Testler

Robocop: Volkswagen Golf 1.4 TSI ACT Highline




Bugüne dek yayınladığımız 50 otomobilden yalnızca 5’i 5 yıldız aldı ve bunlardan biri, dizel motorlu bir Volkswagen Golf’tü. Aynı otomobilin şimdilik satılan en güçlü ve benzinli türevi teste geldiği vakit, mizacımıza uygun biçimde ne denli heyecan ve merak dolu olduğumuzu tahmin edersiniz.

Araya Clio gibi otomobiller girdiğinden mi bilinmez, Golf’ün içi fena halde etkiledi. Esasında bu daha çok, o günler TDI’ın orasını burasını kurcalamaktan ziyade, vaktimi onu sürmekle geçirdiğim için oldu. Bu otomobilin gövdesine serpiştirilmiş detaylar ve kalite, bizim gibi geek’ler için bağımlılık yaratıcı.

Golf’ü Golf yapanın ne olduğunu keşfetmek istiyorsanız tek yapmanız gereken, birinin içine oturup sırasıyla şunları uygulamak ve odaklanmak:

  • Kapıyı kapatın,
  • Direksiyonu kavrayın,
  • Manevra yapıyormuşçasına etrafınızı görmeye çalışın,
  • Güneşliği indirin ve aynanın kapağını kaydırın,
  • Arka iç ışığı önden yakın,
  • Torpido gözünü açıp kapağı iyice kavrayın ve hızlıca geri kapatın,
  • Kaputu açın, dışarı çıkıp kaldırın,
  • Bagajı açın ve çok ağır bir eşyayı yükler gibi yapın,
  • Stepneyi çıkarmaya çalışın.

Aynı güce sahip olmalarına rağmen, ACT ile Leon’daki TSI bir değil. Silindir kapama teknolojisiyle bu motor yepyeniyken, Leon’unki 122’lik temelli.

Karakter farkı net: Golf’te güç, devir bandına daha homojen biçimde yayılmış, belli bir noktada çehresi aniden değişmiyor. Fakat kadranı devirme konusunda daha isteksiz ve soluk bir karakter sergiliyor. Tüketimiyse tuhaf bir biçimde daha yüksek: Leon’da 7’lerde gezinen ortalamamız burda 9’lara yükseldi ve en sakin sürüşümüzde bile 7’nin altına inmedi.

250 Nm, henüz 1500 d/d’de kendini gösteriyor ve bu, aynı Leon’da olduğu gibi, kalkışlarda can sıkıcı biçimde arabanın istifini bozuyor. Bilhassa bozuk yollarda biraz dikkatsiz bir sağ ayak, ilk iki viteste göstergelerde pavyon havası yaratıyor. 8000 km’deki Pirelli P7 Cinturato’lara rağmen yaşanan bu ortak sıkıntı, bu şasinin ön takımıyla ilgili soru işaretlerine yol açtı. İkisinin birlikte muzdarip olduğu bir diğer bileşen, direksiyon.

Limitlerine kadar tokluğu, ağırlığı ve malzemesiyle çok sofistike bir intiba bırakan simit, önden kayma anında test ettiğimiz tüm otomobiller içinde en ölü geri dönüşlerden birini verdi. Başarılı bir sistem bu anlarda hafif bir titreşim ve dirençle sürücüyü uyarır; Golf’ün elektrikli direksiyonuysa neredeyse hiçbir değişim sergilemiyor, aksine bir anda ruhunu teslim ediyor. Bu korku dolu anların daha çok ASR, yani patinaj kontrol kapalıyken yaşandığını not düşelim. TDI’da karşılaşmadığım bu durum, motora ve ürettiği orantısız güce işaret ediyor.

Usturuplu kullanıldığı vakit Golf, tam da hatırladığımız gibi. Muhteşem frenleri var ve bu sıfatı gücü kadar pedal hissiyle de hak ediyor (ancak bir-iki saatlik hor kullanımın ardından lastiklerle beraber kondisyonlarının ciddi biçimde düştüğünü belirtelim). Bozuk yollarda sürüşü kaymak gibi, hafif ama medeni bir hissiyatı var. Çok yüksek süratlerde giren rüzgar ve çok derin çukurlarda sızan süspansiyon gürültüsü hariç, rafinelik düzeyi sınıfının üstünde – gene de A3 düzeyinde değil. Bağımsız süspansiyonuyla, TDI’daki torsiyondan hiçbir belirgin davranış farkı sergilemiyor. DSG ise, VW Grubu diğer türevlerde zaman zaman rastlanan kafa karışıklıklarına mahal vermeden, tek kelimeyle kusursuz çalışıyor.

Test aracını ağzına kadar dolduran masajlı koltuklar, adaptif hız kontrolü / süspansiyonlar ya da fıldır fıldır dönen bi-xenon farlar kadar, Highline seviyesinde bile standart sunulmayan elektrikli katlanır aynadan ve geçtiğimiz 8 ayda yapılan zamlardan da söz etmek gerek. O zamanlar 75’e satılan dolu bir dizelin fiyatı bugün 85’e dayanmış durumda; bu otomobilse bu haliyle 80’lerde. Çoğu koşulda harika bir arabanın mantığını yok etmek için distribütör, elinden geleni yapıyor.

Yazı: And Mehmet ÇETİN

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. 😀 sinan koç harikasın. sizi izlemek dinlemek büyük keyf allah neşenizi bozmasın çok iyi noktalara geleceğinizden eminim tv kanalları sıraya girecek bu samimiyet bu sıcaklık hiç bi programda yok. emeğinize yüreğinize sağlık

  2. bu 7. nesil golf vw nın golfü bitirme tezi resmen ama o fiyatlar nedir? giriş donanım 140 beygirlik 76.300 tl . geçen sene vw cc 1.4 tsi dsg ailemize aldık onun fiyatına çok yaklaşmış.yuh kere yuh.

  3. 140’lık Transporter bile 220 görüyor bu nasıl 190-200 tıkanıyor ki Transporter 2 ton’un üzerinde

  4. Bugün VW nin sitesine girdiğimde fark ettim. Bu Act ‘li motor güncellenmiş. Artık 140 değil, 150 beygirlik versiyon satılıyor Türkiye’de.

  5. yaklaşık 1.5 yıl olacak ilk jetta testini izlemiştim otopark.com ile tanışmam öyle oldu. ondan sonra çıkan tüm testleri izledim ama bu test hepsinden öndedir benim için acayip keyifli herşeyi ile dört dörtlük

  6. test harika zaten, ona laf yok, belki 20. kez izliyorum 🙂 ben yakın geçmişte 1.4 tsi 122 hp highline manuel kombinasyonunu ilave donanımsız haliyle aldım-ki bana göre de en mantıklı kombinasyon buydu. Neden derseniz, ne otomatik şanzıman için 9.000 tl, ne gürültülü çalışan dizel bir 105 hp lik motor için 13.000 tl, ne sunroof için 3.750 tl, ne de U led gündüz farları için 3.000 tl vermeye gerek yoktu. Araç zaten bi-xenon, varsın u led olmayıversin. stoplar lambaları 2015 model olması nedeniyle zaten ledli ve şık duruyor. bunların dışında yeteri kadar şımartan özellik de mevcut (büyük ekran multimedya sistemi, cruise control, renkli ekranlı türkçe yol bilgisayarı vs). Benim gibi bir kullanıcının gündelik hayatında ne o sürüş modlarına, ne masajlı koltuğa, ne de mesafe kontrollü bir hız sabitleyiciye ihtiyaç duyacağını sanmıyorum. Bu haliyle liste fiyatı 70.000 tl olan aracı 67.500 tl ye aldım. bütün o motor donanım kombinasyonları arasında kaybolan arkadaşlara da tavsiyem şudur ki öyle comfortline alıp paket ekleteyim hesabına hiç girmeyin, ya olduğu gibi comfortline alın, ya da 7.000 tl niz daha varsa benim gibi highline alın. sadece şehir içinde kullanacaksanız 1.2 tsi comfortline ve üzerine sürüş konfor paketi ekletilebilir ama ben klimayı çalıştırsam da yokuş çıkarken ve araçta kişi+yük varken can çekişen bir araba kullanmak istemediğim için bu kombinasyonu seçtim. tercihlerinizi önce ihtiyaçlarınıza ve sonra şımartılma ihtiyacınıza göre yapın derim. Herkese selamlar.

  7. Volkswagen Golf’ü çok seviyorum ve beğeniyorum. Her ne kadar tasarımı, malzeme kalitesi, iç mekanı, motor+performans olarak rakipleri karşısında şimdilerde geride kalsada. Yeni Astra, yeni Megane 4 hb’den sonra VW Golf bu sınıfın en büyük favorisi ve en iyisidir. Golf 2.el değeri, piyasası, yaygın servis ağı ve sorunsuz yedek parça gibi hizmetleriyle rakiplerinin önündedir

    1. Burak bey VW Golf sınıfında efsane bir otomobil. Yeni Astra ve yeni Megane 4 hb’den sonra bu sınıfın en iyi demek çok daha doğru olur. Yeni Astra şu anda tartışmasız bence bu segmentin en iyisidir. Yeni Astra’dan sonra da yeni Megane 4 hb gelir. Ondan sonra Golf şeklinde sıralanır. VW Golf’ü rakipleri karşısında makyaj filan kurtmarmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu