Haberler

Elektrikli otomobili şarj etmek ne kadara mal oluyor?




Alacağınız veya kiralayacağınız bir sonraki aracın, elektrikli bir araç olması için pek çok sebep olabilir. Çevreye olan olumlu katkılarının yanında, enerjinin güvenirliliği, rolantiden itibaren sunulan maksimum tork eşliğinde pürüzsüz sürüş hissi, düşük bakım giderleri ve tabiki düşük işletme, yakıt maliyetleri onları daha çekici kılıyor.

Elektrikli araçlar şu anda standart motorlu araçlara göre daha pahalıya satılıyor. Ancak uzun vadede toplam sahip olma maliyeti daha uygun olabiliyor ve hatta bazı durumlarda çok daha uygun oluyor.

Tıpkı benzinli ve dizel araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarında bazıları diğerlerine göre daha fazla “yakıta” ihtiyaç duyuyor. Ortalama bir elektrikli araç 100 mil için 30 kWh güce ihtiyaç duyuyor denilebilir.

Örneğin Nissan LEAF 100 mil için tam olarak 30 kWh güce ihtiyaç duyuyor. Tesla Model S 100 mil için ortalama 35 kWh güce ihtiyaç duyuyor ki bu durum LEAF’den daha ağır ve güçlü olması ile açıklanabilir. Chevrolet Spark EV modeli ise 100 mil için yaklaşık 28 kWh güce ihtiyaç duymakta. BMW i3’ün EPA değerleri henüz açıklanmasa da yaklaşık olarak 100 mil için 26 kWh ile “en verimli elektrikli araç” sıfatına kavuşması bekleniyor.

Ortalama bir elektrikli araç sürücüsü senede 15000 mil yol yapmakta ve bu yolu kat etmek için 540 Dolar para ödemekte. Sizce de cezbedici değil mi?

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. iyi güzel yazmışsın da türkiyede uzunluk km ile ölçülüyor mil ile değil, ya başka yerde yaşıyorsun ya da direkt kopyalamışsın. para birimi mevzusuna hiç girmiyorum bile.

  2. Yaklaşık olarak yıllık 25.000 KM için 1500 lira ödemekten bahsediyor parantez içinde yazılabilirmiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu