AÇIK Tecrübesiz birisi eski kasa otomatik almalı mı (Accent / Elantra vs Clio / 206....)

kadirlivi33

Kadir LİVİ
Senkromeççi
5
24
Marka
Yok
Selamlar 👋
Ankara'da yeni mezun ve ehliyet almış bi arkadaş olarak ilk arabamı alacağım otomatik bakıyorum bütçe 400 civarı
Eski kasa otomatik araçlara bakıyorum, özellikle şu modeller arasında kaldım almaya karar verirsem tek gideceğim kimse yok yanımda tanıdıklar hep memlekette dolandırılmam inşallah 😂

• Hyundai Accent Admire (1.3 otomatik)
  • Hyundai Elantra (1.6 gls otomatik)
  • Renault Clio 2 1.4 98hp (otomatik)
  • Peugeot 206 / 307 (otomatik)
  • Bora & golfler de var bu fiyatlara gerçi yada başka öneriniz varsa lütfen belirtin.
Genelde 200-270 bin km civarı araçlar. amacım işe gidip gelirken kullanmak günlük 40-50km.
yada biraz daha dişimi sıkıp 600k civarı c4 filan mı alsam polo 1.4 ler de var 2005 civarı hiç bilmiyorum ya çok zor işmiş.

Bu araçların otomatik şanzımanları nasıldır, hangisi daha mantıklı olur? Kullanan veya bilen varsa tavsiyelerini merak ediyorum.
(şuan aklımdaki 1.3 admire alıp geçmek)
Şimdiden teşekkürler 🙏

eski model otomobilde özellikle otomatik şanzıman risklidir ne olursa olsun almazdım,bugün otomatik şanzıman revizyonu,motor revizyonu ile aynı rakamlarda
ki şanzımancıda bulması zor

Ben Eylül'den bu yana Admire 1.3 otomatik kullanıyorum, Allah nazarlardan saklasın taş gibi araç. Öneririm. Eski otomatikler her zaman arızyaya gebedir. Ancak bütçe kısıtlamaları sebebiyle illa alayım bir tane derseniz şahsi kanaatim şudur ki Fransız'a bulaşmayın. Önceliği Asya'ya verin derim. Hyundai, Kia, Honda, Mazda, Toyota ve Mitsubishi'lerin neredeyse tamamı tork konventörlü tam otomatiktir. Evet arızaya gebedir ama yine de en sağlam seçenekler bunlardır. Kilometresi mümkün mertebe düşük ve bakımlı seçeneklere bakın.

öncelikle hoş geldiniz foruma,

kriterler daha net olsa; şu kadar km, model yılı, karoser tipi, boya-değişen, benzin-lpg-dizel gibi daha iyi tavsiye verilebilir.

yine gittiğiniz rotada çok trafiğe kalmayacaksanız manuel araç da düşünülebilir. O bütçede manuel araçlar daha fazla bulunabiliyor, eski tip otomatikler günümüzdeki kadar verimli değil + bazı araçlarda tam otomatik şanzıman olsa bile bakımları aksatılmış olabildiği için sorun çıkarabiliyor.

mesela fransızların kullandığı (hem peugeot hem renault) 4 ileri şanzımanın kronik problemleri vardı, çok sorunsuz değil.

kore ve japon grubu olanlar genelde dayanıklı ve sorunsuz oluyorlar. Bakım aralığı önemli tabi.

eski almanlara bulaşmazdım. Otomobillere çok hakim olmayan birinin başını ağrıtabilir. Tanıdık usta olması lazım.

Boya-değişen mevzusunda eğer alttakımda sıkıntı yoksa ve airbag - şasi - podye gibi temel güvenlik unsurları işlemli değilse sıkıntı olmaz. Boyasız-değişensiz diye ahı gitmiş vahı kalmış, güneş yanıklarından geçilmeyen arabaya fazla para bayılmayın. Boyalı parçalarda da aracın hatlarından ne kadar hasar aldığı anlaşılır. Değişende ise şasiler zarar görmüş mü ona bakın.

Bide anladığım kadarıyla sadece Ankara içinde araç bakıyorsunuz, tavsiyem sadece Ankara'yla kendinizi kısıtlamayın, çevre illerde veya diğer şehirlerde temiz örnek bulmak kolay olabilir. Araç alma işi için acele etmeyin.

Yanınızda biri olmayacaksa şunlara dikkat edin;

- Araca dıştan bakıldığında normalden daha alçak veya bir noktadan basık - yatık gibi duruyor mu ona bakın. Eğer araç simetrik durmuyorsa ya alttakım ya da şaside problem vardır.

- tüm tekerlerin çamurlukla olan mesafesini parmakla kontrol edin, eğer sol teker sağ tekerden (veya tam zıttı) geri veya ilerdeyse yine alttakım zararı vardır. Rot ayarı yapılsa bile sağa-sola çekme yapar yolda giderken.

- motor soğukken çalıştırıldığına normal olmayan, düzensiz bir ses var mı ona bakın.

- otomatik viteste şanzıman geri kaçırma yapıyor mu, vites geçişleri ne düzeyde sarsıntılı, çok kararsız davranıyor mu kontrol edin.

- manuelde ise debriyaj normalden çok sertse ve yokuşlarda zor kalkıyorsa kavraması bitiktir. Gaz verildiği hâlde cansız gider.

- yolda giderken frenlerine bakın, frene basınca sağa-sola yalpalanıyorsa fren merkezi problemli olabilir. Yine çok dibe dalma varsa pedalda hidrolik eskimiş veya balatar bitik olabilir.

- iç trimler kilometreye göre nasıl aşınmış ona bakın. Genelde eski araçların trimleri çok dayanıklı olmuyor ama koltuklar insan gibi binildiyse fazla yıpranmaz. Direksiyon ve vitesin aşınmasından da az çok anlaşılır nasıl kullanıldığı.

son olarak söyleyeceğim Tarcanlar gibi kaliteli ve bilinen yerde ekspertiz yaptırın. Nerdeyse 20-25 yıllık araçlara 2 yıllık asgari ücret isteniyor. Mırın kırım yapan veya ekspertize gitmek istemeyen olursa o araçtan vazgeçin, başka alternatiflere bakın.

baktığım aramada şöyle örnekler gördüm, daha temizleri bulunabilir;
https://shbd.io/s/ECw92e2r

mesela manuel ama temiz duran bir örnek;

Ben bu kriterlerde araba bakarken her ne kadar konforsuz da olsa tek kavramalı yarı otomatiklere bakıyordum daha çok, arıza anında çözüm maliyetleri sebebiyle. Daha sonra şuan sahip olduğumuz sizin seçenekler arasında bulunan 1.4 16v otomatik clioyu @alkın dan aldım bildiğimiz araba güvendiğimiz kullanıcı olması sebebiyle. Yoksa ben tam otomatik bi şey alamazdım herhalde

Listedeki Renault, Peugeot ve VW marka araçlar BVA, AL4, 01M gibi kodlarla anılan aynı şanzımana sahiptirler. Genel olarak bakımlıysa pek sıkıntı çıkarmazlar ama çoğu kullanıcı yağını zamanında değiştirmediğinden balatalarını bitirme ve selenoid bozma gibi problem çıkartabilirler.

Aktif olarak günlük denilebilir seviyede 422binde 2000 Accord CG8 1.8i otomatik kullanıyorum, şanzımanı orijinal ve fabrikasyon kadar olmasa da kusursuz çalışıyor.

Ek olarak 2000 model Brava 1.6 16v otomatik de var 162 binde. Araç teyzemin ama Accord'dan daha fazla günlük kullanılan bir araç. Şanzıman olarak Aisin 60-40LE şanzıman var. Bu aşnzıman Opel Astra G, Corsa C ve D lerin tam otomatik versiyonlarında da çıkıyor. Genel olarak sevdiğim bir şanzıman.

Mesleğiniz ne bilmiyorum ama otomatik şanzımanlae öyle korkulacak bir şey değil, bence doğru kullanlıp yağı periyodik değişenleri manuelden daha az bakım masrafına sahip.

Kontrol olarak da şanzıman soketini söküp uygun sıcaklıkta selenoidlerin omajını ölçüp servis manueli seviyesinde olup olmadığına bakarsınız. Yağda yanık kokusu olup olmadığına ve yağın ATF türüne bağlı kararmasına bakarsınız. Araba dururken vitese taktığınızda belli eğime kadar kendisine yürütmesi gerekiyor bu da balata ve tork konvertör testi sayılır buna bakarsanız ve bunda sıkıntı yoksa o şanzıman kolayca arıza çıkarmaz.

Son düzenleme:
1.6 Mitsubishi Lancer öneririm. Yakın bir arkadaşımda var, kaya gibi arabadır. Doğru ürünle doğru periyotlarla doğru bakım yapılırsa kolay kolay sorun yaşatmaz.

Ben Eylül'den bu yana Admire 1.3 otomatik kullanıyorum, Allah nazarlardan saklasın taş gibi araç. Öneririm. Eski otomatikler her zaman arızyaya gebedir. Ancak bütçe kısıtlamaları sebebiyle illa alayım bir tane derseniz şahsi kanaatim şudur ki Fransız'a bulaşmayın. Önceliği Asya'ya verin derim. Hyundai, Kia, Honda, Mazda, Toyota ve Mitsubishi'lerin neredeyse tamamı tork konventörlü tam otomatiktir. Evet arızaya gebedir ama yine de en sağlam seçenekler bunlardır. Kilometresi mümkün mertebe düşük ve bakımlı seçeneklere bakın.
teşekkürler bende admire düşünüyordum 250km kadar civarı var piyasada düzgün bişey bulabilirsem değerlendireceğim. abs ve çift airbag yokmuş sanırım bazılarında biraz da zor bulunuyormuş sizinkinde var mıdır.

öncelikle hoş geldiniz foruma,

kriterler daha net olsa; şu kadar km, model yılı, karoser tipi, boya-değişen, benzin-lpg-dizel gibi daha iyi tavsiye verilebilir.

yine gittiğiniz rotada çok trafiğe kalmayacaksanız manuel araç da düşünülebilir. O bütçede manuel araçlar daha fazla bulunabiliyor, eski tip otomatikler günümüzdeki kadar verimli değil + bazı araçlarda tam otomatik şanzıman olsa bile bakımları aksatılmış olabildiği için sorun çıkarabiliyor.

mesela fransızların kullandığı (hem peugeot hem renault) 4 ileri şanzımanın kronik problemleri vardı, çok sorunsuz değil.

kore ve japon grubu olanlar genelde dayanıklı ve sorunsuz oluyorlar. Bakım aralığı önemli tabi.

eski almanlara bulaşmazdım. Otomobillere çok hakim olmayan birinin başını ağrıtabilir. Tanıdık usta olması lazım.

Boya-değişen mevzusunda eğer alttakımda sıkıntı yoksa ve airbag - şasi - podye gibi temel güvenlik unsurları işlemli değilse sıkıntı olmaz. Boyasız-değişensiz diye ahı gitmiş vahı kalmış, güneş yanıklarından geçilmeyen arabaya fazla para bayılmayın. Boyalı parçalarda da aracın hatlarından ne kadar hasar aldığı anlaşılır. Değişende ise şasiler zarar görmüş mü ona bakın.

Bide anladığım kadarıyla sadece Ankara içinde araç bakıyorsunuz, tavsiyem sadece Ankara'yla kendinizi kısıtlamayın, çevre illerde veya diğer şehirlerde temiz örnek bulmak kolay olabilir. Araç alma işi için acele etmeyin.

Yanınızda biri olmayacaksa şunlara dikkat edin;

- Araca dıştan bakıldığında normalden daha alçak veya bir noktadan basık - yatık gibi duruyor mu ona bakın. Eğer araç simetrik durmuyorsa ya alttakım ya da şaside problem vardır.

- tüm tekerlerin çamurlukla olan mesafesini parmakla kontrol edin, eğer sol teker sağ tekerden (veya tam zıttı) geri veya ilerdeyse yine alttakım zararı vardır. Rot ayarı yapılsa bile sağa-sola çekme yapar yolda giderken.

- motor soğukken çalıştırıldığına normal olmayan, düzensiz bir ses var mı ona bakın.

- otomatik viteste şanzıman geri kaçırma yapıyor mu, vites geçişleri ne düzeyde sarsıntılı, çok kararsız davranıyor mu kontrol edin.

- manuelde ise debriyaj normalden çok sertse ve yokuşlarda zor kalkıyorsa kavraması bitiktir. Gaz verildiği hâlde cansız gider.

- yolda giderken frenlerine bakın, frene basınca sağa-sola yalpalanıyorsa fren merkezi problemli olabilir. Yine çok dibe dalma varsa pedalda hidrolik eskimiş veya balatar bitik olabilir.

- iç trimler kilometreye göre nasıl aşınmış ona bakın. Genelde eski araçların trimleri çok dayanıklı olmuyor ama koltuklar insan gibi binildiyse fazla yıpranmaz. Direksiyon ve vitesin aşınmasından da az çok anlaşılır nasıl kullanıldığı.

son olarak söyleyeceğim Tarcanlar gibi kaliteli ve bilinen yerde ekspertiz yaptırın. Nerdeyse 20-25 yıllık araçlara 2 yıllık asgari ücret isteniyor. Mırın kırım yapan veya ekspertize gitmek istemeyen olursa o araçtan vazgeçin, başka alternatiflere bakın.

baktığım aramada şöyle örnekler gördüm, daha temizleri bulunabilir;
https://shbd.io/s/ECw92e2r

mesela manuel ama temiz duran bir örnek;
merhaba hoş buldum. teşekkürler tavsiyeler için boya takıntım çok yok, dediginiz gibi Ankara içinden alacağım malesef şehir dışına gitmem zor, bugün otonomiye gitmiştim gezmek için bu LANCER'i görmüştüm önceden ilanda ama dükkan kapalıydı. havada biraz kötüydü :( tavsiyeleriniz için tekrardan teşekkür ederim. acele etmiyorum bakmaya devam :) tek gitmeyi düşüüyordum ama en kötü bi ustaya parasını veririm onunla giderim.

Ben bu kriterlerde araba bakarken her ne kadar konforsuz da olsa tek kavramalı yarı otomatiklere bakıyordum daha çok, arıza anında çözüm maliyetleri sebebiyle. Daha sonra şuan sahip olduğumuz sizin seçenekler arasında bulunan 1.4 16v otomatik clioyu @alkın dan aldım bildiğimiz araba güvendiğimiz kullanıcı olması sebebiyle. Yoksa ben tam otomatik bi şey alamazdım herhalde
hayırlı olsun bende google'da araba yorumları araştırırken @alkın ın gönderisini görmüştüm clio2 ve golf dü sanırım sonrada katıldım buraya hayırlısı diyelim.

selam hocam eğer ki diyosan aldığımda kafam rahat olsun işe gidip gelirken sanayiye uğramayayım diyorsan Hyundai Elantra (2004-2006 XD2 kasa) veya temiz bir Accent Admire seni en az üzeceğini düşünüyorum Allah kaza bela vermesin şimdiden hayırlı olsun