Haberler

Dizel benzini yedi




Türkiye’de dizel yakıtlı otomobil sayısı, ilk kez 2014’te benzinli otomobil sayısını geçti. Geçen yıl otomobillerin 2 milyon 855 bin 78’ini benzinli, 2 milyon 882 bin 885’ini ise dizel yakıtlılar oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye’de trafiğe kayıtlı 18 milyon 828 bin 721 araç bulunuyor.

Son 10 yılda benzinli yakıt tercihi her geçen yıl azalırken, dizel yakıt tercihi ise arttı. Geçen yıl otomobillerin 2 milyon 855 bin 78’ini benzinli, 2 milyon 882 bin 885’ini de dizel yakıtlılar oluşturdu.

2004’te trafiğe kayıtlı 5 milyon 400 bin 440 otomobilin yüzde 75,2’i benzinli, yüzde 4,7’si dizel iken, geçen yıl trafiğe kayıtlı 9 milyon 857 bin 915 otomobilin yüzde 29’u benzinli, yüzde 29,2’si ise dizel oldu. Böylece dizel yakıtlı otomobil sayısı, ilk kez 2014’te benzinli otomobil sayısını geçti.

Geçen yıl trafiğe kaydı yapılan otomobillerde en çok beyaz renk tercihi dikkati çekti.. Geçen yıl trafiğe kaydı yapılan 585 bin 814 adet otomobilin yüzde 62,5’inde beyaz, yüzde 16,8’inde gri, yüzde 9,5’inde siyah, yüzde 4,9’unda kırmızı ve yüzde 6,4’ünde diğer renkler tercih edildi.

Kaynak: AA

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. Bu biraz moda, biraz sürü psikolojisi, biraz mahalle baskısı (benzinli araba almaya kalkarsın, etrafından 5 kişi üzerine “olm manyak mısın benzinli araba alınır mı” diye saldırır) sonucu ortaya çıkan bir durum. Mevcut fiyatlarla (ikinci elini de hesaba katsanız dahi) yılda en az 10 – 12.000 km yapmayanlar için dizel ekonomik değil. Etrafımda yılda 5000 km ya yapar ya yapmaz olmasına rağmen dizel otomobil kullanan pek çok kişi mevcut.

    1. yılda 1000km yapsan bile dizel ekonomik.. nasıl mı?
      benzinle fiyatı aynı olsa bile aynı litre yakıta daha cok yol gidiyorsun bu biir..
      ikinci elde satarkende dizel farkını ustune koyup satıosun onun için bindiğin yanına kar kalıyor
      yıllarca benzinlileri ittirmek için satış temsilcileri bu yalanı anlattıı.. hesap basit ve ortada

      1. haha türk akli işte hesabi ancak buna yetiyorr yildda bin kilometre yapan biri ister 5 bin yapsin seve seve değil si si e sevise girican sana 1binlira giydiriken benzinliye 400 giydirirken adama sorarlar 500 600 farki kim vericek diye hadi geçtik fazla klometre yapmiş dizelin kaç binde kayiş değiştirip kaç tl itelediklerinide hesapla bakalim o az km yapanlara nasil ekonomik oluyormuş görelim ki benzin suan 4.40 dizel 3.95 🙂 merak etme 4-5 aysonra kafa kafaya 🙂 he ekonomi ariyosanda en basiti honda benzinli artik gazli olarakta satiliyor dizelden bi cit aşağiya geliyor kmde yaktiği olaya öyle bakarsak serviste her yil km yapsanda yapmasanda girmek zorunda oldunu düşünürsek aracin garantisi 6 yil iken km yapmayan adama nasil dizel da ekonomik oluyor acabaa dizelle benzin arasinda 50 kuruş fark kalmiş iken. km yapiyorum her gün biniyorum yol yapiyorum desen anlariz benzinli çoğu araçta gaz var zaten tartişma boş ve yersiz bence.her yil serviste benzinli en az 350 400 dizel araçtan az öder bunuda unutma. ki parça değişimine falan girersek dizelde batarsin 🙂

        1. km yapmayan araç nıye her yıl servise girsin ki bizim 2004 doblo var 1.9 JTD 10 bin kmde bir yağ su filtre degıstrıyoruz daha 61 bin kmde fabrikadan cıktıgından beri bizde her yılda servise falan girmiyoruz bir zararıda yok benzınlı araçlarla fazla bir bakım farkıda yok parça sıkıntısı olmadıgı surece filtreleri yağı alıp sanayide degistiriyoruz

          1. oo ozamandi şimdiki araçlarda 5 6 yil garantili araçlar veriyolar mecbursun sevise gitmeye ki 1.9 dobloyu günlük kullanım için kullanmadinizi var sayiyorum 61 bin ise günlük kullaniyo gibisiniz 1.9 doblo 1.6 benzinden aşa yakicani bize yedirmeyin derim 1.6 multijet 2013 doblo bile nerdeyse benzinliyle kafa kafaya yakiyor heleki gaza yüklenip turbo actimi 1 sene kullandiğim iş yerindeki doblo 2013 model multi jett 1.6 dan biliyorum .

            1. son dönemde çikan araçlarda artik benzin dizel karşilaştirmasi çok saçma bir konu dizelin benzine bukadar yaklaşmasi şimdiki araçlarin üzerinde dizel benzin diye çok büyük farklar oluşturmuyor tabiki çok yol yapan biri dizel alsin ona lafimiz yok zaten ama yilda 10 13 bin civari geçmeyen biri için bence gerek yok kaldiki sifirdan honda gazli olarak çikiş vere biliyor arabaya öyle aldimi dizeldende ucuza geliyo o mantikla gaz ama yaktiğin litre fiyat uygulamasi yaptiğinda yani km de kaç yaktina baktinda dizelde mesela 22 yakiyosa gazda 20 yakiyor bende çok yol yapicak olsam bende dizel alirim. ben orda arkadaş bin km yapsada fark etmez dizel karli dediği için bişeyler yazma gereği duydum

            2. Evet günlük kullaniyoruz inanmazsan bir ara tüketimin fotorafini atarim ortalama 7 litre yakiyo cok zorlarsan 18.1 de yakiyo yani 1.3 Multijetden daha az yakiyo kasarsan

        2. sifir aliyosan dizeli 15 bin farkla aliyosan 2ci el isatarken km yapmamiş ise benzinliyle aradaki gene 15bine zor yaklaşirsinki mantiken ters km yapmak için aliyosun buda demek oluyorki ayni araci 2 ci el satarken benzinliye göre 7 8 bin civari karla satiyorsun eğer araç kredi ile alinmişsa zaten o farkta gidiyor.2ci el dizel aliyorsan zaten başina ne geleceği belli olmaz benzinlidede olmaz ama başina bi gelirse masrafi benzinliye göre çok çok fazladir. benzin üzerinden km verilen para gidilen yol diye hesapladin zaman dizelde karlisin ama totale vurdunda o işler nedense öyle olmuyor he çok km yapan kişiler alsin birşey diyemeyiz ama yilda 12 13 bin üstüne cikmayan düşünmez bile .

      2. Evet bu da dizelcilerin klasik yanılgısıdır. Benzinliye göre dizeli alırken 10 bin TL daha pahalıya aldıysan, satarken 10 bin TL daha pahalıya satamazsın. Ancak 5 – 6 bin TL daha pahalıya satarsın. Bu bir.

        İkincisi, dizel yerine benzin tercih ettiysen ve aracı peşin parayla alıyorsan, fazladan 10 bin TL cebinde kalacak. Bu 10000 TL’yi bir vadeli hesaba koy, 5 yıl sonra günümüz faiz oranlarıyla o para 14.300 lira oluyor. Satarken ancak 6 bin lira daha pahalıya satacağın için, kafadan 8.300 TL içeridesin. Daha dizelin ekstradan bakım masrafını, bir turbo arızası çıkarması durumunda (özellikle atmosferik benzinlilere karşı ciddi dezavantaj) ya da enjektör arızası çıkarması durumunda girecek olan meblağı, muhtemel bir motor hacmi farkından kaynaklanabilecek vergi dezavantajını saymadım bile. Yapmayın, kandırılmayın.

        Öyle satış temsilcileri benzinliyi ittirmeye çalışıyor falan filan, bunlar yanlış şeyler. Satış temsilcisi dizeli de satsa para kazanıyor, benzinliyi de. Benzinliyi satmaktan ekstra kârı yok ki.

    2. Dizelle benzinli arasında bakım fiyatı farkı yok artık bu yalanı kimse söylemesin..multijetten az yaktığının rüyasını gören arkadaş multijet motorla 19 kuruşa geziyordum 2 ay önce..ister 5000 isterseniz 10000km yapın basit bi hesapla bile 2 senede 8 binlira kara geçiyorsunuz bu yüzden dizelden şaşmıycaksın paran çok değilse..5 tane farklı dizel araç kullandım hiçbirinde turbo arızası olmadı ki bir arkadaşımın insigniasını(1.6t idi )kullanırken turbo patladı 4000lira girdi yani dizeli kötülemek için öyle uğraşmışsnzki artık çoğu benzinli araç zaten turbolu..birde lpgli honda demişsniz =))o kadar paraya araba alıcam arabada ivme olmuycak =))honda civic gibi torksuz arabalardan nefret ediyorum

      1. Ya yazmayayım diyorum…Elin ergeniyle uğraşmak yaşıma başıma yakışmaz diyorum…diyorum da, bu kadar palavra karşısında da susamıyorum arkadaş. Güncel fiyatlarla km’de 19 kuruş demek, 4.92 litre/100 km demektir ki, İstanbul gibi bir ortamdaysan hiç bir dizel arabayla bu kadar düşük bir tüketim elde edemezsin. Haydi İstanbul’da değilsin de küçük bir şehirdesin, elde ettin. Yılda 10000 km yol yapıp da benzinli arabaya göre 2 yılda 8000 TL kâr edebilmen için o benzinli arabanın km’de 59 kuruş yakıyor olması lazım. Bu da 13.5 litre/100 km demektir. Dizelin bu kadar az yaktığı bir küçük şehirde kullanılan benzinli arabanın bu kadar yakabilmesi için 3000 motorlu artı turbolu bir benzinli araba olması lazım ki, bunu da 1.3 ya da 1.6 multijet ile karşılaştıramazsınız. Yine 3000 motorlu bir dizel ile karşılaştırmanız gerekir.

        Yani siz bunlara kulak asmayın. Yılda 12000 km (koşullara ve düşündüğünüz araca göre aşağı yukarı biraz oynar) veya daha az yol yapıyorsanız gidin alın benzinliyi, boşu boşuna kazık yemeyin. Satarken şöyle olur böyle olur, dizeli satarsın benzinliyi satamazsın hikayesine ise hiç aldırış etmeyin (Zaten bu sitede baksan herkes galerici herhalde, arabayı binmek için değil satmak için alıyor). Bir arabayı sattıran hususlar temiz ve özenli kullanılmış olması, bakımlarının aksatılmadan yapılmış olması, hasarsız olması, ülkede bilinen ve tutulan bir model olması ve yaygın servis ağına sahip yedek parçası kolay bulunur bir araba olmasıdır. Bu özelliklere sahip olduğu sürece, 3 günde satamayacağınız benzinli araba yoktur.

        1. Beyin yoksunu arkadaşım elin ergeni ancak sen olursun benden küçük olduğuna eminim..azcık insan olsan yaptığım yanlış hesabı düzeltirsin..ankaradayım 4.8le geziyordum.. babamda astra vardı ortalama 8.5 gösteriyordu..doğru 2 senede değil ama 4 senede 8 bin civarı kara geçiyorsunuz yılda 10000km yaparsanız..

        2. Arkadaşım işkembeden sallamayalım. istanbulda yaşıyorum. okudugum üni eve 25 km uzakta. gitgel 50 -52 km. sabh 7.30 da çıkıyorum evden okula 4.0 – 4.4 ile gidiyorum dönüşte geç saatlere kalırsam 22:00 vs. 3.8-4.0 ile dönüyorum çok sakin kullanırım. Arabam skoda superb 1.6 tdi dsg.

  2. 20krş yakan araba candır 🙂 bir markanın, aynı modelinde dizel ile benzinlisinin arasında fiyat olarak uçurum varsa benzin+lpg daha makul.

    1. Dizelle benzinli arasında bakım fiyatı farkı yok artık bu yalanı kimse söylemesin..multijetten az yaktığının rüyasını gören arkadaş multijet motorla 19 kuruşa geziyordum 2 ay önce..ister 5000 isterseniz 10000km yapın basit bi hesapla bile 2 senede 8 binlira kara geçiyorsunuz bu yüzden dizelden şaşmıycaksın paran çok değilse..5 tane farklı dizel araç kullandım hiçbirinde turbo arızası olmadı ki bir arkadaşımın insigniasını(1.6t idi )kullanırken turbo patladı 4000lira girdi yani dizeli kötülemek için öyle uğraşmışsnzki artık çoğu benzinli araç zaten turbolu..birde lpgli honda demişsniz =))o kadar paraya araba alıcam arabada ivme olmuycak =))honda civic gibi torksuz arabalardan nefret ediyorum

  3. Arkadaşlar ekonomik anlamda baktığımızda “arabalar” tarafından değil “devlet” tarafından soyulduğumuz için dizel-benzin münakaşası yapmak anlamsız geliyor bana. Burada durulması gereken konu şu ” Keyif alıyor muyum kullandığım arabadan?” cevap evet ise çok takılmaya gerek yok. Sonuçta yakıt fiyatlarından ne kadar yakınsak bile bugün 7 lira civarlarına çıksa yine bineceğiz yine bineceğiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu