Haberler

Güneş enerjili otobüs




Güneşi bol ülkelerden olan Türkiye, yüzde 100 yerli imkânlarla geliştirdiği teknoloji ile Türkiye’nin ilk güneş panelli otobüsünü yola çıkardı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile MAN ortaklığında tasarlanan otobüsle ilgili bilgi veren ODTÜ GÜNAM Müdürü Profesör Raşit turan, klimasından yolcuya özel multimedya birimlerine, kablosuz internetten soğuk-sıcak su ünitelerine kadar yolcu için verilen hizmetlerdeki enerji ihtiyacının güneşten sağlanacağını ifade etti. MAN ile birlikte tasarladıkları otobüste, üretilen enerji bir bataryada depolanarak gerektiğinde elektrikli klimanın çalışmasında kullanılıyor. Otobüsün tavanındaki güneş gözeleri, özel olarak tasarlandı ve ilk olarak 2 milimetreye kadar indirildi. Teknolojisiyle gurur duyulacak bir ürün yaptıklarını anlatan Turan, “Güneş Enerjisi, tırlarda geniş tavan alanı nedeniyle iyi bir uygulama olabilir. Bu konuda firmalardan teklifler alıyoruz. Güneş zengini Türkiye, önderlik yapabilecek potansiyel taşıyor. Bunu takiben güneş enerjili uydu ve uçak yapmak da uzak hedefler değil” dedi. MAN Türkiye Üst Yönetecisi Münir Yavuz ise, üretiminin yüzde 90’ını ihraç eden bir firma olarak Arabistan, Dubai gibi ülkelerde güneş enerjili otobüsün hızla yayılabileceğini ifade etti.

güneş-enerjili-otobüs-2222222

Kaynak: enerjienstitusu.com

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. yahu önemli olan YERLİ MARKA bir araca bunu yapabilmek tabi bunun için yerli marka bir otomobil gerekiyor. İnşallah 5-6 seneye iyi bir makine mühendisi olursam bunun için çabalayacağımdan emin olun. Banttan inen ilk arabayı da test için size vericem 🙂

  2. Muhabbete bak (mrtky) edebiyat sitesine mi geldin kardesim “mahene miyendizi” diyorum baska bisey demiyorum. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu