Otomobil Bayi Gezmeleri ve Araçlar Hakkında İzlenimler

Selam değerli forum üyeleri. Başlıktan anlayacağınız üzerine gezdiğim otomobil bayilerinde içine binip baktığım araçlar hakkındaki yorumlarımı ve yaptıysam test sürüşü sonucu edindiğim fikirleri sizinle paylaşmak istedim. Geyik başlığı konusunda attığım mesajları da kronolojik şekilde buraya aktardım. Eğer sizler de daha önce böyle yorumlar paylaştıysanız veya yakın zamanda bayileri gezip henüz bir şey yazmadıysanız bu konu içinde yazabilirsiniz.

9 Kasım 2023 - Toyota Corolla:

Bugün Kocaeli Toyota Plaza Kaya'da standart corolla'nın test sürüşünü yaptım, üstünkörü bir test sürüşü oldu biraz ama yine de tecrübelerimi aktarayım, (yanımda danışman falan yoktu).

Biner binmez ilk yaptığım şey sürüş pozisyonunu ayarlamak oldu, ideal sürüş pozisyonumu bulmak zor olmadı, mondeo'ya benzer bir sürüş pozisyonu vardı, direksiyonun ele oturması güzeldi,

Malzeme kalitesi beklediğimden iyiydi, sıkılık ve tokluğu güzel ayarlanmış, kapı üstlerindeki malzemeler, orta konsolun kalitesi c sınıfı araba için gayet iyi olduğunu düşünüyorum, normal bir kullanıcı sıkıntı etmez,

Direksiyonun sertliğini güzel ayarlamışlar, durağan haldeyken yumuşaklığı yolda giderken ki ağırlığı gayet ideal seviyede,
Tabi hissiz bir direksiyon, kafadan kayma durumunda direksiyon ağırlığını kaybetmeye başlıyor ve herhangi bir geri bildirim almıyorsunuz,

Yol tutuşu kıyaslaması yapacak kadar tecrübem yok ama yaklaşık 60-70 km/h ile aşağı yönde kavşağa girdim, hafif yağmurlu ve ıslak zemin olmasına rağmen kolay kolay kafadan kaymadı, en son kavşak bitiminde viraj keskinleştiği için sert fren yaptım o zaman kafadan kaydı ama kontrolsüzlük durumu yaşamadım, üzerinde ki lastiklerin markasına bakmadım ama 225/45/17 ebatlarında lastik vardı, direksiyon keskinliği de kötü değil,

Konfor olarak keskin yerlerde 45 yanak ve 17 jantın getirdiği gerginliği hissediyorsunuz ama süspansiyonu rahatsız etmiyor, aksine konforlu geldi, daha kalın yanaklı lastik olsa uçan halı gibi hissettirir gibime geliyor,

0-100 denemesi yapmadım, 90km/h hızı bile geçmedim, ara hızlanmalarda CVT şanzımanın yavaş tepkisi hissediliyor ama hızlanma konusunda 1.6 dizel 110 beygirlik bir arabadan pek farkı yok (tek olduğum için de öyle gelmiş olabilir),
Yalıtım konusunda benzinli motorun sessizliği iyiydi, 3500 deviri geçmedikçe pek duymuyorsunuz, yüksek devir çevirse de kulağı tırmalayan bir ses olmuyor, kullandığım hızlarda rüzgar sesi almadım, yol sesi Astra J'den iyi gibi, tam odaklanmadım ona,

Kullandığım araç dolu paketti büyük ihtimal, sunroof, ortada duran kocaman ekran, deri koltuk gibi özellikleri vardı,
sunroof içeriye ferahlık katıyor, ekranı çok işlevli gelmedi bana ama çalışma hızı iyiydi, koltuklar genel olarak rahattı, aracın ısıtma sistemi güzel çalışılıyor 2dk içinde hemen ısıtmaya başladı, orta konsolda eşya koyma gözü az geldi; 2 bardaklık, bir kablosuz şarj yeri ve kol dayama vardı sadece, kol dayama biraz yüksek geldi ve içi ortalama büyüklükteydi, torpido genişliği iyiydi ama içinde bir kaplama yok, kapı içi gözler ortalama büyüklükte ve kaplama yok,
Arka tarafta havalandırma kanalı, 2 USB-C girişi var, koltuk arkasında eşya koyma cepleri var, arka kol doyama mindere temas ediyor ama kol dayama konusunda aşağıda kalmıyor, içinde 2 bardaklık da vardı

Arka yaşam alanı 1.85 limit, üstü sığmaz, benim boyum 1.84 ve kafam tavana değiyordu, diz mesafesi 3-4 parmak civarında, omuz genişliği bildiğimiz c sınıfı standartlarında,

Bagaj hacmini bilmiyorum ama düz bir dizayna sahip, yükleme ağzı geniş, girinti çıkıntı yok, stepne bölümünde yedek lastik tamir kiti ve eşya koyma gözleri vardı, sedan bir araba için gayet standart

Genel olarak aceleye gelmiş gibi oldu test sürüşü, hacme ve performansa çok önem vermeyen kişiler için ideal olduğunu düşünüyorum.

28 Aralık 2023 - Citroen 2. El:
Bugün 3 aracı da aynı bayide bindiğim için sıcak sıcak karşılaştırma yapayım dedim, 208de (1. nesil) 2 parmak diz, 3 parmak baş mesafesi vardı

C5 aircross'da (0 araç) ön koltuğu ayarlayamadım ama ideal sürüş pozisyonumdan 1-2 parmak gerideydi, o şekilde arkaya oturdum, diz mesafesi 1 parmak, baş mesafesi cam tavandan dolayı 1 parmaktı ama yine de daha fazla olması lazım

Megane 4'de kendime göre ayarladım koltuğu, arkaya geçince diz limit, baş mesafem eksilerdeydi 😃, koltuğa göre oturamadım yani

Boyum 1.84, aşırı uzun biri de değilim,
Mesela Audi S3 (2013+) ve Opel Corsa'nın (F kasa) da arkasına oturdum, onlarda 208 gibi mesela, rahat bir şekilde oturabildim

İlginçtir ki C3 aircross (3. nesil) yukarıda bahsettiğim modellerden daha fazla baş mesafesine sahip.

14 Şubat 2024 - Renault & Dacia & Honda:
Megane IV sedanın arkasına sığmadığımı bir kez daha onaylamış oldum bugün, bu sefer sürücü koltuğunu ideal ayarladım, diz mesafesi 1-2 parmak anca, baş mesafesi eksilerde, koltuğa göre oturduğumda kafam kafalığa değemiyor ve tavana çarpıyor,
Taliant diz mesafesi konusunda 1 parmak daha iyi, baş mesafesi sınırda,
Captur arka yaşam genişliği olarak ikisinden de iyi, baş mesafesi 1-2 parmak ama en azından hareket edebiliyorum,
Megane e-tech hepsinden daha iyi baş ve diz mesafesi sunuyor, 1.90 boyunda biri oturabilir ama üstü sığmaz,
Normal megane'nın malzeme tokluğu e-tech'e göre daha iyi geldi, kalite olarak benzerler

Aynı zamanda Dacia Jokker'a da binme fırsatım oldu ilk defa, 3 sıra koltuğa rağmen yine uzun yolda iş görecek kadar yaşam alanı sunuyor hem orta hem arka kısımda, malzeme kalitesi olarak da beklemediğim noktalarda yumuşak malzemeler vardı, 3. Sıraya oturduğum zaman ki baş mesafesi Megane 4 sedandan iyi :) , koltuklar da emanet durmuyordu ve boyut olarak bir yetişkin rahat oturuyor

Gittiğim renault bayisinin hemen yanında Honda bayisi de vardı, sadece CRV ve City vardı bayi içerisinde
CRV yaşam alanı olarak iyi ama malzeme kalitesi beklediğimden biraz daha zayıftı, corolla'da ki malzemeler daha iyiydi,
City'e bakmadım,

Anlık gelen bir istekle LPG'li Honda Civic için test sürüşü istedim ve yaptım,
Sürüş pozisyonu iyiydi, koltuklardaki malzemeler de fena değildi, genel trim malzemeleri de günümüz c sınıfı araçlardan aşağı kalır yanı yok gibi,
direksiyonun ele oturması güzel ama biraz kalın, direksiyon ağırlığı da fena değildi, Corolladan biraz daha ağır, yüksek hıza çıkma fırsatım olmadı o yüzden ağırlık olarak ne kadar ağırlaşıyor bilmiyorum,
Direksiyonun dönüş turu çok kısa, tam 1 tur döndükten sonra 45 derece daha dönünce lock konumuna geliyor (totalde 810 derece dönüyor), arabanın dönüş çapı buna rağmen çok fazla değil, dar park manevrasında bir sıkıntı yaratmadı,
Gaz emirleri tepkiseldi, dip gaz yapmadım ama ara hızlanma yapar gibi yapınca hemen hızlanmaya başlıyor,
Fren dozajı baya sert ve fren pedalının mesafesi kısa. Mondeo, Corolla ve focustan sonra bu araca binerseniz büyük ihtimal panik fren yaparsınız yanlışlıkla, aynı zamanda fren yapmaya çok istekli, spor otomobilde olması gereken pedalı bu arabaya koymuşlar,
Arkasına binmedim, bagajına da bakmadım
Sağ sinyali yakınca multimedya kısmında kamera açılıyor, kalitesi fena değil,
Geri görüş kamerası corolla'da olduğu gibi vasat,
Hızı da biraz fazla hissettiriyor, 50-60 km/h ile giderken sanki 80-90'la gidiyormuşum gibi bir izlenim yarattı,

Diyeceklerim bu kadar.

20 Şubat 2024 - Megane 4:
1.3 tce icon Megane sedan, test sürüşünü yaptım, arka yaşam alanını saymazsak güzel araba,
ivmelenmesi 2.0 dizel mondeo'dan bi tık daha iyi, direksiyonu tutması güzel, kullanım rahat,
fren dozajı yumuşak ama dolu, sert fren yapması kolay,
sunroof yeterli miktarda açılıyor ama 80k ₺ verip almam,
17 jant vardı üzerinde, 18'e gerek yok,
İç mekan malzemesi fena sayılmaz ama 4-5 yıl sonra kendisini salmaya başlayacak izlenimi yarattı,
Hatchback olanı makbuldür ama ülkemize gelmiyor galiba..

15 Mayıs 2024 - Fiat & Kia & Cherry & Skoda + Kia 2. el:
Evet, bugün 4 farklı bayiye uğradım, sırasıyla Fiat, Kia, cherry, Skoda,

Fiat'ta egea sw, hb (cross ikisi de), sedan versiyonları vardı, hacimsel olarak aynı, B+ seviyesinde baş diz mesafesine sahipler, malzeme kalitesi olarak sw versiyon iyi,
500 ve e500 de vardı, 500 spor versiyon gibiydi, malzeme kalitesi iyiydi, hacim olarak küçük,
E500 ise baya küçük, arka tarafına binmekte sıkıntı yok ama oturmakta var ;d,
Fiorino, doblo ve büyük van vardı,
Dobloyu combo gibi yapmışlar, rifter ve Berlingoda olan bazı özellikler yoktu, cam tavan ve tavanda eşya koyma gözleri vardı
Fiorino basit,
Büyük van da fena değildi ama tercih etmezdim

Aynı zamanda e500'ün test sürüşünü de yaptım;
+'lar :
Kompakt, kullanması kolay, iki kişi rahat seyahat yapar, süspansiyon konforu gayet iyi, sert-dolgun köprü geçişlerini güzel sönümlüyor, hızlanması gayet başarılı, malzeme kalitesi olarak iyi seviyede,

-'ler :
Arkasına Max 1.75 boyunda biri sığar,
Direksiyonu hissiyatı b*k gibi tabiri caizi, park manevrasında sıkıntı yok ama 50 km/h'den sonra bile aynı ağırlıkta ve sağa sola kaçacakmış gibi kaygan, yumuşak, ağırlığı yok, dizayn iyi olabilir belki ama bu kudar yumuşak direksiyon olmamalı,
sordum City modu açık mi diye, yanımdaki görevli direksiyonun kendi kendine ayarlandığı söyledi, yani bir ayarı yok
Frenleri dokunmatik, ilk defa biniyorsanız panik fren kaçınılmaz, çok hassas basmanız gerekiyor az basmak için, bide rejeneratif fren yoktu arabada

Kia'ya geçelim,
Birçok model vardı, Kia cee'd sw-hb, picanto, Sportage, Sorento, Cerato, ev6 ve rio'nun suvcuk versiyonu,

Ev6 dizayn olarak güzel makina ama hacim ve kalite olarak beklentimin altında kaldı, bindiğim araçta sunroof vardı ve sürücü koltuğunda en aşağı pozisyonda oturmama rağmen baş mesafesinde 1-2 parmaklık mesafe vardı - boyum 1.84 - , 1.90 boyunda birinin kafası tavana değer anlayacağınız, arka tarafta da diz mesafesi çok iyi ama baş limit, kalite hissi cee'd'e benzer,

Cee'd SW versiyonu kalite olarak Megane, Octavia ve corolladan daha iyi, hacim olarak diz baş mesafesi Octavia ile aynı, kullanışlılık olarak Octavia ile kapışır, bagajı özellikle çok kullanışlı, fiyatlar yakınsa Octavia yerine tercih edilebilir,

Picanto rio'nun küçültülmüş hâli,

Sportage C5 aircross'a göre daha ferah ve geniş geldi, bagaj hacmi biraz az boyuna göre, kalite olarak cee'd'le hemen hemen aynı, kullanışlılık yine cee'd'le benzer, donanım sayısı da fazla,

Sorento baba gibi makine, şoför tarafı oldukça büyük ve kullanışlı, 2. Sıra koltuklar D sınıfı çoğu arabadan büyük, koltuklar elektrikli olarak öne geliyor aynı zamanda, bir sürü eşya koyma gözü de mevcuttu,
ama 3. Sıra koltuklar dar, Dacia jogger'in 3. Sıra koltukları daha genişti ve baş mesafesi daha iyiydi, kalite olarak ise en iyi kaliteye sahip Kia idi,

Cerato ise cee'd'in sedan ve daha ucuzlaştırılmış versiyonu, bagajı Corolla gibi

Sırf meraktan picantonun test sürüşünü yaptım,
Şehir içi için gayet ideal araba, hanımlar kullanır rahatlıkla, direksiyon hissiyatı iyi, hem ağırlık olarak hem tepki olarak doğal bir ağırlığı var ilginçtir ki, e500de olduğu gibi sağa sola kaçacak gibi bir durum yok direksiyonda, 1.0 motora rağmen kliması güçlü, yol tutuş konusunda arkayı bırakmaya meyilli, konforu rio'dan sert biraz, hızlanma olarak normal, otomatik şanzımanı manuel şanzıman gibi kullanırsanız daha rahat vites geçiyor, yanımda ki görevli bayan gazlamaya müsaade etti biraz, frenlerini de beğendim, bastığınız kadar duruyor

Cherry'de sıra,
Omoda 5 ve diğer modeller vardı,
Hepsinin malzeme kalitesi birbirine benzerdi, kaliteli demem ama kalitesiz de değil, kullanıcı beğenir yani,
Yaşam alanları olarak da oldukça benzerler, arka koltuklarında rahat rahat oturdum, Golf'e benzer hacimleri var hatta 1 tık daha geniş, kullanışlılık olarak normaller,

Omoda 5'in test sürüşünü de yaptım, tek başıma kullandım bu sefer
Performans iyi, 150hp gibi hissettiriyor, patinaja müsait bir yapısı var, fren olarak da picanto gibi bastığım kadar duruyor, dozajını da beğendim,
Direksiyonu biraz yumuşak, belki spor moda alsaydım sert olabilirdi ama hisli bir direksiyon değil kesinlikle,
Konforu iyi değil, kısa kasislerden 30-40 ile geçince arkası sekiyor, uzun kasiste de biraz sekme durumu var, lastik basınçları 41psi seviyesindeydi, onun etkisidir belki ama yine de süspansiyonu sert ayarlamışlar,

Son olarak skoda'ya geçtim,
Kamiq, karoq, kodiaq, scala, Octavia ve Fabia vardı, sadece kamiq, karoq, kodiaq ve Octaviaya baktım,

Kamiq scala gibi kullanışlılığa sahip, koltukları genel olarak iyiydi ama ayar mekanizması biraz kötü (manuel ayar olanların hepsi öyle), kalite olarak B+, boyut C civarı,

Karoq Octavianın suv'umsu hâli, geniş, kullanışlı, rahat ama ferah değil, siyah tonları çok fazla, diğer markalarda biraz daha renkli detaylar varken Skoda tarafında hemen hemen bütün plastik, kumaş, kaplama gibi yerler siyah ve siyah tonlarında yapılmış, daraltıcı bir hava söz konusu genel olarak,

Kodiaq ise bildiğiniz süperb, sürüş pozisyonu gayet iyi, koltuklar sizi sarıyor, bagajı kocaman, arka yaşam alanı kocaman, ama o siyah detaylar :/ , daha renkli bir mekana ihtiyacı var bu arabanın,

Octavia ise beklediğimden küçük çıktı, genel olarak sınıfında en geniş hacme sahip olan araba diye nitelendiriliyor ama iç hacim olarak cee'd'den pek farkı yok,
Bagajı :d , passattan büyük herhalde, öyle bir bagaj ve kullanışlılık detayları da az değil, özellikle kenarlarda bulunan gözlerin birine çantam sığdı, o çanta normalde picantonun bagajının 5'te 1ini kaplıyor,
Fiyatı çok uçuk değilse Megane, egeaya göre daha alınası bir araç her türlü

Skoda'da test sürüşü yapamadım maalesef, Octavia'nın test sürüşünü yapacaktım ama akşam trafiğinden dolayı yapamadım, bir daha uğrarsam test ederim artık ,

İlave yorum (30 Nisan 2026);
1 hafta sonrasında skoda kamiq kullanmıştım. Süspansiyon konforu, panik fren anında verdiği tepkiler, direksiyonun ağırlaşması, 1.0 tsi ünitenin hızlanması gayet iyiydi. Ses sistemi yavandı, yalıtımı da orta karar.

Bunların haricinde Kia'nın 2. El kısmında bazı arabalar vardı, onlara da baktım,

Alfa Romeo tonale, hasta oldum arabaya,
direksiyonu tutması, koltukların kumaşı ve yapısı, kafalıkların yumuşaklığı, F1 vites kulakçıklarının hissi falan, muazzam hissettirdi, Mercedes e220d ' den daha kaliteli geldi makina, tasarımı zaten mükemmel, rengi de koyu zümrüt yeşiliydi, aşık olunası,

Mercedes e220d (2018) de vardı, açıkçası kalite olarak beklediğim etki olmadı diyebilirim, derilerin kalitesi Fiat 500 serisine benzerdi, konsol kalitesi keza çok lüks gelmedi, direksiyon derisi kaliteli hissettirdi, koltukların oturması biraz rahattı bide, arka yaşam alanı da fena değildi ama 4 milyonluk bir araba da değil bence, bagaj kapağının açılması çok hızlı ve ani, uçup gidecekmiş gibi açıldı :d,

C-Max vardı 2017 model, sürüş alanı focus - Kuga karışımı, ergonomik bazı problemler var orta konsolda, direksiyonun tutma hissi ve koltuklara oturması çok iyiydi, koltukların kumaş kalitesi de iyiydi, kolay kolay yıpranacak gibi değil ama kirlenmeye müsait (bej rengi), arka yaşamda diz mesafesi dar, baş iyi, bagaj normal, genel kalite focusla aynı,

Courier da vardı ve ilk kez bindim :d ,
1incisi, Fiorino'dan kat kat iyi, açık ve net şekilde, kullanışlı, ferah, geniş, kaliteli,
2ncisi, bildiğiniz fiestanın içindesiniz, zaten altyapısı Fiesta ile aynı ama oturuş pozisyonu, arka koltuklarda oturması da fiestayla aynı, konsol direkt Fiesta,
Pek çok insanın neden courier tercih ettiğini anlamış oldum böylece, keşke 4 kişilik değilde 5 kişilik olsaymış.

16 Ağustos 2025 - Citroen 2. el:
c4x'in arkası c5 aircross'dan geniş,
volvo xc90'ın direksiyonu mk4.5 focus'unki kadar kaliteli ve doygun değil,
focus mk1 en dar focus,
berlingo'nun koltukları çoğu binekten konforlu,

bu kadar.

20 Aralık 2025 - Skoda & Seat & Volvo & Ford & Nissan & Cherry:
sırasıyla skoda, seat, volvo, ford, nissan ve cherry bayilerine gittik. Hafta sonu olduğu için hiçbirinde test sürüşü olmadı.

skoda'da octavia, karoq, kodiaq, superb, elroq vardı.

octavia ile karoq aynı iç mekan boyutlarına sahip, karoqun bagajı octavia'nın suv'a çevrilmiş hâli gibi. Kullanışlılık detayları güzel ve aynı ikisinde de. Karoq'da daha yüksek sürüş pozisyonuna sahipsiniz, suv hissi veriyor biraz.

elroq, karoq'un elektrikli hâli gibiydi. Kendine özgü bazı iç mekan detayları vardı. Onun dışında hacim kullanışlılık hemen hemen aynı.

kodiaq superb'nin suv hâli zaten, bayideki araç satıldığı için bagajına baktım sadece (devasa).
superb'nin iç mekan boyutları octavia'nın büyütülmüş hâli gibi. Başka aman aman fark yok.

1000048527.jpg

superb (sol) ile mondeonun kıyası. İkisinde de en rahat olduğum pozisyonlara ayarladım şoför koltuğunu. Hemen hemen aynı diz mesafesine sahipler. Baş mesafesi olarak mondeo 2 parmak daha iyi. Superb'te 1.90 üstünün kafası sıkışabilir.

Bagaj konusunda superb açık ara önde ama şöyle bir fark var. Superb'nin bagajı mondeoya göre bi tık daha enine dar lakin duvarların içindeki eşya koyma gözleri o farkı telafi ediyor yüksek oranda. Koltuklara kadar olan mesafe ikisinde de aynı. Asıl fark yükseklikte ortaya çıkıyor.

Superb'te yarım boy stepne olduğu için bagaj zeminini daha aşağıda tutabilmişler. Mondeoda ise tam boy stepne (215/55/r16) mevcut (superbteki yarım boyla aynı çap.). Bundan dolayı mondeonun bagajı daha basık oluyor ister istemez. Ve superb'in stepne etrafında çok boşluk yokken mondeonun etrafında bütün zemini kaplayan bir sürü eşya koyma gözlerine sahip sünger yer alıyor. Mondeoda da yarım boy stepne olsaydı her iki araçta benzer bagaj hacimlerini sunuyor olurdu.

bindiğim superb boş paket 1.5 etsi kombini ile 3.5 M fiyata sahip. Diğer araçların fiyatına bakmadım.

seat'ta ibiza, cupra leon, formentor, terramar vardı.

ibiza çok ucuz geldiği için kapıyı açar açmaz kapattım.

leon, octavia'nın cupra ve HB hâli.

formentor leon'un yükseltilmiş hâli.

terramarın da ne olduğunu çözemedim, arada kalmış gibiydi.

Volvo'da xc90, xc60, ex40, ex30 ve v60 vardı.

xc90 devasa cüssesine göre iç mekan hacmi konusunda superb veya mondeo'dan fazlasını sunmuyor. Koltukların deri kalitesi eski s60'lardan kötü; dolguları, destekleri mükemmel ötesi. ex30-40 dışında hepsinin koltuk dolguları - yapıları xc90'la aynı. Elektrikli ayarlanan donanımlar diğerinde manuel ayarlanıyor gibi düşünebilirsiniz.

hepsinin direksiyon kalitesi focus mk4'ten kötü. Bildiğiniz sert plastik direksiyonun üstüne suni deri kaplanmış gibi hissettiriyor. Elden kayıyor, ele oturmuyor.

xc90'nın 3. sırasına sığmadım. 2. sıra koltukları ayarlamak zor, koltuklar zor katlanıyor açılıyor. En sonunda terlemeye başladım.

xc60'ın orta koltuğu çocuk koltuğu gibi oluyor, güzel detay.

Hepsinin konsol dizaynları da hemen hemen aynı pek fark yok birbiriyle.

V60'ı görünce bayıldım. Arka yaşam alanı focus mk4 genişliğinde. Bagaj alanının kullanışlılığı güzel. Şaft tünelinin devasa olmasından mütevellit ortaya oturmak biraz zor + kafam tavana temas ediyordu hafiften.

ex30-40 kardeş araç gibiler. Boyutsal olarak aman aman fark yok, donanımlar benzer.

xc90 3.5 milyon vergisiz, 11.5 milyon vergili fiyata sahip. xc60 2.5 vergisiz, 6.5 vergili fiyata sahip. Boş paket superb parasına dolular dolusu xc90 almak bize lüks maalesef.

Ford'ta focus sedan, kuga, tourneo custom - courier, explorer, capri, puma vardı.

custom 9 kişilik dolu versiyondu. 3m fiyatı vardı. 2. sıra koltuklar ters takılabiliyor, diz mesafesi devasa boyutlara ulaşıyor. Yine 2. sıra koltuklar sırtlık ayarına sahip, büyük ölçüde yatarak çok konforlu hissettiriyor. Uzun yola çıksanız uyursunuz. Koltukların dolgusu da oldukça iyiydi, rahat hissettiriyordu. Şoför koltuğundaki bazı ayarlar focus'ta yoktu. Ön yolcu tarafında da sırtlık ayarı yok galiba, biraz dik oturuyorsunuz. Arka kapılar da elektrikli olarak açılıyor. Kapı kolunu bir kere çekince kendisi açılıp kapanıyor. 6-7 kişilik aileler için güzel araç.

daha önceden baktığımdan puma'ya bakmadım. Courier ile aynı teknik olarak ama courier'ın arka yaşam alanı bi tık daha iyi. Courier'in malzeme kalitesi sınıfına göre normal. Yük taşımayacaksam almazdım.

explorer ve capri'nin içleri birbirinin aynısı. Tek fark 4008 ve 3008'deki dizayn gibi düşünebilirsiniz.

capri dolu paket olduğu için baya özellik vardı. Ergonomisi falan güzeldi. Kol dayamadan cüzdanlığı, konsoldan bardaklığı çıkarırsanız içine 2 tane 2.5 litre şiseyi rahat sokarsınız. Kare direksiyon videolarda garip duruyor ama gerçek gözle bakınca gayet rahat tutma pozisyonlarına sahip. Direksiyon kalitesi focus mk4'ten bi tık sert. Arka yaşam alanında baş mesafesi dışında iyi (kafam sıkıştı). Koltukların derisi volvo'ya göre bi tık daha düşük kalitede.

explorer boş paketti. Arka yaşam alanında donanım yok :d . Capri'den farklı olarak tavan düz devam ettiği için baş mesafesi var bu sefer. Koltukların dolguları iyi.

1000048517.jpg

superb'e benzer diz mesafesi vardı explorer'ın.

focus sedan olmasından dolayı baş mesafesi yoktu, kafam tavana çarptığı için koltuk kafalığına kafamı yaslayamıyordum. Arka yaşam alanı 1.80 limit diyebiliriz. Direksiyonu herhalde en kaliteli olan araçlardan biri. Ele oturması, pozisyonu, dolgunluğu mükemmel. Kullanışlılık olarak temel ihtiyacı sunuyor, fazlası yok. Bagajı da normal yük taşıyan aileye rahat yeter. Çok esprisi yok.

kuga'nın ön iç mekanı focus'la aynı. Arka yaşam alanında hem diz hem baş mesafesi baya genişliyor. Arkada sırtlık ayarının olmasıyla beraber içinde en rahat hissettiğim 2. arabaydı. Bagajı falan da oldukça büyük ve kullanışlı focus'a nazaran.

tüm fordların ticari-binek fark etmez koltuk kumaşlarının kalitesi, dolguları aynı veya benzer. Birinden inip diğerine binince benzer hisleri alıyorsunuz hep. Lakin hepsinin iç mekanlarında kapıdan aşağısı olan kısım çok karanlık ve klostrofobik kalıyor - hissettiriyor. Biraz daha açık renklerin kullanılması şart.

Haricinde bayi içinde 2. el kısmı da vardı. Makyajlı Insignia A ile egea'ya baktım sadece.

egea'nın arkasına ucu ucuna sığdımı tekrardan onayladım. Bide kondisyon olarak çok iyi değildi bindiğim araç, kapılar açılırken trim sesi çıkarıyordu. Direksiyon fazla yıpranmıştı vs.

insignia ise görüntü olarak iyi duruyordu. Ne zaman içine binip bir şeyleri kurcalamaya başladım, o zaman bizdeki astra'nın değerini anladım. Nereye dokunsam bir trim sesi, bir elde kalacak hissi vardı. Özellikle mi bu kadar kötü kondisyondaki aracı buldular bilmiyorum. Koltuk ayarı yaparken çatır çutur plastik sesler geliyordu, konsolda gözleri açarken kırılacakmış gibi his vardı.

Oturuş pozisyonu falan astraya benziyor baya. Direksiyon kalitesi mondeoya benzer. Kullanışlılık da mondeoya benzer ve zayıf. Arka yaşam alanında diz mesafesi 3-4 parmak vardı, baş mesafesi yoktu, kafam yine kafalığa değmiyordu tavanın alçak olmasından dolayı. 1.80 limit arkası.

Bagaj kapağı açıldığında kuyu gibi kocaman açılıyor. Boyut olarak mondeo'ya yakın, çok kullanışlılık detayı yok bagajda. 1m fiyat değerine sahipti. Çoğu kişi aracın o kondisyonunu gördükten sonra almaktan vazgeçerdi.

Nissan'da juke, qashqai ve camsız townstar vardı.

juke hacim olarak beklediğimden geniş çıktı. Önde kendime göre ayar yapınca arkada 2-3 parmaklık diz ve baş mesafesiyle oturabildim. Bagajı da baya büyüktü sınıfına göre. Koltuk dolguları normaldi. Kalite intibası sınıfına göre iyi geldi.

Qashqai omuz mesafesi dışında juke ile benzer iç mekan hacmine sahip. Koltukları rahat. Kullanışlılık iyi. Bagajı güzel ve iyi detaylar var skoda'da olduğu gibi. Malzeme kalitesi olarak diğer markalardan farklı değil.

Townstar camsız olduğu için ön koltukların arkasında plaka vardı. Şoför koltuğu en arkadayken 1.84 boyumla anca sığabildim. Daha uzun boylu kişiler problem yaşayacaktır. Donanım yoktu pek. Koltuklar yine rahattı ilginç şekilde.
Yükleme alanı kocaman zaten + sol arka kapı da vardı.

Son olarak cherry'de tiggo 7 ve 8 vardı.

ikisinin iç mekan kaliteleri aynı. Ön tarafları aynı. Arka yaşam alanı tiggo 7 B sınıfı araç gibi, 1-2 parmaklık diz mesafesi vardı. Tiggo 8'de ise 3-4 parmaklık diz mesafesi vardı koltuklar en gerideyken.
1000048519.jpg

burada koltuk 1 tık önde. En öne çekince sığmıyorum. 3. sıra koltuklara oturduğumda xc90'la aynı durum yaşanıyor, kafam sığmıyor, dizimin sığması için 2. sıra koltuğu en öne çekmek lazım. 1.70 boyundaki kişiler 3. sıraya oturabilir.

tiggo 7'de deri, 8'de alkantara vari bir döşeme vardı. 7'deki derinin dokusu xc90'dan daha iyi hissettirdi, dokununca ele gelen yumuşaklık, kalite algısı iyiydi ve bizim mondeoya - ikinci nesil s60'a benziyor. Koltukların rahatlığı tabiki o kadar iyi değil. Focus'un kumaş koltuğunu tercih ederim yine de.

edit: tiggo 8'de ön koltukta baldır desteği TV koltuğu gibi yukarı doğru kalkıyordu, görünce şaşırdım, baya destek sağlıyor.

8'deki alkantara döşeme VW'lerde kullanılanlara benziyor. Kıyafete fazla tutunduğu için rahatsız edebilir. Her 2 aracın da fazla donanım sunması + koltukların oluşturduğu kalite intibası + fiyatından dolayı fazla sattığını düşünüyorum.

Ayrıca ikramlık muzlu çikolata verdiler. Bu yüzden cherry almaya karar verdim.

gün sonu değerlendirmesi olarak bu markalardan araç almam gerekse tercihim sırasıyla şunlar olurdu:

Volvo - V60
Ford - Kuga
Skoda - Karoq
Nissan - Juke (qashqai e-power olmasa onu derdim)
Cupra - Leon
Cherry - Tiggo 8

24 Ocak 2026 - Kia EV3:

ev3'ün sürüşü baya iyi. Özellikle şerit takip ve acc çok güzel çalışıyor. 19 janta rağmen konforu güzel. Yol sesini fazla alıyordu sadece. Trim sesi hiç yok, parçalar çok sıkı. Direksiyon hissi ve sertliği de güzel. Koltukların , direksiyonun derisi volvo ex30-40'dan daha iyi. Kameraları kaliteli falan. Param olsa almak isterim mesela, uzun menzil olanı şehir içinde 700 km yol yapabiliyor vs. İç boyutlar olarak da kuga gibi oldukça geniş.

Günümüz (30 Nisan 2026) - Citroen 2. El:
İlk olarak sırasıyla 8 kişilik jumpy, berlingo, c3 ve c3 aircross modellerine baktım. Sonra 2. el kısmına geçip VW T-roc, 2017 superb, son nesil 508, 2. nesil i30, b7 passat, ds7 crossback opera, son nesil 308'e baktım.

jumpy'nin önce arkasına oturdum, koltuk dolguları gayet güzeldi. Hem 3. sıra hem 2. sırada rahat sığabildim, yalnız kafalıklar biraz aşağıda kalıyordu. Araç giriş paket gibi bir şeydi, fazla donanım göremedim ama cam tavan ve tavanın ortasında hava menfezlerinin geçtiği bir ünite vardı. Donanım güzel, araç ferah. Ön sırada ise yan koltuğa oturdum, malzeme kalitesi herhangi bir ticari araç gibi, yolcu koltuğu fazlaca dik ve ayarı yok maalesef. Eşya koyma gözleri de genişti.

berlingo'nun koltukları çoğu binekten daha rahat daha önceden bahsettiğim gibi. Lakin aracın arka koltukları ile bagaj arasında seperatör vardı, hâliyle fazlaca dik oturuyorsunuz arkada, mümkünse onu sökmek lazım. Diz mesafesi 2-3 parmak kadar var.

c3'ün iç mekan kalitesi berlingo'yla hemen hemen aynı, direksiyon dışında fark yok. Yeni konsol dizaynı eski citroen modellerini hatırlattı, fotoğrafını çekmedim ama konsolun üstünde boydan boya ince bir panel var, ön kısmınızda kadran paneli yar alıyor, tasarımla bütünleşik olduğundan da sırıtmıyor. Arka koltuğunda oturduğumda 2 parmak diz, 3 parmak baş mesafesi elde ettim, boyutlarına göre güzel bir hacme sahip ve koltukları çok rahat. Bagaj boyutu da fena değil ama yedek lastik için yer yok, ufak bir alan var sadece.

c3 aircross ise c5 aircross boyutlarında, berlingo kalitesi sunan bir araç. Şoför kısmı c3 ile tamamen aynı, asıl olay arka tarafta. Dingil mesafesi daha uzun olacak ki arkada diz mesafesi yaklaşık 4-5 parmak kadardı, baş mesafesi de yine tavan düz geldiği için 4-5 parmak kadar vardı. Bagajı da c5 aircross'a oldukça benziyor, ayriyeten yarım boy stepne de var.

gelelim 2. eldeki babalara,

önce T-roc'a baktım. Malzeme kalitesi beklediğimden daha iyi çıktı ön konsolda ama kapılara dokununca elime gelen kalite meksika üretimi jetta idi baya. Onun dışında koltukların ortası alkantaraydı ve oturma pozisyonu gayet rahattı. Genel kullanışlılık olarak da skoda modellerinden farkı yok. Bagajı boyutlarına göre baya büyük. Arka yaşam alanı ise yeni C3 gibi, sınıfa göre iyi seviyede.

superb ise önceki jenerasyonun makyajsız modeliydi, arkada silecek vardı. Bagajı gerçekten devasa ve tam boy stepne vardı, bagajın bu kadar büyük olma nedeni ise aracın arkasını uzatabildikleri kadar uzatmaları olmuş. Arka tekerden sonra baya bir kaporta mesafesi var, görüntü olarak çok güzel durmuyor açıkçası, sanki dar yerlerden dönerken arkayı bir yere takacakmış gibi bir intiba verdi.

İçine oturduğumda ise @Otto Çevrimi 'nin insta hikayesinde paylaştığı ideal pozisyona göre ayarladım. Koltuk tamamen elektrikli olduğu için ayar yapması kolaydı, bel desteği dahil elektrikli. Oturması rahat, dolguları güzel, tek eksiği deri olmaması. Aracın sağ koltuğu da arkadan kontrol edilebiliyordu ama tam donanımını çözemedim yinede, sunroof da vardı ama iç mekan ferahlığına pek etkisi yok. Kullanışlılık olarak da gerçekten fazlaca göz sunuyor lakin torpido ve kol dayama içinde kapılarda olduğu gibi kaplama yoktu, sadece taban kısmına koymuşlar. Yine trim malzemelerin kalitesi orta karardı, orta konsol aşağısı tamamen sert plastik. Sadece üst kısımlar yumuşak, kalite olarak da mondeo'dan pek farklı değil. Direksiyonun ele oturması normal.

Arka yaşam alanı ise diz mesafesi olarak oldukça geniş, yaklaşık 7-8 parmaklık bir mesafe var lakin baş mesafesi 1.85 sınır. Eğer 1.86 boyunda biriyseniz kafanızı koltuk kafalığına yaslayamazsınız, yasladınız diyelim, o zaman kafanızda baskı olacak. D sınıfı bir arabada özellikle hacimle öne çıkan bir arabada bunun olması yakışmadı. Ayrıca koltuk minderleri kısa ve baldırı nerdeyse hiç desteklemiyor, astra J'de olduğu gibi altınızdan kayıp gidiyormuş hissi var.

508 malzeme kalitesi olarak superb'ten biraz daha zayıf ama bazı noktalarda daha fazla düşünülmüş bir araç. Genel olarak aracın her yerinde benzer kalite var, torpido ve kol dayama içi tamamen kaplı. Lakin kokpit dizaynından dolayı direksiyonun üstü kadrana denk geliyordu. Ayrıca arkası B sınıfı araba gibi oldukça dar. Genel olarak audi A3'e benzettim, o nasıl golf'un premium hâli ise 508 de 308'in premium liftback hâli gibi. Bagajı da ortalama boyutlarda.

b7 passat için zamanında otopark ekibi video çekip test etmişti, soyadı çetin bir abimiz jetta'nın b7 passat'tan daha iyi olduğunu söylemişti (daha tok). Ben de aynısını diyeceğim, jetta ile B7 passat arasında ne boyut ne bagaj ne kullanışlılık ne de belirgin kalite farkı var. Passat sadece bazı noktalarda güzel malzeme kullanmış o kadar. MK4 Mondeo bu araca göre üst sınıf kalıyor. Arka koltuğun oturma rahatlığı da C sınıfı bir araba gibi, baldırı nerdeyse desteklemiyor, omuz mesafesi çok geniş değil. Diz mesafesi 5-6 parmak kadar ama baş mesafesi 1.85 limit. Bagajı da mondeo'dan biraz büyük. Torpido ve kol dayama içleri tamamen halı kaplı ama orta konsolun kullanışlılığı mondeo'dan farklı değil, sadece kapı içi gözler biraz daha büyük o kadar.

DS7 crossback ise diğer araçlardan özellikle passat'tan sonra şifa niyetine geldi. Koltukların derisi, dolgusu, rahatlığı, ayarları, genel kullanılan malzemenin kalitesi gerçekten kaliteli ve iyi. Lakin orta konsolun etrafı beklediğimden daha sertti, yani üstünü deriyle kaplamışlar ama araya bir sünger katmanı koymamışlar. Hâliyle bacağınız konsola temas edince yukarıda saydığım tüm araçlarda olduğu gibi bacağınız acıyor. Bu konuda mondeo ve insignia öne çıkıyor, onlarda her ne kadar malzemenin kendisi kaliteli olmasa bile orta konsoldaki malzeme yarım santim kadar içe göçme payına sahip olduğu için bacağınızı yaslayınca acıtmıyor, ağrıtmıyor. Bu olay üst sınıf araçlarda daha çok göze batıyor.

Bunun dışında DS7'nin arkası C+ gibi genişliğe sahip, arka koltukların minderi yine baldırı çok desteklemiyor, ayrıca baş mesafesi HB dizayna rağmen çok geniş değil, 2-3 parmak kadar baş mesafesi. Daha iyi olması gerekirdi. Bunun dışında eksisi yok nerdeyse.

508, b7 passat, ds7 ve superb'in arka yaşam alan genişlikleri;
20260430_151818.jpg

20260430_151852.jpg

bu da mondeo;
IMG20240629192209(1).jpg

gelelim 2. nesil i30'a,
malzeme kalitesi genel olarak iyi, astra J ile benzer düzeyde. İç mekan hacmi mk2.5 focus gibi (diz - omuz), 3-4 parmak diz ve baş mesafesi vardı. Bagajı HB standartlarına göre büyük. Direksiyon ele rahat oturuyor, sürüş pozisyonu iyi, kullanışlılık seviyesi octavia gibi.

son nesil 308 ise malzeme kalitesi 508'le hemen hemen aynı hatta bazı noktalarda daha kaliteli geldi bana. Sürüş pozisyonu yine 508'e oldukça benzer, arka yaşam alanı ise 508'ten daha dar, C3 B sınıfı olmasına rağmen 308'den daha geniş. Koltuk dolguları normal düzeyde.

gün sonu değerlendirmesi;

D sınıfında S60, C5 ve mondeo kadar arka koltuğu rahat ve destekleri iyi olan fazla araç yok, premium sınıfa çıkmak gerekiyor daha iyisi için.
Ön koltukların rahatlığı hemen hemen hepsinde benzer. Arka yaşam alanı olarak baş mesafesi konusunda mk4 mondeo, geri kalan diz mesafesi ve bagaj konusunda 2017 superb (son nesil değil) daha iyi.
Malzeme kalitesi olarak DS7 hemen hemen en başı oynuyor.
Alt sınıf VW modelleri diğer muadil giriş seviyesi araçlardan daha kaliteli ve tok.
Peugeot grubu genel olarak dar, citroen tarafı ise en güzel koltuk dolgularına sahip ve yeterli hacim sunuyor.
B7 passat ise doğru motor şanzıman kombinasyonun Türk halkı için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir, öbür türlü bu arabanın diğer D'lerden daha fazla satmasını sağlayacak herhangi bir üstünlüğü yok.

buraya kadar okuyabildiyseniz ne güzel. Böyle bayi incelemelerini boş vakit buldukça bu konu içinde ekleyeceğim. Herkese iyi günler.