Otobüste fısıldayarak konuşabilmek
Daha önce Volvo hibrit otobüsünü Hamburg sokaklarında test etmeye başlamıştı. Scania ise kısa bir süre içinde kendi hibrit otobüslerini İsveç sokaklarında, gerçek dünya şartları altında test etmeye başlayacak.
Scania yeni hibrit otobüsü ile ilgili testleri bir süredir sürdürüyordu ve şirket artık aracını test etmeye hazır olduğuna karar verdi. Otobüsün testleri İsveç’in Sodertalje şehrinde Haziran 2016’dan itibaren yapılmaya başlanacak. Scania testler sırasında otobüs duraklarının altına inşa edilmiş kablosuz şarj istasyonlarını kullanacak.
Scania Hibrit Sistemleri Geliştirme Departmanı’nın başında olan Nils-Gunnar Vagstedt, konu ile ilgili, “Testin asıl amacı elimizdeki sistemin gerçek yaşam şartları altında nasıl çalıştığını görmek.” dedi. Vagstedt sözlerine, “İçten yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçiş aşamasındayız. Sodertalje’de yapacağımız testlerimiz de, elektrikli araçların yol yüzeyinden şarj olmasında önemli bir adım.” şeklinde devam etti.
Sodertalje’de toplam 2000 adet otobüs bulunuyor ve eğer bu 2000 otobüsün hepsi Scania’nın otobüsleri gibi plug-in hibrit araçlar olursa; şehrin yıllık yakıt tüketimi 50 milyon litre azalıyor. Ancak bu teknolojiye sahip araçlar sadece yakıt tüketimini arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda şehrin havasının daha temiz olmasını sağlıyor ve 2 sokak öteden geçen dizel otobüsün (özellikle de yokuş çıkıyorsa) sesini duymanıza engel oluyor.
Bundan belki 20 belki 30 yıl sonra Avrupa’daki şehirlerin hepsi bu yeni teknoloji otobüslere geçiş yapmış olacaklar. Örneğin, 2020 yılında Hamburg sokaklarında sadece bu tip (hybrit, plug-in hibrit, elektrikli) otobüsler dolaşıyor olacak.
Scania bu alandaki testlerine yeni başlıyor ancak bu alana uzun süredir yatırım yapan bir başka üretici varsa o da Volvo. Volvo hem hybrid, hem plug-in hybrid hem de elektrikli otobüsler üretiyor ve Volvo CEO’su Olof Persson’un da daha önce söylediklerinden anlaşılacağı üzere; bu alanda pazar lideri olmak hiç de kolay değil.
Peki Volvo ve Scania’nın teknolojilerindeki fark ne?
Volvo’nun Hamburg’daki 109 “Innovation Line”da (Sadece yeni nesil otobüslerin kullanılmasına izin verilen bir hat) kullandığı otobüsler belli mesafelerde durup şarj olmak zorundalar. Scania’nın sunduğu çözüm ise Volvo’dan çok daha farklı. Scania, 6-7 dakikalık sürede aracın pilini otobüs güzergahına yetecek kadar şarj ediyor. Volvo şarj istasyonlarında kablolu bir bağlantı kullanırken, Scania otobüs durağının altına (yolun altına) yerleştirdiği istasyon ile otobüsü kablosuz bir şekilde şarj ediyor. Ancak her ne kadar şarj istasyonu yerin altında da olsa otobüsün pili güvenlik sebeplerinden ötürü aracın üstünde bulunuyor.
Yeni nesil otobüsleri, yakın gelecekte ülkemizin şehirlerinde de görmek dileğiyle…
Ikarus’lar neydi öyle ya hele arkada isen kendi konuştuğunu anlayamazdın 😀