AÇIK MK4.5 Mondeo - Tabandan su alma problemi

Onur Kmnt

Kerem Onur Kement
Panpa
1,665
21
Marka
Ford
selamlar değerli forum üyeleri, gün geçmiyor ki başka sürprize denk gelmeyelim.

Aracın sol taban kısmı komple ıslak, bugün yanlışlıkla salyangoz ezip araca binmeyle paspasın kirlenmesinden dolayı + paspaslar gözüme çok kirli geldiği için paspasları yıkayalım dedik. Şoför tarafındaki paspası alırken paspasın alt tarafın komple ıslak olduğunu fark ettim.

İlk başta paspası yıkadıktan sonra kurumadan koyulmuş diye düşündüm ama kurutmadan asla koymayacağımızı bildiğim için direkt tabanı elledim. Biraz bastırınca bezden su çıkar gibi su çıktı bi miktar;

1000057283.jpg

görüldüğü üzere pedal kısmı kuruyken ayak kısmı komple ıslak, bu kadar ıslaklık varsa arkada da vardır diye baktım ve;
1000057284.jpg

bingo! kauçuk paspasın izi komple halıda, bu kısım da aynı önde olduğu gibi komple su çekmiş / almış.

https://drive.google.com/file/d/1S2E9r3WF8OKCvVa201GdXZaeJ0rdWYdN/view?usp=drivesdk , burada da video ile gösterdim

Ön tarafın döşemesini biraz söküp baktığımda yalıtım malzemesinin de ıslak olduğunu gördüm. Sağ taraf ise tamamen kuru.

Geçen sene şanzıman revizyonu yapılırken ABS'yle ilgili bir kabloyu da değiştirmişti usta. O zaman araç liftteyken aracın sol altında hasar olduğunu söylemişti, macun işlemi falan. Tabi bugüne kadar böyle su alma durumunu fark etmediğimiz içik çok umursamadık, öyle bindik. Bugün de manzara bu.

Yarın 2k km ve 1.5 ay gecikmiş yıllık bakımına götüreceğiz, araç liftteyken nereden su alıyor bakacağız. Ayrıca döşemeyi de söktürüp biriken suyu çektirmemiz gerekiyor.

araç pazar günü yola çıkacak, gelişmeleri bu konu içinde aktaracağım.

Su alma işlemi uzun vadeli olsaydı fark edilmesi ihtimali yüksekti. Çünkü su alıp ıslanan taban halısı kurumakta zorlandığı ve havasız kaldığı için rutubet yapıp aracın içinde kokmaya, ağır bir hava oluşturmaya başlardı. Kazalı ve macunlu bölgeden su sızdırması durumu yoksa su tahliye kanallarının tıkanmış olma ihtimali yüksek.

Su alma işlemi uzun vadeli olsaydı fark edilmesi ihtimali yüksekti. Çünkü su alıp ıslanan taban halısı kurumakta zorlandığı ve havasız kaldığı için rutubet yapıp aracın içinde kokmaya, ağır bir hava oluşturmaya başlardı. Kazalı ve macunlu bölgeden su sızdırması durumu yoksa su tahliye kanallarının tıkanmış olma ihtimali yüksek.
geçtiğimiz 2 hafta bol yağışlı geçti, sunroof kanalları tıkalı olsaydı tavanda da su lekesi olurdu, o başımıza geldi,

ama tam taban kısmında tıkanıp sızdıysa bilemiyorum, kanal testi yapmak lazım.

Son 1 ay içerisinde olmuş olma ihtimali yüksek, çok uzak olmayan zamanda paspaslar dahil arabayı yıkamıştım, aracın tabanı - paspasın altı kuruydu. Çok derin sudan geçseydik sağ tarafta ıslak olurdu gibi ama kuru.

Genel bir kontrol yapacağız

geçtiğimiz 2 hafta bol yağışlı geçti, sunroof kanalları tıkalı olsaydı tavanda da su lekesi olurdu, o başımıza geldi,

ama tam taban kısmında tıkanıp sızdıysa bilemiyorum, kanal testi yapmak lazım.

Son 1 ay içerisinde olmuş olma ihtimali yüksek, çok uzak olmayan zamanda paspaslar dahil arabayı yıkamıştım, aracın tabanı - paspasın altı kuruydu. Çok derin sudan geçseydik sağ tarafta ıslak olurdu gibi ama kuru.

Genel bir kontrol yapacağız
Dediğim gibi su kanalı tıkanıklığı ya da kazalı yerden su alma sorunu vardır muhtemelen. Kapı fitilleri olsa kapılar da ıslak olurdu fitillerde ıpıslak olurdu. Başka ihtimal gelmiyor aklıma.

Geçmiş olsun ama süreci uzatmayın. Rutubet korozyona sebep olur çabucak. Üstelik alt taraftaki elektrik kablolarına da zarar verebiliyor. Sorunun kaynağını bulup düzeltince bir oto yıkamacıya gidip tabanı iyice kurutturun. Kendi kendine hemen kurumayabilir.

Bugün genel bakım + su alma problemi için sanayiye gittik. Daha önceden sunroof kanalı temizliği yaptırdığımız yere gittik, tüm kanalları kontrol etti.

Sol ön kanal tıkanmış, diğer deliklerden su şıkır şıkır akarken soldaki damlayarak akıyordu. Kompresörle içine hava tutup kanalı açtı.

Kanal açılmadan yapılan İlk su kanalı kontrolünde tam ayak dayama kısmından içeriye su sızdı;

1000057309.jpg

şuanlık kanal açık ama yine de döşemenin sökülüp su kanal hortumunun kontrol edilmesi lazım. Araba bu gece yola çıkacağı için şimdilik erteleme durumundayız. Bugün vakit olursa taban halısının çektiği suyu oto kuaförde çektireceğiz.

süreci tekrar buraya aktarırım.