FeaturedHaberler

En iyi lastik markaları




Otopark Ansiklopedi’nin 3. bölümüne hoşgeldiniz.

Bugün Amerika’da 2014 yılında yapılan ve kullanıcıların verdiği puanlara göre belirlenen en iyi lastikler listesini inceleyeceğiz.

Başlamadan önce kısa kısa bilgiler verelim. Dünya genelinde farklı ülkelerden 100’den fazla lastik üreticisi var. Bu üreticilerin oluşturduğu pazarın değeri ise 150 milyar dolar seviyelerine kadar ulaştı. Üretilen lastiklerin yaklaşık %25’i araç firmalarına satılırken %75’i yenileme pazarına sunuluyor. Ayrıca sektörün %45’i ilk üç firmaya ait. (10 yıl önce %55)

Gelelim bugünkü konumuza. AutoPasific adlı firma, 7728 Amerikan vatandaşı üzerinde bir araştırma yapmış. Gönüllülere 17 farklı başlık altında sorular sorulmuş. Bunun sonucunda da 70,169 adet veri toplanmış. Bu araştırmanın ışığında, hem firmaların eksik yönlerinin hem de kullanıcıların beklentilerinin ortaya koyulması hedeflenmiş.

Bölüm3 -2

Önemli başlıklar ve Yıllık değişim ( Sırası ile )

  • Sakin / Konforlu bir sürüş
  • Viraj performansı
  • Doğal veya geri dönüştürülebilir malzemeden yapılması
  • Marka ünü
  • Görünüş

Bölüm3Sonuç olarak,

2014 Genel Birinci : Michelin

Lüks Sınıf : Yokohama

Büyük Sınıf: Pirelli

Orta Sınıf: Michelin

Kompakt Sınıf : Kelly

Kompakt-Orta Sınıf SUV : Michelin

Kompakt- Orta Sınıf XSUV: Pirelli

Van / Minivan: Yokohama

Pick-up: Goodyear

 

Ayrıca,

40 yaş üstü lastik kullanıcıları, en zor memnun edilen müşterilermiş.

Nitto’nun yükselişi, genç kullanıcılara hitap etmesine bağlanmış.

Yapılan araştırmalara göre araç sahiplerinde, aracını aldığı sırada üzerinde olan lastik markası ile devam etme eğilimi yüksekmiş.

Sıra geldi Türkiye’ye ( 2013 verileri )

Türkiye’de 2012 yılında yaklaşık 20 milyon lastik üretilmiş, 5 milyon da ithal edilmiştir. 25 milyon lastiğin 7 milyonu ihraç edilirken, 6 milyonu araç üreticilerine satılmış, 12 milyonu da yenileme pazarına verilmiştir.

Türkiye’de lastikte pazar lideri Lassa ve Bridgestone markalarının sahibi Brisa’dır. Hemen ardından Michelin gelmektedir. Goodyear, Pirelli, Petlas pazardan önemli miktarda pay almaktadır.

Türkiye’deki lastik yenileme sıklığı 3 yıl civarındadır. Avrupa pazarında bu 2 yıl civarındadır. Avrupa lastik pazarında 16 jant ve üstü lastik kullanımı daha yoğunken, Türkiye’de 14 ve 15 jant daha ağırlıklıdır.

Türkiye’de lastik satılan 7 binin üzerinde nokta vardır. Araçlara yönelik tek veya daha çok alanda hizmet üreten 50 metrekareden 5 bin metrekareye kadar birçok noktada lastik satılmaktadır.


 

Sonuçlar hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Lastiğiniz hakkında da deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Görmeyenler için bölüm 1 ve 2.

Kaynak : AutoPacific’in Replacement Tire Brand Dynamics and Satisfaction Araştırması

Murat Şaylan- Lastik sektörü 2013

Bölüm 4’te görüşmek üzere!

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Ben kendim pirelli p7 kullanıyorum ancak sport contact 5 gibi çok iyi bir lastiği üreten continental gerilerde kalmış. Bence bu tür soruları halka yöneltmek yerine yarış ekiplerine yöneltmek gerekir. En profesyoneller onlar çünkü bu konularda.

  2. Continental’in bu kadar geride olduğunu görünce listeyi bırak haberi bile ciddiye alasım gelmedi. Biraz saçma olmuş, xalx’in dediği gibi halka yöneltirsen böyle saçma sonuçlar çıkması normal.

  3. Amerikalı ne anlar lastikten. Mongol gibi araba kullanılıyor orada. Aksiyon sadece filmlerde.

  4. Bundan 5-6 yil once sirketimizin sagladigi ileri surus teknikleri egitimini veren motor sporlari ile ugrasan bir rallici arkadas, bize dunyada yapilan arastirmalarda her sene continental in birinci geldigini ve Michelin in de sonuncu yada son siralarda oldugunu soylemisti. Hatta bize continentalin neden reklamlarini gormedigimizi ve Michelin in her gun reklamlarini gormemizi de bu sekilde aciklamisti. Sizin listenize bakilirsa tam tersi oldugu gorunuyor. Fakat bunun sebebinin sizing listenizin kullanici oylari ile belirlenmis olmasi oldugunu dusunuyorum. Cunku kullanici reklama bakar alir ve digerlerinin hepsini deneme sansi olmadigi icin aradaki farki bilemez bence.

  5. Her markanın her ebat ve modelinde farklı sonuçlar çıkabiliyor. Focus aracımda 205/55/16 primacy vardı hiç memnun kalmamıştım. Fiesta’da 195/50/15 pilot sport kullandım ve inanılmaz memnundum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu