Haberler

Bu Renault’nun arka tekerlekleri de dönüyor




30 yıl önce Renault Espace, otomobil dünyasında devrim yaratarak taşları yerinden oynattı. Bugün ise yeni Espace, evrim geçirerek bir crossover’a dönüştü. Espace, bir aile otomobilinin çevik kullanım ve modülerlik özelliklerine üst düzey stil ve sürüş zevki katıyor. Üstelik bunu yaparken otomobil sahiplerinin değişen taleplerine ve beklentilerine de yanıt veriyor. Yeni Espace crossover Avrupa ’da 2015 nisan ayında yaklaşık 35 bin eurodan pazara sunulacak. Türkiye ’ye getirip getirilmeyeceği henüz belli olmayan bu otomobil teknolojik yenilikler ve donanımlar açısından markanın amiral gemisi konumuna gelmiş durumda.

Amerikan otomobil tarzı

Paris’teki Renult Technocentre’da inceleme fırsatı bulduğumuz yeni Espace’ın en dikkat çeken özelliği geniş bazı Amerikan otomobillerinde kullanılan hareket eden arka tekerlek sistemi. 4 çeker özelliğe sahip Espace’larda yer alan bu sistem arka tekerleklerin düşük hızlarda ön tekerleklerin ters yönüne dönmesine sağlayarak manevrayı kolaylaştırıyor. Yüksek hızlarda ise arka tekerlekler önlerle limitli açılarla aynı yönde hareket ediyorlar. Böylece dönüşlerde güvenlik artıyor. Yeni Espace 4.85 metrelik uzunluğu (hem beş hem de yedi koltuklu versiyonda) ve 1.87 metrelik genişliği ile son derece cömert ebatlara sahip. Otomobil, 1.68 metrelik yüksekliği (şimdiki nesil Espace’dan 63 mm daha alçak) ve yüksek bel hizası ile akıcı bir görünüm sunuyor. Full LED teknolojisi modelin tüm versiyonlarında standart ekipman olarak sunuluyor. Far üniteleri kısa ve uzun huzme fonksiyonlarını yerine getiren iki adet Pure Vision LED modülüyle donatıldı. Full LED teknolojisi “Pure Vizion” yeni Espace’da hem kompakt hem de verimli farlar kullanılmasını mümkün kıldı. Hassas ve yoğun ışık, güneş ışığına yakın bir aydınlık sağlıyor: halojenden %20 daha güçlü ve gece görüş konforunu iyileştiriyor.

 Panaromik görüntü

Gökyüzünden aracın içine ışık akmasını sağlamak amacıyla yeni Espace’da standart olarak 2.8 metrekare alana sahip panoramik “lumière-ışık” ön cam bulunuyor. Bu ön cam, ön koltuklara kadar uzanan standart sabit cam tavan da içeriyor. Panoramik tavan ise opsiyonel olarak kısa süre sonra sunuluyor olacak.EDC vites kutusu ile donatılmış versiyonların yenilikçi iç mekanındaki ana unsur, yeni Renault Espace’ın tasarımı ile pürüzsüz bir şekilde uyumlu olan havada asılı duran konsol. Bilinçli olarak yalın bir biçimde tasarlanan konsol, gerekli tüm kumandaların el atında olmasını sağlıyor: çok fonksiyonlu döner kumanda, Multi-Sense® sisteminin kısa yol tuşları, düğme destekli el freni ve seyir kumandası / hız sınırlayıcı düğmesi. Konsol kılavuz ışıklarla ön plana çıkıyor. Kabindeki ileri teknoloji hissi, dekoratif dört döşeme seçeneği ve standart R-Link 2® multimedya sisteminin dikey konumlandırılmış 8,7 inçlik büyük ekranı ile daha da vurgulanıyor. Yeni Espace aynı zamanda çepeçevre eller serbest giriş imkânı da sunuyor. Elektrikli bagaj kapağının zekice açılıp kapanması arka tamponun altına ayak uzatılması ile mümkün oluyor. Pratik bir hareketle de bagaj kapağının açılacağı maksimum açı ayarlanabiliyor; bu kapalı otopark veya garaj gibi dar mekânlarda kullanımını kolaylaştırıyor. Arka koltuklar tümü ise bir dokonuşla otomatik olarak yatabiliyor.

 250 kg hafif ve %20 daha ekonomik

Yeni Espace, ağırlık bakımından Espace 4’ün uzun versiyonundan 250 kg daha hafif hale getirildi. Bu yüzde 13’lük azaltma gövde, şasi, güç aktarma organları ve ekipmanlar (koltuklar dâhil) arasında eşit bir şekilde dağıtıldı. Yeni Espace crossover ile birlikte Renault, modüler mimari anlamına gelen CMF (Common Module Family/Ortak Modül Ailesi) sistemini ilk kez kullanmış oldu. Bu noktada kapılar ve kaput için alüminyum, ön çamurluklar için Noril plastik ve bagaj kapağı için termoplastik gibi hafif malzemelerin bir araya getirilmesi söz konusu.

1.6 litre dizel avantajlı

Yeni Espace’da üç tane 1.6-litre turbo şarjlı motor seçeneği mevcut.Bunların bir tanesi benzinli iki tanesi de dizel. Yakıt tüketiminde ve CO2 emisyonlarında hedeflenen ilerleme elde edildi ve şimdiki nesil Espace ile kıyaslandığında yüzde 20* oranında da aşıldı. Twin Turbo teknolojili Energy dCi 160 EDC 1.6 litre ile 160bg ve 380Nm tork 1,750 d/d’den itibaren elde ediliyor. Energy dCi 130 1.6 litre ile de 130bg ve 320Nm tork sağlanıyor. Benzinli Energy TCe 200 EDC 1.6 litre ise 200bg (147kW) ve 260Nm tork veriyor. Renault Mais aracı Tüürkiye’ye getirip getirmemekle ilgili henüz karar vermiş durumda değil. Ancak hem tasarım hem de taknoloji açısından markanın en yüksek özelliklerine sahip bu modelin hem de 1.6 lt otomatik kombinasyonla ithal edilmemesi kanımca yanlış olacaktır.

radikal

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu