Dikkat ÇekenlerHaberler

Tutanak nasıl tutulur?




Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da trafikte küçük kazalar yaşanabilir. Bu noktada kazanın verdiği moral bozukluğu ve kafa karışıklığı içerisinde maddi hasarlı kaza tespit tutanağının tutulması güç bir işlem olabilir. Böylesi istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında tutanak tutumunda mutlaka dikkat edilmesi ve yapılması gereken işlemler vardır. Kaza sonrasında işinize yarayacak bu bilgilerle tutanak tutma konusunda kolaylık kazanacaksınız. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağını aşağıdaki noktalara dikkat ederek kolayca tutabilirsiniz:

  • Araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce mümkün mertebe farklı açılardan araçların fotoğrafı çekilmelidir. Bu sayede hasar tespiti kolaylaşacaktır.
  • Tutanakların birer sureti de çekilen fotoğraflarla birlikte kaza yapan karşı tarafın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ya da kasko poliçesinden tazminat talebi olacaksa aracın kasko sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine gönderilmelidir.
  • Eğer kazaya ikiden fazla araç karışmışsa bu sefer birden fazla form kullanılabilir. Böylesi bir kazada her form ayrı ayrı tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boşluk kullanılmalıdır.
  • Tutanak üzerinde 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılır. 3 numaralı alanda eğer varsa görgü tanıklarının da irtibat bilgileri girilir.4, 5 ve 6 numaralı alanlarda sürücüye, araca ve trafik poliçesine ait bilgiler yazılır.7 numaralı alanda ise araçların üzerinde ilk darbenin alındığı yer işaretlenmelidir. 8 numaralı bölümde ise kutucuklar doldurulur. 8 numaralı bölümü doldurmak zorunlu değildir ancak şirketlerin kısa sürede değerlendirme yapmasını sağlayacağı için önemlidir.9 numaralı bölümde ise çarpışma yeri ve anının taslağı çizilmelidir. Taslak çiziminde araçların gittiği yön işaretlenmeli ve kazanın meydana geldiği alanın adresi mümkünse girilmelidir.10 numaralı alanda ise sürücüler kazaya dair görüşlerini yazarlar. Eğer görüş kısmı yetersiz gelirse beyaz bir sayfa ile görüş kısmına ekleme yapılabilir.
  • Tüm form doldurulduktan sonra 11 numaralı bölümün imzalanması zorunludur.

Tutanakları Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şoförler ve Otomobilciler Odalarından alabileceğiniz gibi sigorta acentenizden ve Trafik Tescil Şube veya Bürolarından temin edebilirsiniz.

Nisan​​​ 2008 t​arihinden bu yana ​​kağıt f​orm ile ​düzenlenen Kaza Tespit Tutanakları artık akıllı telefonlardan da doldur​​ulabiliyor​.​​​

​Sigorta Bilgi ve Göze​tim Merkezi tarafından geliştirilen “Mobil Kaza Tutana​ğı” uygulaması ile artık sürücüler, tutanak doldurma işlemini çok daha hızlı ve kolayca yapabilecek.
Uygulamayı indirmek için lütfen aşağıdaki ikonlara tıklayınız.
android_market_mobil

 

 

10numarafiat & Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi

 

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Her gün bu tutanaklarla uğraşan birisi olarak olarak birkaç satırda ben yazayım.

    -Yaralanan birisi var polis çağırın.

    -Karşı tarafta alkol varsa polis çağırın

    -Olay yerinde resim çekerken arabanın dibine girip geçmeyin. Geniş olarak alın ki kusur değerlendirmesi yaparken etkisi olsun. Şerit ihlali gibi bir pozisyon varsa özellikle şeritlerinde belli olacakları şekilde çekin.

    -Krokiyi düzgün çizin (bazıları üç boyutlu çizmeye çalışıyor) tepe bakışı şeritler vs. belli olacak şekilde çizin hatta kredi kartını cetvel olarak kullanabilirsiniz.

    -Bence daha anında arabadan indiğiniz gibi resim çekin hem geniş açi hemde ayrı olarak plakaların görüldüğü şekilde. Konuşma vesare sonra yapılır karşıdaki araç kaçsa bile polise gösterebilecek kanıtınız olduğu için zabit tutturabilirsiniz.

    -Yorum kısmını yazdıktan sonra ekleme yapılmaması için paraf atın.

    -Tek kalem kullanın. Farklı rengi kalemler dikkat çeker.Komisyon yada eksperleri kıllandırabilir.

    -Trafik policesi ile kasko policesini karıştırmayın anlaşmalı tutanağa trafik policesinin bilgileri yazılır.

    -Tutanağı dolduktan sonra imza atmayı unutmayın (şaka değil malesef)

    -Yorum kısmını yazarken. Vasıtanızın hasarlandığı kısmı özellikle belirtin. Mesela kaza anında devam edip kaldırıma sürttünüz oranında geniş fotosu ile yazılı olarak belirtmeyi atlamayın.

    -Bazı sigorta şirketleri anlaşmalı tutanağa attınız imza ile ehliyetinizin arkasındaki imzanın uyuşmasını istiyor. Aksi taktirde beyan istiyorlar. (boşuna zaman kaybı)

    -Bazen kaskosu olduğu hale trafik dosyasından onarım yaptırmak isteyenler oluyor. (hasarsızlık indirimi gitmesin diye) Gerek yok çünkü kasko şirketiniz onarımın ödemesini yaptıktan sonra kusurlu olan vasıtanın policesinden tahsil ediyor böylece hasarsızlığınız bozulmamış oluyor.

    -Son olarak trafik dosyalarında hasarlı parçanın önce onarımı , eğer parça onarılamıyorsa eşdeğeri , eğer eşdeğeri yoksa orjinal parça olarak işlem yaparlar. Nedeni sigorta genel şartları.

  2. Peki bir soru: bende araç içi kamera var hem arkada hem önde. Karşı taraf kazadan sonra kaçsa veya kaçmasa bile ben bu görüntüleri ekstra delil olarak nereye verebilirim ve bir etkisi olur mu? Tutanakta ayrıca yazmalı mıyım araç kamerası görüntüleri mevcuttur vb. şeklinde?

    1. adam kaçarsa hiçbirşey yapamıyorsunuz bizzat başıma geldi polis olur da güç bela teşrif ederse bile tutanak tutmayıp git mahkemeye ver diyor ve mahkeme de iki yıl sürüyormuş. (hasar danışmanımın verdiği bilgidir) size önerebileceğim tek şey çarpıp kaçan taraf olmanız yoksa zarar gören de siz oluyorsunuz. saygılar

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu