Haberler

Toyota etaplara dönüyor




Toyota’nın Dünya Ralli Şampiyonası’na dönüp dönmeyeceği hakkındaki tartışmalar Toyota’dan gelen yeşil ışıkla son buldu. Japon üretici, 2017 yılında şampiyonaya katılacağını resmen onayladı. 2017 yılında aynı zamanda Dünya Ralli Şampiyonası regülasyonlarında büyük değişiklikler olması bekleniyor. Toyota, henüz 2 yıl olmasına rağmen çalışmalara başlamak için zaman kaybetmeyerek Yaris tabanlı bir WRC aracı üretti ve geçtiğimiz aylarda testlerine başladı.

Köln bazlı Toyota Motorsport ekibine Toyota tarafından ralli programının sorumluluğu verildi. Bu ekip, Toyota’nın 2000’lerde kullandığı Formula 1 araçlarını, ve şu an WEC’de (Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) yarışan LMP1 prototiplerini üretti.

Toyota Motorsport, önümüzdeki 2 yıl süresince Yaris WRC ile 2017 sezonu hazırlıklarına devam edecek. Şu an geçerli olan regülasyonlara göre üretilen Yaris WRC, turboşarjlı ve direkt enjeksiyonlu 1.6 litrelik 4 silindirli bir motora sahip. Bu motor 300 HP üzerinde bir güç üretirken, güç yere 6 ileri sıralı şanzıman ve 4 tekerlekten çekiş sistemi ile aktarılıyor.

Toyota’nın resmi olarak WRC’ye dönüşü onaylamasıyla birlikte aracın geliştirme sürecinde çalışacak ekip de genişletilecek ve ralli programı hızlandırılacak. Sürücü konusunda ise Toyota, potansiyel yetenekler için bir sürücü geliştirme programıyla 2017’ye hazırlanacak. Bu programa ilk alınan pilot 27 yaşındaki Fransız pilot Eric Camilli oldu. Aracın geliştirmesi ve test sürecinde aynı zamanda Toyota’nın WEC pilotlarından Stéphane Sarrazin’de rol alıyor.

Yaris WRC; Toyota’nın Corolla, Celica gibi meşhur WRC araçlarının ardından, Toyota’nın 1999’daki son WRC yarışından beri ilk araç olarak etaplara çıkacak. 1999 sezonu Toyota Motorsport’un aralıksız 25 yıldan fazla bir ralli geçmişinin son sezonu olmuştu. Toyota, adını kurucusu ve daha sonra Toyota için de yarışan Ove Andersson’dan alan Andersson Motorsport olarak başlayan ralli serüveninde, çok başarılı araçlarla ve Carlos Sainz, Juha Kankkunen ve Didier Auriol gibi efsanevi pilotlarla 43 galibiyet almıştı.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu