Soğuk havanın aracınızdaki etkisi nedir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

İstanbullu

Panpa
7,345
Marka
Hyundai
Merhaba
Atmosferik aracım, yaz ayları 55 dereceye varan sıcak havayı emiyor. Kaput altında özelikle Egzos manifoldu ve Katalitik konverteri 1000 derece dayanan sıcaklık, ne kadar uzun bir hortumla sağ teker üzerinden havayı emsede dur kalk trafikte emilen havanın sıcaklığı 70 dereceyi aşıyor. İşte bu andan itibaren motor laçkalaşıyor. Ama iki kışdır tecrubelerim, tek haneli hava sıcaklılarında, motorun en az %20 performansının artığı yönünde, özelikle 3. ve 4. viteslerdeki atraksiyon daha fazla hissediliyor. Soğuk oksijeni bol bu havanın aracı dinçleştridiği ortada. Peki sizin araçlarınız bu havalardan nasıl etkileniyor. Dizel arabada durum nasıl, Turbo benzinliler nasıl tepki veriyor. Yada olumsuz yönde baş ağrıtan sorunlar çeken varmı?
 
Dizel motorlar tek haneli sıcaklıklarda hantallık hissi veriyor. Bununla beraber gaz ve debriyaj hareketlerine verdiği tepkilerde de sanki ağırlık, hantallık varmış gibi davranıyor. Motor sıcaklığı ideal seviyeye geldiği zaman bu hisler oldukça azalıyor. Ama hiç bir zaman çift haneli sıcaklıklarda ki o yumuşaklığı ve pürüzsüzlüğü vermiyor. Nispeten daha sıcak havalarda motorun devir çevirme isteği ve pürüzsüzlüğü daha fazla oluyor, otomobil daha atik hissettiriyor. Dizel motorlu bir aracınız varsa, hava soğuksa, motor sıcaklığı henüz düşükse emin olun araba kullanmak istemezsiniz.
 
Mavi lamba hiç sönmüyor nedense. Yazın zaten ısınmıyor, kışın donuyor galiba.
 
İçten patlamalı motorlarda yanma odasına gelen havanın soğuk olması aslında oldukça istenen birşey.
Bu durum havanın yoğunluğunun daha yüksek olması ve haliyle daha fazla oksijen içermesini sağlıyor. Daha fazla oksijende yanmayı daha verimli kılıyor.

Tabiki havanın buz gibi olmasının da negatif yönleri olur. Optimum sıcaklığı yakalamak önemli...
Sıcak aylarda motora giren havanın yoğunluğunun daha düşük olmasından dolayı, motorun güç çıkışı daha düşük olur... Sıcak zamanlarda veya oksijenin rakım sebebiyle daha da seyreldiği durumlarda (hele hele ikisinde bir arada olursa) araç bayılır...

Benim bir kaç farklı araçla yaşadığım klasik durumdur.
Yaz aylarında tatil dönüşü güney bölgelerimizdeki yüksek rakımlı yerlerde arabada gaz yeme problemi... aşırı sağırlık ve tıkanmışlık hissi vardır.. bir kere Fethiye-Belcekız arasında Civic ile çok ağır şekilde yaşamış, araç bozuldu sanmıştım...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...