Haberler

Senna’nın yarıştığı ilk F1 aracı satılıyor




Motorsporlarından konuşulmaya başlayınca konu dönüp dolaşıp Formula 1’e ve Formula 1’in efsane pilotu Ayrton Senna’ya gelir. Bazılarımız Senna’ya; “Yağmurun efendisi” derken,  “Formula 1’in gelmiş geçmiş en iyi ismi” diyenler de var. Hakkında ne konuşulursa konuşulsun Senna’dan hep övgü ve özlem dolu sözcüklerle bahsediyoruz.

Ayrton Senna’yı çoğumuz McLaren Honda’da Alain Prost ile giriştiği zorlu mücadele ve kazandığı şampiyonluklarla tanırız. Formula 1’le yatıp kalkanlarımız ise Senna’yı, Lotus ve ilk yarıştığı takım olan Toleman Motorsport’tan beri tanır. Bugün, 3 kez Formula 1 şampiyonluğu yaşamış efsane pilot Senna’nın Formula 1’de kullandığı ilk araç olan, İngiliz Hart firmasının 1.5 litre, turboşarjlı motoruna sahip 1984 model Toleman TG183B’den bahsedeceğiz.

Toleman, 1981 ile 1985 yılları arasında Formula 1’de yarışmış bir İngiliz takımıdır. Yarıştığı süre boyunca maddi sıkıntılar ve kalifiye elaman bulamama gibi sıkıntılarla boğuşmasına rağmen 5 yılda 70 yarışa çıkıp, 2 kez en hızlı tur zamanına imza atmış ve 1 kez de pole pozisyonu elde etmiştir.

Senna, Toleman ile anlaşıp Formula 1’e ilk adımını attığında takım TG183B modelini kullanıyordu. Senna bu araçla motorsporları hayranları tarafından Formula 1’in gelmiş geçmiş en iyi yarışı olarak kabul edilen 1984 yılındaki Monaco yarışını 2. sırada bitirmeyi başardı. Yarışa 13. sırada başlayan Senna, yoğun yağmur yağışı altında geçen yarışta rakiplerini birbir geride bırakarak 2. sıraya kadar yükselirken, çok hızlı turlar atarak 1. sıradaki Alain Prost ile arasındaki farkı çok kısa bir sürede kapatmıştı. Yarış komiserleri belki de Prost’un geçileceğini anlamış olacaklar ki yarışın %75’i tamamlanmışken 31. turda yarışı bitirme kararı aldılar. Daha sonra yapılan araştırmaya göre yarışta 2 tur daha atılmış olsa Senna’nın Prost’u yakalayıp geçeceği ortaya çıkmış ancak bu durum yarışın 1.’sinin Alain Prost olduğu gerçeğini değiştirmemişti. Daha sonra Senna bu araçla İngiltere ve Portekiz’de yapılan yarışlarda 3. olarak podyuma çıkma başarısı gösterdi.

Elde ettiği başarı Alain Prost’un McLaren-Tag MP4/2 aracı ile mukayese edildiğinde acemi şansı olarak nitelendirilmiş ancak TG183B ile Senna, 1984 Monaco’nun en hızlı turunu atmıştır.

TG183B ilk olarak 1983 yılında Brezilya’nın Rio De Jenerio şehrinde koşulan Grand Premio yarışında sahne aldı. Daha sonra takıma Senna dahil oldu ve TG183B ile 1984 yılının ilk dört yarışına katıldı. Güney Afrika’daki Kyalami Grand Prix’indeki yarışta 6. olarak Formula 1 kariyerindeki ilk puanını alan Senna, Belçika’da koşulan yarışta ise 7. oldu. Formula 1’in efsanesi, TG183B ile son kez San Marino Grand Prix’inde yarıştı ve bu yarıştan sonra TG183B emekliye ayrılarak yerine TG184 kullanılmaya başlandı.

Hart’ın turboşarjlı motoruna sahip TG183B, tamamen orjinal bir halde ve ilk üretildiği günden bu yana  tüm kayıtlarıyla birlikte satışa sunulmuş durumda. TG183B’yi bu tür egzotik araçların satışı konusunda uzman olan “Cars Internationals” firmasının satışa çıkardığını belirtelim.

1994 yılında San Marino Grand Prix’inde hayatını kaybederek aramızdan ayrılan Ayrton Senna’yı otopark.com ailesi olarak rahmetle anıyoruz ve o efsanevi 1984 Monaco yarışı ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu