Marka: Opel
Model: Insignia Cosmo
Yılı: 2015
KM'si: 52000
Motor: Euro 6 1598 cc, 4 silindirli turbo dizel
Güç: 136 hp @ 3500-4000 d/d
Tork: 320 Nm @ 2000-2250 d/d
Şanzıman: Tork Konvertörlü 6 ileri otomatik (Active select)
0-100 km/s: 10,9 sn
Son hız: 200 km/s
Test tüketimi: Ortalama 7.8 litre/100 km
Ağırlık: 1548 kg
Bagaj hacmi: 500 litre
Lastik: Continental Sport Contact 5 245 45 18
Araç Hakkında:
Bu aracın 1.6 Sidi Edition Elegance versiyonunu test etmiştim. Araba da farklı detaylar olsa da genel olarak benzer şeylerden bahsedeceğim.
İç Mekan:
Kalite: D segmenti bir araba da her zaman beklenen ve arabaya bakmak için bayiye gidildiğinde belki de ilk baktığımız şeydir. İnsignia burada bazı yerlerde düşse de iyi işler başarmış konsolun ve kapıların üstü deri kaplı ve yumuşacık.
Ön ve arka kapılardaki kol dayamalar deri kaplanmış.Direksiyon deri kaplı çok yumuşak değil, ele iyi oturuyor ve üzerindeki dikişler çok beğendim, ayrıca direksiyondaki, konsoldaki,vitesin etrafındaki krom detaylar bence arabayı içeride sportif gösteriyor ve siyah trimler iç mekana birazcık daha ağırlık katmış.
Düştüğü yerler ise torpido seviyesi,far altındaki göz,kapı içleri denilebilir.Torpido içi (sünger kaplı) hariç hepsinin içi saf plastik ve far altı göz sert açılıyor.
Kullanışlılık:
İnsignia bu klasmanda sınıfı için sınırlarda oynuyor torpido daha önce bahsettiğim gibi içi sünger kaplı ama çok geniş değil ve soğutması yok. Gözlüklük yok. Ön kapının içinde 3 şişelik arka kapıda ise 2 şişelik yer var.
Vitesin önünde içi çok büyük olmayan bir küllük ve sağında 12v girişi olan kapaklı bir göz var.
Vitesin hemen arkasında ise sadece garaj kumandasının gireceği altı kaygan bir yer var. Ama buraya koyduğunuz anahtar,garaj kumandası gibi şeyler arabayı kullanırken hiç bir zaman düşmedi.
Onun hemen arkasında 2 tane bardaklık var ve altı sert plastik.
Bardaklığında arkasında kol dayama var kol dayamanın içinde 12 volt girişi,anahtar koymak için yer,2 usb,1 sd ve 1 aux girişi var ve kol dayama kapattığınızda kabloları rahatça dışarı çıkarabileceğiniz boşluk var
Arka tarafta ise klima çıkışlarının hemen altında ne amaçla kullanıldığını bilmediğim kapaksız bir göz ve onunda altında 12 volt girişi var.
Bagaj:
500 litre hacminde. Yükleme eşiği biraz yüksek ve bagaj ağzı düz değil(tasarımdan dolayı), altında stepnesi var,koltukları yatırınca düz olmuyor.4 kişilik bir aileye yetiyor ama sınıfında daha iyileri var.
Klima:
Kullanımı çok kolay düğmeler büyük,klima kumandalarına hakim olmak çok kolay ama bir yer hariç. Orası da sıcaklığı ayarlamak için kullanılan dokunmatik ekran tepkileri iyi değil biraz geç algılıyor.
Donanım:
Bu araba Cosmo yani şuan İnsignia için alabileceğiniz orta paket ve bu arabada aşağıdaki donanımlar var.
Arabadan inmek için kapıyı açtığınızda koltuk rahat inmeniz için geriye gidiyor.
2 tane anahtarı var (yedek anahtarı yok) ve bu anahtarlara koltuk düzeni kaydedebiliyorsunuz yani mesela eşinizle ile arabayı kullanıyorsanız siz kendi anahtarınız ile açınca sizin eşiniz kendi anahtarı ile açınca eşinizin ayarına göre koltuk,aynaları ayarlıyor.
Hem direksiyon açısı hemde sinyal verdiğiniz zaman o yöne doğru sis farını yakıyor.
Ekran vale modu var. Şifre koyabiliyorsunuz ekrandaki hiç bir şeye dokunamıyorlar.
Geri Görüş Kamerası:
İnanılmaz net bir kamerası yok ama ihtiyaçları karşılıyor. Direksiyonu çevirince nereye gideceğinizi de gösteren çizgiler olması güzel.
Afl+ Farlar:
Sırf bu farlar için cosmo donanım alınır. Arabayı kullandıkça sanki premium bir markanın far teknolojisine sahipmiş gibi hissediyorsunuz ve harika çalışıyor.
Ve bu işlemlerin ayarlamasını yaparken böyle ağır ağır yapıyor ve bunu izlemek bana ayrı keyif verdi açıkcası. Özellikle selektör yapmak büyük bir keyif. Öyle hızlı davranmıyor ama o yavaşlık nedense bana ayrı bir keyif verdi.
Ekranlar:
Hayalet ekran: 8 İnç (20 cm boyutunda) tamamen kadranları kaplamıyor. Yakıt,devir,sıcaklık gibi şeyler analog olmuş. Açıkcası tam analog daha çok tercih ederim.
Kullanımı çok kolay hemen alışıyorsunuz, müzik,telefon,araç ile ilgili bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Güneş yansıması gibi bir durum olmuyor. Ayrıca gezinti ve spor olarak iki tane tema olması iyi olmuş.
Orta Ekran:
Bu da 8 inç (20 cm) boyutunda. Görüntü kalitesi olarak 2013 yılını düşünürsek hala çağa uydurmuş mesela 308 (ekranları 2014 de çıkmıştı) bu konuda biraz eksik kalmıştı. Herhangi bir hantallık yok gayet hızlı çalışıyor ve gündüz ve gece için ayrı temalar olması güzel ama bazı durumlarda menü üstüne menü biniyor. Birazcık alışkanlık gerekiyor.
Bu ekranda apple carplay/android auto, bluetooth aux usb den müzik oynatma,ayrıca smsleri okuma gibi güzel özellikler var.
Elektronik Park Freni: Otomatik olarak gaza basınca devreden çıkıyor ama otomatik olarak devreye girmiyor.
Konfor:
D segmentinin kesinlikle olmazsa olmazıdır. Aracın üzerinde Continental Sport Contact 5 245 45 18 lastikler var ve bu lastikler sert hamurlu. Bu kombinasyona rağmen süspansiyon konforunu beğeniyorum.
Çukurlardan,kasislerden geçerken neyin üzerinden geçtiğinizi anlıyorsunuz ama rahatsız etmiyor sönümlemesini bu jant ve lastik kombinasyonu ile güzel, tabii biraz daha konfor arıyorsanız flexride opsiyonunu öneririm ya da gidin Ford Mondeo alın.
Ön koltuklar rahat,yanal destekleri iyi virajda tutuyor. Önde deri kaplı bir kol dayama var ama sabit hiç bir şekilde ayarlanmıyor. Bu bir eksi olabilir ama bir şekilde kolunuzu destekliyor.
Ayrıca arabalarda koltuğu aşağıya indirmek sıkıntıdır ama bu araba da bu konuda hiç sıkıntı yaşamadım ideal sürüş pozisyonunuzu rahatlıkla bulabiliyorsunuz.
Arka koltuklarda iki sıkıntı dışında onlarda rahat ve konforlu. Diz mesafesi baya iyi ön koltuğu kendime göre ayarlayınca (1.80cm boyum) 5 parmaklık boş yer kalıyor ve güzel bir kol dayaması var kol dayamanın üzerinde 2 bardaklık ve 1 tane kapaklı göz var.
Arka koltuklardaki sıkıntılardan biri baş mesafesi 185 limittir herhalde ondan uzunu rahat edemez. Diğer sıkıntı ise orta koltuk, bu arabanın 4 çekerli modeli de var bu yüzden orta da yüksek bir şaft tüneli ve orta koltuk sol ve sağdaki gibi içe bombeli değil.
Yani biraz daha yüksekte oturuyorsunuz bu da baş mesafesini kötü etkiliyor. Ayrıca sırtlığı da kol dayamadan dolayı sert.
