Haberler

Otomotiv sektöründe önemli değişiklik




Hepimiz biliyoruz ki otomobil endüstrisinde kullanılan alüminyum ve klasik metal alışılagelmiş materyaller. Artan dünya nüfusu ile beraber kirlilik de artmakta ve enerji kaynakları azalmakta olduğu için üretim maliyetleri yükselmektedir. Alman bilim adamları kenevirden yapılan çeşitli hibrit malzemeler üzerinde çalışmalar yapmakta, amaçları ise keneviri pamuk veya ahşap ile birleştirerek ekonomik malzeme elde etmek.

Geçtiğimiz yıllarda oldukça etkiliyici bir popülerlik yaşanmış olsa da hepimiz biliyoruzki karbon fiber-takviyeli plastik üretmek kolay değil ve henüz yeteri kadar ucuz da değil. Genellikle F1 araçlarında, havacılık endüstrisinde ve son derece pahalı otomobillerin üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.
Seri üretimlerde yüksek maliyet ve uzun süren üretim aşamaları şuan için büyük bir dezavantaj, fakat neden kimse şimdiye kadar bu duruma çözüm bulamadı. Cam elyafı, ekonomik ama buna karşılık oldukça ağır. Hibrit malzemenin uygulama merkezi ve ahşap fiber araştırmalarını Fraunhofer Enstitüsünde, ahşap araştırmalarını ise Braunchweig’deki Wilhem-Klauditz-Institut WKI Enstitüsü merkezinde yapmaktadırlar.

Bilim adamları, cam ve diğer plastiklerin yerini botanik kökenli doğal liflerin alacağını iddia ediyor. Kenevir, keten, pamuk, odunla elde edilen türevleri cam elyafıyla aynı mukavemete sahip ama daha az bir yoğunlukta. Daha da iyisi bu malzemelerin ömürleri dolduktan sonra çevre kirliliğine neden olmadan kısa süre içersinde çözünebilmesi.

Ahşap Fiber Araştırma Uygulama Merkezi başkanı Prof. Dr.-Ing. Hans-Josef Endre; “Uygulamaya bağlı olarak çeşitli biyo-bazlı tekstil lifleri ile karbon birleştiriyoruz, şimdiye kadar kullandığımız materyallere uygulanan kuvvetlerde çok büyük bir mekanik stres altında kalamıyor.” açıklamasını yaptı. Üretilecek olan hibrit malzemeler metallere oranla %50 daha dayanıklı hale gelmesi bekleniyor.

Sonuç olarak malzemenin ekonomik olması, mükemmel akustik özelliği, yüksek mukavemet özelliklerine sahip ve son olarak saf karbon fibere oranla daha ucuz olması bekleniyor.

Araştırmacılar Berlin’de 16-25 Ocak tarihleri arasında Gruene Woche’de gerçekleştirilecek olan nature.tec profesyonel ticaret fuarında kendi çalışmalarını sunacak.

Üretilecek olan hibrit malzemelerin dayanıklılığı metallere oranla %50 daha iyi hale gelmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu