AÇIK Yeni Disk Eski Balatalar İle Kullanılabilir Mi?

Oguzhan B.

Oguzhan
Senkromeççi
36
Marka
Opel
Arkadaşlar merhabalar, 10 bin km önce disk ve balatayı (arka fren kampana) değiştirdim ancak araçta frene basınca bariz bir titreme oluyor. Özellikle de 80 km üzerinde seyrederken. Bu durum sürüş keyfini aşırı etkiliyor.

Disklerin bir şekilde yamulduğunu düşünüyorum. Diskler ayd markalı balatalarda kale idi. Diske torna yaptıracağıma biraz daha koyup yeni disk (bosch markalı) alayım diye düşündüm ancak bu durumda balatalarda değişmeli mi? Sadece 10 bin km kullanıldı açıkçası ve daha bayağı bir kalın gözüküyor.

Yani yeni disk alsam eski balataları kullanabilir miyim? Bir süre sonra uyum sağlar mı? Şimdiden herkese çok teşekkür ediyorum.

Ben bunu frenciye sormuştum, önermiyorlardı. Belki balata yüzeyi tornalanabilir ve bu balatalar yedeğe çekilebilir. Yeni balatalar aşınana kadar yeni disk de aşınacak ve tornalanmış balata eski diske takılır böylece.

maliyetten kurtarmak için diski tornalatıyor olsanız belki bişey olmaz denir ama az daha veriyim sağlam olsun diyip yeni disk almışken balatayı değiştirmemek olmaz bence

Aslında diski tornalatacaktım ama düşününce disk tornası için 500-600 TL para isteniyor. Zaten belirli bir işçilik ödeyeceğim en azından 700 TL falan daha verip yeni disk takımı almak daha mantıklı geldi. Bu seferde balata maliyeti olması ekstra olayı daha da masraflı hale getiriyor. O yüzden sordum.

Teori de birlikte kullanılır. Ama pratikte önermiyorum. Eski diskin değişme sebebi mutlaka balata da belli bir stres yaratmıştır. Diskten hiç şikayetim yok, yanması yok yamukluğu yok sadece kalınlığı artık sona yaklaşıyor deyip değiştirecekseniz denenebilir. Ama aklınızda hep soru işareti olacaktır.

Yeni diski bir kenara bıraktım, eski diski tornaladıktan sonra bile yeni balata öneriyorlar. Bence yeni disk almışken balata da alın uzun süre kafanız rahat binersiniz