıldıktan sonra, asimetrik aşınma yaşamış lastikler farklı yere takıldığında hafif titremeye sebebiyet verebiliyor. Genelde sol lastik, dış çeperde sağ lastikten fazla aşınır. Sebebi trafiğin sağdan akıyor olmasıyla bağlantılı kavşak tasarımlarıdır. İşte o değişim yapıldıktan sonra bu meselelerde bir balans değişikliği yaşanabilir.

Siz rotasyonunuzu yapın. Balans yapmazsa güzel güzel devam edersiniz. Balans yaparsa da bir ara baktırırsınız.

Lastikler v desenli Winter iCept RS3, dolayısıyla rotasyon var sağ sol olarak doğrudan takamıyorum ama ön arka yapıyorum. Bir de 10 bin km den fazla kullanılmadı ve hep düzgün rot ayarıyla kullanıldı, dengesiz aşındığını sanmıyorum.

Bodruma koyarken veyahut çıkarırken herhangi bir sert darbe almadığı sürece kolay kolay balans problemi yaşamazsınız lakin önemli olan arkadaşın da dediği gibi eski yerlerine koymak. Ben olsam hem takacaklarıma hem çıkaracaklarıma nereye ait olduklarına dair isaret koyardım.

V desenli olduğu için her taktığımda önleri arkaya arkaları önlere takarım düzgün aşınma için, bodruma koyarken de itinayla koyuyorum.