Haberler

Audi 12 değil 48 volt diyor




Araç sahipleri gün geçtikçe otomobillerinin daha tasarruflu ve daha donanımlı olmasını istiyorlar. Ancak bütün bu istekler araçları daha karmaşık elektrik sistemleri ile dolduruyor. Bu da alternatöre fazla iş düşmesine neden oluyor.

Audi’ye göre, araçlarda varolan 12 voltluk sistem bu nedenlerden dolayı zaten limitlerinde çalışıyor. Özellikle soğuk havalarda, sürücüye ve sistemlere bağlı olarak bu limitler iyice zorlanıyor ve akünün, karmaşık elektrik sistemlerin taleplerini yerine getirmesi mümkün olmuyor. İşte bu yüzden Audi daha önce RS 5 TDI Concept modelinde kullanılan 48 voltluk sistemi bu sorunların çözümü olarak görüyor.

Audi Teknoloji Geliştirme Departmanı şefi Dr.Ulrich Hackenberg sistem için, “Bu sistem ileride araçlarımızı daha sportif, tasarruflu ve kullanışlı yapabilmemiz için önümüzü açıyor.” diyor.

Yeni sistemde var olan 12 voltluk güç kaynağını bütünleyen bir lityum-ion pil kullanacak. Sistem daha da karmaşıklaşıyor görünmesine rağmen burdaki asıl amaç 12 voltluk güç kaynağının üzerindeki yükü hafifletmek. Aynı zamanda sistem 48 voltluk güç kaynağı ile start-stop, direksiyon ve frenleme gibi elektronik sistemlere yardımcı olacak. Aracın yakıt tüketimi ise 12 yerine 48 volt kullanılmasından dolayı çok az da olsa (yaklaşık olarak 1000 kmde 4 litre) azalıyor.

Erdem Erkin Erdoğan

Kendimi bildim bileli var olan otomobil tutkum otopark.com ile yarı amatör hale dönüştü.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu