Testler

Tavus Kuşu: Mercedes CLA 200 Urban




Yeni A serisiyle aynı platformu paylaşan modeller, belli vasıflarıyla çekici, ancak alt alta sıraladığınızda rekabetin affetmeyeceği sayıda kusur barındıran otomobiller oldular… şu ana dek.

Zaman gösterdi ki B200A180 ve A250 derken Mercedes, açıklarını kapatmak için gereken gayreti sarf etti. Her yeni gelen türev, bir öncekinin cilalanmış hali.

CLA’da evvela, B ve A’da en çok eleştirdiğimiz süspansiyonlar elden geçirilmiş. Otomobil halen markanın standartlarına göre sert, ancak gerginlik büyük ölçüde run flat lastiklerden kaynaklanıyor ve arka aksta yapılan çalışmalar neticesinde daha kabul edilebilir bir düzeyde. Continental SSR’lar ayrıca hafif tozlu zeminde tehlikeli ölçüde tutuştan düşüyorlar.

Kabin diğer A’lar gibi özgün, zevkli ve genellikle kaliteli. Arkada diz mesafesi yeterli, fakat baş mesafesinden fazlaca ödün verilmiş; buna karşın bagaj 470 litreye çıkmış. Kapı içlerindeki kol dayama fazla alçakta, rahatsız bir konumda yer alıyor. Orta konsolun üstündeki ekranın birleşme noktasından bozuk yollarda çıtırtı sesleri geliyor.

Değişken oranı ve uygun ağırlığıyla direksiyon, tüm sentetik kriterleri karşılayarak CLA’nın çevikliğine önemli katkıda bulunuyor. Fakat iş organik hislere geldiğinde sistem kifayetsiz kalıyor.

Son derece güçlü ve kararlı frenleriyle yüksek süratlerde dahi istifini bozmayan otomobil takdir alıyor, ancak pedal diğer Mercedes’lerde olduğu gibi fazla yukarıda kavrıyor ve biraz sert.

Çift kavramalı 7G-DCT, ‘Sport’ modunda yeterince atik ve genelde düzgün çalışıyor ancak bazı durumlarda afallayıp ne yapacağını şaşırabiliyor. Performansı çoğu şartta tatmin eden 1.6 turboysa, sakin kullanımda 7-8 litre arasında değişen tüketimiyle önemli puanlar topluyor.

Her A türevi gibi CLA’nın da sürüşü ‘kutu’ gibi. Tüm aksamları dinamik ayarlanmış ve nesnel olarak yapılan işler doğru. Fakat otomobilin davranışlarına hakim olan dolaylılık ve yapaylık, sürücünün söz konusu dinamizmi duyumsamasına engel oluyor.

Yazı: And Mehmet ÇETİN

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. testi izledim bu sertlik konusundA 1. 16d ile konumu ne daha yumusak sütlü kahve gibi bişey 1.16 d sanki a ile karşılaştırdığımız zaman A nın rijitliği kesinliğinin üzerine bagaj ekle gibi bişey oluyor benim düşüncem.
    Kesinlikle bir oyuncak değil yani güvenebileceğiniz bir ortak gibi araç olmaktan ziyade kesin olasılık yok..

  2. havası yavaştan biten arabalardan.. ee her sokak başında olursa illa ki sıradanlaşıyor insanın gözünde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu