PSA Emisyon Skandalı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sputnik
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Fransız yetkililerin yürüttüğü emisyon soruşturmasında Pegueot, Citroen ve DS marka 1 milyon 914 bin 965 araçta hileli yazılım tespit edildi. PSA iddiaları kesin bir dille reddetse de hisseleri yüzde 4.4 değer kaybetti. Dev üreticinin 5 milyar euro ceza ile karşılaşabileceği belirtiliyor

Peugeot, Citroen ve DS gibi markaların üreticisi Fransız otomotiv devi PSA hakkında yapılan emisyon soruşturmasında, Le Monde gazetesinin iddiasına göre 2 milyon araçta şüpheli yazılım bulunduğu ortaya çıktı.

Yazılımların, emisyon oranlarını saptırmaya yönelik kullanıldığı bildiriliyor. Le Monde, dev üreticinin 5 milyar euro ceza ile karşılaşabileceğini belirtiyor.

Fransız gazetesinin haberine karşı açıklama yapan Paris merkezli PSA iddiaları reddetti. Buna rağmen PSA hisseleri yüzde 4.4 değer kaybederek 18 euro seviyesinin altına indi.

Sahte yazılımın test koşullarında toksik etkisi olan nitrojen oksit (NOx) salınımını sınırlayarak az gösterdiği, oysa gerçekte yasal limitlerin oldukça üzerine çıktığı belirtiliyor.

Volkswagen, Renault ve Fiat Chrysler'in ardından PSA, şubat ayında açılan soruşturmayla Fransız yetkililer tarafından incelemeye alınan 4. büyük otomobil üreticisi olmuştu.

DAHA BELİRSİZ VE GİZLİ OLMALI
PSA'in mühendislik başkanı, o dönemde NOx salınımının hayati tehlikesinin çok daha az olduğunu belirtmiş ve dizel araçlardaki emisyonun yakıt tasarrufunu geliştirmek ve karbon dioksit salınımını azaltmak için yüksek sıcaklıklarda kasten düşürüldüğünü onaylamıştı.

Le Monde gazetesine göre Ekonomi Bakanlığı'na bağlı DGCCRF (Rekabet, Tüketici Hakları ve Yolsuzluğu Önleme Genel Müdürlüğü) müfettişler, yaptıkları incelemede hilenin belgesini de ele geçirdi. İddiaya göre PSA'in iç yazışmalarında hileli yazılımın daha belirsiz ve gizli kalmasının gerekliliği tartışılıyor.

PSA ise net bir dille motor kalibrasyonlarında hileli veya yasa dışı bir durum olmadığını belirtiyor. Şirketin yaptığı resmi açıklamada "PSA her türlü sahtekarlık iddialarını reddeder ve kesin olarak teknolojik uygunluğunu tekrardan teyit eder." dedi.

kaynak:hurriyet.com.tr

Orta da iddaadan başka bir şey var mı yoksa kesinleşmiş mi? Her markaya bu iddaayı yapmaya başladılar artık normal karşılıyorum.

Arabamın ön camından kurum temizlemekten sıkıldım artık. Dizeller artık yollardan kaldırılsın. Dizeli kamyoncu , iş makinaları ve traktörcüler kullansın. :)

Orta da iddaadan başka bir şey var mı yoksa kesinleşmiş mi? Her markaya bu iddaayı yapmaya başladılar artık normal karşılıyorum.
Fransa Ekonomi Bakanlığı'na bağlı DGCCRF kurulu elimizde belge var diyor ama ne derece doğrular bilinmez. Zaman gösterecek galiba kimin haklı olduğunu.

Fransa Ekonomi Bakanlığı'na bağlı DGCCRF kurulu elimizde belge var diyor ama ne derece doğrular bilinmez. Zaman gösterecek galiba kimin haklı olduğunu.
vw grubunda direk suçlu bulundu ve deneysel olarak gösterildi burada hala bir şey yok. Bu haberler her markada duyuldu zaten. Bide hangi dizel olduğu da önemli sonuçta psa nın dizelini ford,mazda,volvo da kullandı

@berkay4408 doğru diyor daha kesin birşey yok.Yalnız şunu da unutmamak lazım ateşin olmadığı yerden duman çıkmaz.Psa da da çıkarsa commonrail kulllanan tüm dizel motorlar zan altında kalır.Bu da dizelin bitişi demek.Belki de bu olaylar biliniyordu da dizeli bitirme kampanyası olarak şimdi gün yüzüne çıkartılıyor..Derin..

Arabamın ön camından kurum temizlemekten sıkıldım artık. Dizeller artık yollardan kaldırılsın. Dizeli kamyoncu , iş makinaları ve traktörcüler kullansın. :)
Ee o zaman bir zahmet devlete söylemek gerek turbo benzinli araçların fiyatlarını düşürsünler, akaryakıt fiyatlarındaki 3/4 vergiyi de indirsinler çünkü imkanı ve mümkünü yok 1.0 1.2 .1.4 1.6 atmosferik aracı dünyanın parasını verip sıfır diye alıp binmem. Hangi yılda yaşıyoruz, 20-25 sene önce de aynı motorlu makinelere biniyorduk. Dizelin kalkması, benzinli araçların ve akaryakıt fiyatlarının düşmesine bağlı.

vw grubunda direk suçlu bulundu ve deneysel olarak gösterildi burada hala bir şey yok. Bu haberler her markada duyuldu zaten. Bide hangi dizel olduğu da önemli sonuçta psa nın dizelini ford,mazda,volvo da kullandı
Zaten kesin olarak böyle bir şey var demedim, adamların Ekonomi Bakanlığı elimizde belge var diyor. Birinden biri yalan söylüyor, bunu da zaman gösterecek. Ford Amerika'nın emisyon skandalına bulaşması zor, ABD'de mevzuat bayağı sıkı ama Ford Avrupa için bir şey diyemem. Yapmış da olabilirler yani.

Ben dizel kaldırılsın gibi bir düşüncede değilim. Ancak çok sıkı denetime tabi olmalılar, muayenede inciğine cinciğine dpfsine vs. her şeyine sıkı sıkı bakılmalı. Arabayı zehir saçma makinesine döndürmeyi doğru bir şeymiş, olması gerekenmiş gibi savunanlar, sağda solda milleti teşvik etmeye çalışanlar var. Onlar küçümsüyor ama konu hepimizin sağlığı.

Ee o zaman bir zahmet devlete söylemek gerek turbo benzinli araçların fiyatlarını düşürsünler, akaryakıt fiyatlarındaki 3/4 vergiyi de indirsinler çünkü imkanı ve mümkünü yok 1.0 1.2 .1.4 1.6 atmosferik aracı dünyanın parasını verip sıfır diye alıp binmem. Hangi yılda yaşıyoruz, 20-25 sene önce de aynı motorlu makinelere biniyorduk. Dizelin kalkması, benzinli araçların ve akaryakıt fiyatlarının düşmesine bağlı.

Bekle yakında belki, sende Tesla Model 3 bende Nissan Leaf olur belki.

Son düzenleme:
Zaten kesin olarak böyle bir şey var demedim, adamların Ekonomi Bakanlığı elimizde belge var diyor. Birinden biri yalan söylüyor, bunu da zaman gösterecek. Ford Amerika'nın emisyon skandalına bulaşması zor, ABD'de mevzuat bayağı sıkı ama Ford Avrupa için bir şey diyemem. Yapmış da olabilirler yani.
sana demiyorum ki abi :) ama her markadan bu haber kesin çıktı ve o markanın veya grubun hisseleri düştü belki birileri başka işler peşinde :)

sana demiyorum ki abi :) ama her markadan bu haber kesin çıktı ve o markanın veya grubun hisseleri düştü belki birileri başka işler peşinde :)
Öyle tabii ben de o yüzden dedim birinden biri yalan söylüyor belli. Ford da bu mevzular ilk çıktığında açıklama yaptı bizim alakamız yoktur diye ama ne derece doğru söylediler hep şüpheli. Büyük işler dönüyor ama biz pek anlayamıyoruz. Psa mevzusunu da zaman gösterecek ancak :)

Abi ben binerim valla. Hele mazdanin su yuksek verimlilerine basarim direk parayi yalan yok

Abi ben binerim valla. Hele mazdanin su yuksek verimlilerine basarim direk parayi yalan yok
1.5 skyactive motorun performansi bana imkani yok yetmez. Dizelin torkundan sonra o arac bana gitmiyor gibi gelir. Ustelik tuketim de dizele oranla fazla olacagi icin beni uzer. Aliskanlik mevzusu bu. Surekli ort 5-6 litre yakita alissan emin ol seni de rahatsiz eder 8-9 litre yakit :D

1.5 skyactive motorun performansi bana imkani yok yetmez. Dizelin torkundan sonra o arac bana gitmiyor gibi gelir. Ustelik tuketim de dizele oranla fazla olacagi icin beni uzer. Aliskanlik mevzusu bu. Surekli ort 5-6 litre yakita alissan emin ol seni de rahatsiz eder 8-9 litre yakit :D
8 9 yaksa abi bir tane satmazdi 6.5 7 yaktirmisligim var ona benim :D gitmemesi konusunda dogruda ses yeter ses vuhu :P

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...