Sunroof iç mekanda eksik olan ferahlığa baya katkı sağlıyor imkanınız varsa sunrooflu alın
Yalıtım:
Yalıtım konusunda mondeo kadar iyi olmasa da sınıfında bir çok rakipten çok daha iyi. Rüzgar sesi 135-140 civarında rahatsız etmeye başlıyor ve 200 seviyelerinde ise içeride fırtınalar kopmuyor. Yanınızdaki ile sesinizi yükseltmeden rahatça konuşabiliyorsunuz kısacası bu konuda çok beğendiğimi söyleyebilirim.
Motor yalıtımında benzinli versiyonda biraz kararsız kalmıştım. Dizelde motor sesi kabine pek gelmiyor. Ama Superb Tdi, Mondeo Tdci, C4 Picasso E-HDİ ve Peugeot 308 deki BlueHdi dan sonra motor pekte sessiz değil hatta yüksek devirde sanki yırtınıyormuş gibi değişik bir sesi var.
Yol gürültüsü de yüksek hızlara çıkmadığınız sürece rahatsız etmiyor.
Kısacası araba yalıtım konusunda iyi uzun yol için çok ideal olduğunu düşünüyorum.
Motor:
1.6 CDTI ünite 136 bg 320 tork üretiyor. Kullandığım rakiplerine kıyasla (Superb,Mondeo) ağırlık ve şanzıman dezavantajına rağmen hissedilir düzeyde daha iyi gidiyor.
Özellikle yüksek torku, uzun yokuşlar veya ara hızlanmalarda çok işe yarıyor. 150-160 lara zorlanmadan çıkıyorsunuz. Ben en fazla 200 gördüm.
Yakıt:
Maalesef bu arabanın rakiplerine göre bu konuda negatif etkileyen ağırlık ve şanzıman gibi etkenler var. Ben arabayı 500 km kullandım arabayı ilk aldığımda karma tüketimi 7.1 lt/ 100km di şuan 7.4 lt/100km gözüküyor.
Benim 500 km lik ortalamam 7.8 lt /100km. Sürüş tarzımı düşününce fena değil ama biraz daha iyi olmasını beklerdim. Uzun yolda ise 4 kişi klima açık ortalama 120-130 ile 4.8 yaktı. Biraz daha uğraşıp bu değeri rahatlıkla düşürebilirsiniz.
Tek depo ile 2111 km yani 3.46 lt /100km yaktıranlar da var.
Şanzıman:
Bu araba da da Opel’in klasik 6 ileri Active Select isimli tork konvertörlü şanzımanı kullanılmış. Bu şanzıman benzinlideki gibi iyi çalışmıyor. Bazen ani hızlanma kararları aldığınızda şanzıman hızınıza yetişemediği olup o an kilitleyemiyor ve anlık olarak istediğiniz hızlanmayı gerçekleştiremiyorsunuz.
Bu olay belki şanzıman bakımı geldiği için olabilir bilemiyorum ama nadiren de olsa bunu yaptı. Eksileri ile devam edeyim. Spor modu eksik; bu hızlanmadan çok gazlarken lazım oluyor. Düşük vites yüksek devirde tutmak için. Manuel mod yavaş çalışıyor.
Genel olarak da şehir içinde çok iyi çalışıyor. Yokuşlarda hiç üst viteste tutup arabayı titretmek gibi bir inadı olmadı. İlk kalkış tepkileri de baya iyi. Kickdown yapmazsanız geçişleri pek hissettirmiyor.
Keşke Peugeot 308 deki Eat6 bu araba da olsaydı o zaman harika olurdu.
Sürüş:
Daha önce benzinlisi hakkında arabanın çok iyi yol tuttuğunu ve güven verdiğini yazmıştım. Yine aynı şeyleri yazacağım ama bu araba da Continental Sport Contact 5 lastikler var. Bridgestone Potenzalara göre çok daha iyi lastikler. Sanki bir yarış oyununda hilesi gibi bir şey bu lastikler.
Tabii lastik daha iyi olunca arabanın şasisini ve limitlerini daha iyi görebiliyorsun ve bu araba verdiği konforu düşününce harika yol tutuyor. Bu arabanın en büyük kozu şasi dengesi+ süspansiyonları olabilir.
180-190 km gibi hızlarla virajlara girebiliyorsunuz ve diyelim ki o hızlarda kafadan kayacakmış gibi oldu ayağınızı hafif gazdan çekince (yani liftoff yapınca) hafiften arkasını açıp burnunu çizgiye geri oturtabiliyorsunuz.
Gerçekten zorlayıp arabayı görmeniz lazım o zaman bana inanacağınıza eminim. Belki sınıfının en iyi yol tutan arabası değildir ama oversteer yatkınlığı ve esp nin kapanması ile kullanması keyifli olan arabalardan biri olduğu kesin.
Sonuç:
Arabayı ikinci el olarak 100k-105k tl arası bulabilirsiniz. Yalıtım,donanımlar ve sürüşü için alınabileceğini düşünüyorum.
Bir arabayı konforlu yapmak iyi bir mühendislik ister aynı şekilde iyi yol tutmasını da sağlamak iyi bir mühendislik ister ama hem konforlu hem de iyi yol tutan bir araba yapmak çok daha iyi bir mühendislik ister hatta BMW, Mercedes gibi arabaların premium olmasının en büyük sebeplerinden biri de budur ve bu araba da belki o markalardaki kadar iyi olmasa da bu var ve kullanırken çok mutlu ediyor.
Eksileri yok mu tabiki de var. Bence bu arabanın en büyük eksiği iç hacmi.İçi rakiplerinden biraz daha küçük. Bu da kullanışlılık ve iç hacim olarak arabayı rakiplerinin gerisine atıyor.
Test Yazısı: http://garajtv.com/ruzgar-opel-insignia-cosmo-1-6-cdti/
Model: Insignia Cosmo
Yılı: 2015
KM'si: 52000
Motor: Euro 6 1598 cc, 4 silindirli turbo dizel
Güç: 136 hp @ 3500-4000 d/d
Tork: 320 Nm @ 2000-2250 d/d
Şanzıman: Tork Konvertörlü 6 ileri otomatik (Active select)
0-100 km/s: 10,9 sn
Son hız: 200 km/s
Test tüketimi: Ortalama 7.8 litre/100 km
Ağırlık: 1548 kg
Bagaj hacmi: 500 litre
Lastik: Continental Sport Contact 5 245 45 18
Araç Hakkında:
Bu aracın 1.6 Sidi Edition Elegance versiyonunu test etmiştim. Araba da farklı detaylar olsa da genel olarak benzer şeylerden bahsedeceğim.
İç Mekan:
Kalite: D segmenti bir araba da her zaman beklenen ve arabaya bakmak için bayiye gidildiğinde belki de ilk baktığımız şeydir. İnsignia burada bazı yerlerde düşse de iyi işler başarmış konsolun ve kapıların üstü deri kaplı ve yumuşacık.
Ön ve arka kapılardaki kol dayamalar deri kaplanmış.Direksiyon deri kaplı çok yumuşak değil, ele iyi oturuyor ve üzerindeki dikişler çok beğendim, ayrıca direksiyondaki, konsoldaki,vitesin etrafındaki krom detaylar bence arabayı içeride sportif gösteriyor ve siyah trimler iç mekana birazcık daha ağırlık katmış.
Düştüğü yerler ise torpido seviyesi,far altındaki göz,kapı içleri denilebilir.Torpido içi (sünger kaplı) hariç hepsinin içi saf plastik ve far altı göz sert açılıyor.
Kullanışlılık:
İnsignia bu klasmanda sınıfı için sınırlarda oynuyor torpido daha önce bahsettiğim gibi içi sünger kaplı ama çok geniş değil ve soğutması yok. Gözlüklük yok. Ön kapının içinde 3 şişelik arka kapıda ise 2 şişelik yer var.
Vitesin önünde içi çok büyük olmayan bir küllük ve sağında 12v girişi olan kapaklı bir göz var.
Vitesin hemen arkasında ise sadece garaj kumandasının gireceği altı kaygan bir yer var. Ama buraya koyduğunuz anahtar,garaj kumandası gibi şeyler arabayı kullanırken hiç bir zaman düşmedi.
Onun hemen arkasında 2 tane bardaklık var ve altı sert plastik.
Bardaklığında arkasında kol dayama var kol dayamanın içinde 12 volt girişi,anahtar koymak için yer,2 usb,1 sd ve 1 aux girişi var ve kol dayama kapattığınızda kabloları rahatça dışarı çıkarabileceğiniz boşluk var
Arka tarafta ise klima çıkışlarının hemen altında ne amaçla kullanıldığını bilmediğim kapaksız bir göz ve onunda altında 12 volt girişi var.
Bagaj:
500 litre hacminde. Yükleme eşiği biraz yüksek ve bagaj ağzı düz değil(tasarımdan dolayı), altında stepnesi var,koltukları yatırınca düz olmuyor.4 kişilik bir aileye yetiyor ama sınıfında daha iyileri var.
Klima:
Kullanımı çok kolay düğmeler büyük,klima kumandalarına hakim olmak çok kolay ama bir yer hariç. Orası da sıcaklığı ayarlamak için kullanılan dokunmatik ekran tepkileri iyi değil biraz geç algılıyor.
Donanım:
Bu araba Cosmo yani şuan İnsignia için alabileceğiniz orta paket ve bu arabada aşağıdaki donanımlar var.
- Hız Sabitleyici (Cruise Control)
- Işığa duyarlı otomatik kararan iç dikiz aynası
- LED arka farlar
- LED Gündüz Farları
- Otomatik Yanan Farlar (Tünel algılama özelliği)
- Park Sensörü (ön ve arka)
- Geri Görüş Kamerası
- Yağmur Sensörü
- Elektrikli katlanır yan aynalar
- Elektrikli, ısıtmalı ve gövde rengi yan aynalar
- Koyulaştırılmış arka camlar
- Köpek balığı yüzgeci anten
- Yarı Deri Koltuklar
- Hafızalı,Elektrikli Sürücü Koltuğu
- Anahtarsız Giriş ve Anahtarsız Çalıştırma Sistemi
- Elektronik park fren
- Uzaktan kumandalı merkezi kilit
- IntelliLink Touch R700 Bilgi ve Eğlence Sistemi (8″ Dokunmatik Renkli Ekran)
- USB, AUX ve Bluetooth Bağlantısı
- Bluetooth ile kablosuz müzik dinleme özelliği
- 7 hoparlör
- Hayalet Ekran
- 18″ hafif alaşımlı jantlar
- Makam Perdeleri
- Afl+ Farlar
- Alarm
Arabadan inmek için kapıyı açtığınızda koltuk rahat inmeniz için geriye gidiyor.
2 tane anahtarı var (yedek anahtarı yok) ve bu anahtarlara koltuk düzeni kaydedebiliyorsunuz yani mesela eşinizle ile arabayı kullanıyorsanız siz kendi anahtarınız ile açınca sizin eşiniz kendi anahtarı ile açınca eşinizin ayarına göre koltuk,aynaları ayarlıyor.
Hem direksiyon açısı hemde sinyal verdiğiniz zaman o yöne doğru sis farını yakıyor.
Ekran vale modu var. Şifre koyabiliyorsunuz ekrandaki hiç bir şeye dokunamıyorlar.
Geri Görüş Kamerası:
İnanılmaz net bir kamerası yok ama ihtiyaçları karşılıyor. Direksiyonu çevirince nereye gideceğinizi de gösteren çizgiler olması güzel.
Afl+ Farlar:
Sırf bu farlar için cosmo donanım alınır. Arabayı kullandıkça sanki premium bir markanın far teknolojisine sahipmiş gibi hissediyorsunuz ve harika çalışıyor.
Ve bu işlemlerin ayarlamasını yaparken böyle ağır ağır yapıyor ve bunu izlemek bana ayrı keyif verdi açıkcası. Özellikle selektör yapmak büyük bir keyif. Öyle hızlı davranmıyor ama o yavaşlık nedense bana ayrı bir keyif verdi.
Ekranlar:
Hayalet ekran: 8 İnç (20 cm boyutunda) tamamen kadranları kaplamıyor. Yakıt,devir,sıcaklık gibi şeyler analog olmuş. Açıkcası tam analog daha çok tercih ederim.
Kullanımı çok kolay hemen alışıyorsunuz, müzik,telefon,araç ile ilgili bir çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Güneş yansıması gibi bir durum olmuyor. Ayrıca gezinti ve spor olarak iki tane tema olması iyi olmuş.
Orta Ekran:
Bu da 8 inç (20 cm) boyutunda. Görüntü kalitesi olarak 2013 yılını düşünürsek hala çağa uydurmuş mesela 308 (ekranları 2014 de çıkmıştı) bu konuda biraz eksik kalmıştı. Herhangi bir hantallık yok gayet hızlı çalışıyor ve gündüz ve gece için ayrı temalar olması güzel ama bazı durumlarda menü üstüne menü biniyor. Birazcık alışkanlık gerekiyor.
Bu ekranda apple carplay/android auto, bluetooth aux usb den müzik oynatma,ayrıca smsleri okuma gibi güzel özellikler var.
Elektronik Park Freni: Otomatik olarak gaza basınca devreden çıkıyor ama otomatik olarak devreye girmiyor.
Konfor:
D segmentinin kesinlikle olmazsa olmazıdır. Aracın üzerinde Continental Sport Contact 5 245 45 18 lastikler var ve bu lastikler sert hamurlu. Bu kombinasyona rağmen süspansiyon konforunu beğeniyorum.
Çukurlardan,kasislerden geçerken neyin üzerinden geçtiğinizi anlıyorsunuz ama rahatsız etmiyor sönümlemesini bu jant ve lastik kombinasyonu ile güzel, tabii biraz daha konfor arıyorsanız flexride opsiyonunu öneririm ya da gidin Ford Mondeo alın.
Ön koltuklar rahat,yanal destekleri iyi virajda tutuyor. Önde deri kaplı bir kol dayama var ama sabit hiç bir şekilde ayarlanmıyor. Bu bir eksi olabilir ama bir şekilde kolunuzu destekliyor.
Ayrıca arabalarda koltuğu aşağıya indirmek sıkıntıdır ama bu araba da bu konuda hiç sıkıntı yaşamadım ideal sürüş pozisyonunuzu rahatlıkla bulabiliyorsunuz.
Arka koltuklarda iki sıkıntı dışında onlarda rahat ve konforlu. Diz mesafesi baya iyi ön koltuğu kendime göre ayarlayınca (1.80cm boyum) 5 parmaklık boş yer kalıyor ve güzel bir kol dayaması var kol dayamanın üzerinde 2 bardaklık ve 1 tane kapaklı göz var.
Arka koltuklardaki sıkıntılardan biri baş mesafesi 185 limittir herhalde ondan uzunu rahat edemez. Diğer sıkıntı ise orta koltuk, bu arabanın 4 çekerli modeli de var bu yüzden orta da yüksek bir şaft tüneli ve orta koltuk sol ve sağdaki gibi içe bombeli değil.
Yani biraz daha yüksekte oturuyorsunuz bu da baş mesafesini kötü etkiliyor. Ayrıca sırtlığı da kol dayamadan dolayı sert.
Sunroof iç mekanda eksik olan ferahlığa baya katkı sağlıyor imkanınız varsa sunrooflu alın
Yalıtım:
Yalıtım konusunda mondeo kadar iyi olmasa da sınıfında bir çok rakipten çok daha iyi. Rüzgar sesi 135-140 civarında rahatsız etmeye başlıyor ve 200 seviyelerinde ise içeride fırtınalar kopmuyor. Yanınızdaki ile sesinizi yükseltmeden rahatça konuşabiliyorsunuz kısacası bu konuda çok beğendiğimi söyleyebilirim.
Motor yalıtımında benzinli versiyonda biraz kararsız kalmıştım. Dizelde motor sesi kabine pek gelmiyor. Ama Superb Tdi, Mondeo Tdci, C4 Picasso E-HDİ ve Peugeot 308 deki BlueHdi dan sonra motor pekte sessiz değil hatta yüksek devirde sanki yırtınıyormuş gibi değişik bir sesi var.
Yol gürültüsü de yüksek hızlara çıkmadığınız sürece rahatsız etmiyor.
Kısacası araba yalıtım konusunda iyi uzun yol için çok ideal olduğunu düşünüyorum.
Motor:
1.6 CDTI ünite 136 bg 320 tork üretiyor. Kullandığım rakiplerine kıyasla (Superb,Mondeo) ağırlık ve şanzıman dezavantajına rağmen hissedilir düzeyde daha iyi gidiyor.
Özellikle yüksek torku, uzun yokuşlar veya ara hızlanmalarda çok işe yarıyor. 150-160 lara zorlanmadan çıkıyorsunuz. Ben en fazla 200 gördüm.
Yakıt:
Maalesef bu arabanın rakiplerine göre bu konuda negatif etkileyen ağırlık ve şanzıman gibi etkenler var. Ben arabayı 500 km kullandım arabayı ilk aldığımda karma tüketimi 7.1 lt/ 100km di şuan 7.4 lt/100km gözüküyor.
Benim 500 km lik ortalamam 7.8 lt /100km. Sürüş tarzımı düşününce fena değil ama biraz daha iyi olmasını beklerdim. Uzun yolda ise 4 kişi klima açık ortalama 120-130 ile 4.8 yaktı. Biraz daha uğraşıp bu değeri rahatlıkla düşürebilirsiniz.
Tek depo ile 2111 km yani 3.46 lt /100km yaktıranlar da var.
Şanzıman:
Bu araba da da Opel’in klasik 6 ileri Active Select isimli tork konvertörlü şanzımanı kullanılmış. Bu şanzıman benzinlideki gibi iyi çalışmıyor. Bazen ani hızlanma kararları aldığınızda şanzıman hızınıza yetişemediği olup o an kilitleyemiyor ve anlık olarak istediğiniz hızlanmayı gerçekleştiremiyorsunuz.
Bu olay belki şanzıman bakımı geldiği için olabilir bilemiyorum ama nadiren de olsa bunu yaptı. Eksileri ile devam edeyim. Spor modu eksik; bu hızlanmadan çok gazlarken lazım oluyor. Düşük vites yüksek devirde tutmak için. Manuel mod yavaş çalışıyor.
Genel olarak da şehir içinde çok iyi çalışıyor. Yokuşlarda hiç üst viteste tutup arabayı titretmek gibi bir inadı olmadı. İlk kalkış tepkileri de baya iyi. Kickdown yapmazsanız geçişleri pek hissettirmiyor.
Keşke Peugeot 308 deki Eat6 bu araba da olsaydı o zaman harika olurdu.
Sürüş:
Daha önce benzinlisi hakkında arabanın çok iyi yol tuttuğunu ve güven verdiğini yazmıştım. Yine aynı şeyleri yazacağım ama bu araba da Continental Sport Contact 5 lastikler var. Bridgestone Potenzalara göre çok daha iyi lastikler. Sanki bir yarış oyununda hilesi gibi bir şey bu lastikler.
Tabii lastik daha iyi olunca arabanın şasisini ve limitlerini daha iyi görebiliyorsun ve bu araba verdiği konforu düşününce harika yol tutuyor. Bu arabanın en büyük kozu şasi dengesi+ süspansiyonları olabilir.
180-190 km gibi hızlarla virajlara girebiliyorsunuz ve diyelim ki o hızlarda kafadan kayacakmış gibi oldu ayağınızı hafif gazdan çekince (yani liftoff yapınca) hafiften arkasını açıp burnunu çizgiye geri oturtabiliyorsunuz.
Gerçekten zorlayıp arabayı görmeniz lazım o zaman bana inanacağınıza eminim. Belki sınıfının en iyi yol tutan arabası değildir ama oversteer yatkınlığı ve esp nin kapanması ile kullanması keyifli olan arabalardan biri olduğu kesin.
Sonuç:
Arabayı ikinci el olarak 100k-105k tl arası bulabilirsiniz. Yalıtım,donanımlar ve sürüşü için alınabileceğini düşünüyorum.
Bir arabayı konforlu yapmak iyi bir mühendislik ister aynı şekilde iyi yol tutmasını da sağlamak iyi bir mühendislik ister ama hem konforlu hem de iyi yol tutan bir araba yapmak çok daha iyi bir mühendislik ister hatta BMW, Mercedes gibi arabaların premium olmasının en büyük sebeplerinden biri de budur ve bu araba da belki o markalardaki kadar iyi olmasa da bu var ve kullanırken çok mutlu ediyor.
Eksileri yok mu tabiki de var. Bence bu arabanın en büyük eksiği iç hacmi.İçi rakiplerinden biraz daha küçük. Bu da kullanışlılık ve iç hacim olarak arabayı rakiplerinin gerisine atıyor.
Test Yazısı: http://garajtv.com/ruzgar-opel-insignia-cosmo-1-6-cdti/
Moderatör tarafında düzenlendi: