Haberler

Toyota, hidrojen patentlerini açıyor




Geçtiğimiz Haziran ayında Tesla’nın “Alın, bütün elektrikli araba teknolojisi patentlerimiz sizindir” demesinden sonra Toyota da format savaşlarında elini gösterdi ve bugün CES’de bir açıklama yaparak 5680 adet hidrojen yakıt hücresi teknolojisi ile ilgili patenti açacağını duyurdu.

Bu patentleri hidrojen yakıt hücresi üreten ve satan üreticiler ile hidrojen yakıt hücrelerine yedek parça üreten üreticilerin yanı sıra hidrojen yakıtı üretip dağıtacak olan enerji şirketlerinin kullanarak bu alternatif yakıtı otomobil sektörünün geleceği için alternatif yakıt seçeneği yapmada itici güç olması bekleniyor. Tabi bunun yanında eğer siz de kendi hidrojen yakıtlı aracınızı üretmeye kolları sıvamışsanız, bu patentler size de yol gösterebilir. Tek problem biraz elinizi çabuk tutmanızın gerekliliği çünkü Toyota bu patentleri sadece 2020 yılına kadar ücretsiz olarak açıyor.

Toyota’nın otomotiv operasyonlarının başındaki başkan yardımcısı Bob Carter açıklamasını; “Biz Toyota olarak iyi fikirlerin paylaşılmasından büyük işler çıkacağına inanıyoruz. Geleneksel şirketler arası sınırların ortadan kaldırılmasıyla, yeni teknolojilerin gelişme hızını arttırabiliriz ve gelecek teknolojilere daha hızlı, etkin ve daha ucuza ulaşabiliriz” şeklinde sürdürdü. Toyota her yıl çok sayıda patent alıyor (2012 yılında sadece Amerika’da 1491 adet) ancak açılması beklenen patentlerin sayısına bakıldığında bunların tamamını rakiplerine açmayı uygun görmediği anlaşılıyor.

Şu anda Tesla tarafından açılan patentlerin ne kadarının kullanıldığı bilinmemekle birlikte otomotiv endüstrisinin hidrojen yakıt hücreleri ile ilgili açılan patentlere nasıl tepki vereceğini bekleyip görmemiz gerekiyor.

Ne dersiniz, hidrojen ile elektrik arasındaki format yarışı daha da kızışacak mı? Asıl önemlisi, sizce kim kazanacak?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu