AÇIK Yağ basınç problemi

M.Shadows

Kaan
Panpa
Destekçi
2,257
24
Marka
Hyundai
Selam arkadaşlar, dün başıma ilginç ve ciddi bir sorun geldi. Araçla yoğun istanbul trafiğinde seyir ettikten sonra otoparka çekip 30 dk sonra geri gelmiştim. Bu esnada motor kısmı oldukça sıcaktı, hatta öyle ki ön tekerlerden epey sıcaklık yayılıyordu garibime gitti ama çok önemsemedim.

Akabinde arabayı çalıştırıp klimayı açtım, yaklaşık 10-15 saniye sonra sürüşe geçiyordum ki gözüm göstergeye takıldı dehşete düştüm yağ lambası sönmemiş;


Hemen motoru kapattım. Daha sonra aracı tekrar çalıştırıp durumu kontrol ettim, lamba yine sönmeyince anlık yağ basıncı oluşturmak için hızlıca 2000 devre getirdim ki, beklediğim gibi sanki tıkalı bir yol açılmış gibi bir sesle motor tekrar yağlamaya başladı. Yine sönmeseydi derhal çekiciyle çektirecektim.

Müşürle alakalı bir durum değil muhtemelen çünkü ikinci çalıştırdığımda ilk 5 saniye içinde giden itici sesi motorda gaz verene kadar hala devam ediyordu, bu yüzden oldukça tedirgin oldum.


Yağ yaklaşık 7500km önce değişti, motor yağını düz zeminde dinlendirilmiş şekilde ölçtüm full seviyesinde, aracın altında akan eden en ufak bir yer yok.

Aklıma gelen 4 ihtimal var;

1) Yoğun trafikten sonra park halinde motor durunca devirdaimi kestiği için yağ gereğinden fazla ısındı ve inceldi, bu da basıncı anlık olarak düşürdü. Buna aynı zamanda katalizörün tıkanma ihtimali de sebep olmuş olabilir. Zaten araç LPG ile normalden daha da hararetli çalışıyor. (Bu ihtimal 40-45 derece sıcakta da sürdüğüm ve hiç böyle bir şey yaşamadığım için şimdilik uzak geliyor.)

2) Yağ filtresinin bypass valfi bozulup yağ akışını kesti, gaza basınca normale döndü.

3) Gerçekten müşür bozulmuş olabilir, ancak yağ lambası yanarken özellikle dinledim kesinlikle anormal ses vardı. Anormalden kasıt, her araçtapotansiyel olarak ilk 2-3 saniye gelebilen ses bende gaza basana kadar geldi.

4) Yağ pompası adaya veda etmeye hazırlanıyor.

Şimdi en kısa zamanda yağ ve filtre değişimi yapıp duruma bakacağım, motorun sesini dinledim hep en ufak anormallik duyulmuyor. Sizce sorun neden kaynaklanmış olabilir? Daha önce aynı şekilde başkalarının da başına gelmiş olduğunu gördüm.
 
Son düzenleme:
Geçmiş olsun hocam. Aklıma öncelikle yağ filtresinin kontrol edilmesi geliyor hatalı montaj veya parça ihtimaline karşın. İkinci olarak yağ pompasının tıkanmış veya ömrünü tamamlıyor olabileceği ihtimali üzerinde dururdum. Ancak kırmızı yağ lambasının kesinlikle hafife alınmaması ve o şekilde motorun çalıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca gaza bastığınızda ışığın sönmesi yağ müşürünüzün sağlam olduğuna ve doğru ölçüm yaptığına işaret ediyor olmalı.
 
Son düzenleme: