Haberler

Sinyal verdiysen mesuliyet senin




Tesla’nın çokça övülen ama hala piyasaya sürülmeyen Model S’te yer alacak ve sinyal verildiğinde otomatik olarak serit değiştirecek otonom pilotu, Tesla’ya göre markanın bazı sorumluluklarından kaçınmasına imkan veriyor.

Auto Pilot sistemi, Tesla’nın yarı otomatik sürüş anlamında ilk gerçek adımı ve bu sistem adaptif hız sabitleyici sistemi ve otomatik direksiyonu birlikte kullanarak aracın güvenli şekilde yol alabilmesini vaad ediyor.

Fakat Tesla’nın daha önce tanıtımını yaptığı bu sistemde sadece otomatik şerit değiştirme özelliği sergilenmişti. BU sistem 12 farklı sensör ve önde konumlandırılmış bir kameradan topladığı verilerle şerit değiştirmenin güvenli olduğuna kanaat getirdiğinde bunu uygulamaya koyuluyordu. Fakat bunu sadece sürücü sinyal verdiğinde tetiklemiş oluyordu.

Tesla’ya göre, eğer sürücü sinyal verdiyse, şerit değiştirmenin güvenli olduğunu düşünmüştür ve Tesla sistemin kullanımından kaynaklanabilecek istenmeyen durumlarda sorumluluklarından bir nebze arınmış olacak.

Asıl sorun ise, bu yarı otomatik sistemler için halihazırda bir yasa olmadığı için Tesla ve diğer otomobil üreticileri sürücülere tam olarak kontrolü bırakmak ya da tamamen otonom sistemleri piyasaya sürmek konusunda kararsız.

Tesla daha önce Auto Pilot uygulamasını Ekim ayında tanıttığında, takip eden birkaç ay içinde bu sistemi piyasaya sunacağının sözünü vermişti. Ancak daha sonra Haziran gibi hazır olacağı söylenen sistemin şimdilerde ise daha da erteleneceği konuşuluyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu