Su soğutmalı
BMW, MotoGP’nin 2015 sezonunda güvenlik aracı olarak kullanılacak olan M4 Coupe’nin üzerindeki örtüyü kaldırdı. Geçtiğimiz sezon da MotoGP’de güvenlik aracı olarak gördüğümüz BMW M4, 2015 yılı için çok önemli bir yenilikle birlikte geliyor.
2015 MotoGP sezonunda yeni bir kostümle karşımıza çıkacak olan M4’te en büyük değişiklik kaputunun altında yapılmış. Markanın yeni geliştirdiği “Su Püskürtme Sistemi”ne sahip olacak olan model, BMW M Departmanı’nın belirttiğine göre hem daha güçlü olacak hem de daha az yakıt tüketecek. Silindire girecek olan havayı soğutmaya yarayan sistem, motordaki vuruntuyu azaltırken yakıtın yanma noktasını da optimum değere çekiyor.
Bildiğimiz gibi turbo, silindirden çıkan egzoz gazının enerjisini kullanarak motora daha fazla hava göndermek için tasarlanmış olan çok önemli bir parça. Turbo, içerisinden sıcak egzoz gazı geçtiği için çok yüksek sıcaklara ulaşırken motora gönderdiği havayı da istemeden ısıtarak hava yoğunluğunu azaltıyor ve yanmanın kalitesini düşürüyor. Üreticiler bu durumun önüne geçmek için intercooler dediğimiz, havayı soğutan bir parça kullanıyorlar. Turbodan çıkarak intercooler’a giren hava, burada soğutularak daha yoğun bir hal alırken silindirdeki yanma işleminin de verimi arttırılmış oluyor. Ancak çok yüksek devirlerde ve düşük hızlarda intercooler havayı yeterince soğutamadığı için silindirlere sıcak hava gönderildiğinden yanma verimi düşüyor. İşte tam da bu noktada BMW mühendislerinin geliştirdiği “Su Püskürtme Sistemi” devreye giriyor.
“Su Püskürtme Sistemi”nde emme manifoltuna yerleştirilmiş olan enjektörler, havanın soğutulamadığı durumlarda devreye girerek sıcak hava üzerine soğuk su enjekte ediyor. BMW mühendislerinin aktardığı bilgiye göre, yeni geliştirilen sistem sayesinde yoğunluğu arttırılan hava, yüksek devirlerde yanma basıncı ile birlikte motor gücünü ve torkunu da arttırıyor. Ayrıca parçalar üzerindeki termal zorlamanın da azaldığını belirten yetkililer, bu sayede malzemelerin kullanım ömürlerinin arttığını ifade ediyorlar.
10 Bar’lık basınçla enjektörelerden püskürtülen su, M4’ün bagajında bulunan 5 litrelik soğutmalı depodan karşılanıyor. Motorun devri, yük durumu ve sıcaklığına bağlı olarak en uygun oranda suyun püskürtülmesini sağlayan sistem, doğrudan motor kontrol ünitesi tarafından yönetiliyor. BMW M Departmanı’nın aktardığına göre, yarış organizasyonunda su deposunun bir kere doldurulması yeterli. Günlük kullanımda su deposunu çok sık doldurma ihtiyacı olmadığını ifade eden yetkililer, 5 tam depo yakıta karşılık 1 depo suya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.
Yakında seri üretim modelinde de kullanılacağı belirtilen “Su Püskürtme Sistemi”, şimdilik sadece MotoGP güvenlik aracında kullanılacak.
Muhteşem markadan yine muhteşem fikirler ama yanma odasına giren su patlama kalitesini düşürmez mi? arap otellerindeki serinleme sistemi gibi ufak atomlarla püskürtülecek ise zahir
su yanma odasına girmiyor yanma odasına giden havayı soğutuyor yazıyor.
Sıcak hava geliyor, yanma odasına giriyor, yanma odasına girmeden önce hava ile temas eden su nereye gidiyor ? Sıcak hava ile temas eden su buharlaşıp, soğuttuğu hava ile birlikte yanma odasına girerek, daha fazla hava girişi sağlanmış oluyor ise, suyun içeriğinde bulunan oksijen ve hidrojen performansa yüksek katkı sağlıyor olabilir mi ? ilerleyen günlerde detayları öğreniriz hep birlikte :)))
senin dediğinin gibi hidrojen ve oksijenden yararlanma için suyu moleküllerine ayırman lazım. buhar halinde su yine sudur yanmaya bir katkısı olmaz.
Suyun sıcak havayla her hangi bir teması yok. Tıpkı radyatörde olduğu gibi.
Sadece havanın çok ısındığı durumlarda kullanılan bir sistem bu. Intercooler’dan cok hızlı bir şekilde geçen hava yeteri kadar soğumaya fırsat bulamıyor.
Bizim soluduğumuz hava içerisinde yada araçların silindirlerine gönderilen hava içerisinde zaten hava buharı bulunuyor. Örneğin nem %50 olduğunda soluduğumuz havanın %50’si su buharı oluyor. Geriye kalan %50’nin de %71’i Azot ve diğer gazlar, kalan %21’ini de oksijen oluşturuyor. Buradan yola çıkarak bulunduğumuz ortamda (klimanın çalıştığı durumlar dışında) sürekli olarak nemli hava soluyoruz. Araçlarımız da istisnasız içinde su bulunan bir hava soluyor. 10 bar’lık basınçla muhtemelen 5-7 delikli enjektörlerden püsküren hava mümkün olduğunca atomize oluyordur. Silindire alınan su buharı, aşırı ısınarak yoğunluğu azalan havaya göre daha az zararlıdır. Ayrıca silindire alınan karışım, bir önceki yanmadan kalan sıcaklık nedeniyle buharlaşırken, silindirdeki sıkıştırma esnasında da ısınarak buharlaşıyor. Hatta şöyle bir bilgi vereyim; silindirde bulunan yakıt, sıvı olarak bulunmuyor. Atomize hale getirilerek püskürtülen yakıt,sıkışma ile birlikte buharlaşıyor. Yani içeri su bile girse, silindir içindeki sıcaklık sonucunda buharlaşacaktır. Bu da herhangi bir sorun oluşturmayacaktır.
Öylede vakum + turbo ile asılan hava hızla emme subabını aşıp içeriye girerken su püskürtüğün zaman oda girecek diyorum ben
Burak Yavuz, haberin kaynagini paylasabilir misin? Makalesi varsa onun kaynagi cok daha guzel olur!
Ben paylaşayım;
https://www.press.bmwgroup.com/global/pressDetail.html?title=bmw-m-official-car-of-motogp-media-guide-2015&outputChannelId=6&id=T0203642EN&left_menu_item=node__9869