Haberler

İkinci el fiyatları iki elinizi de yakıyor




Döviz kurlarındaki yükselişin ardından ikinci el otomobil fiyatlarında son 2 ayda marka, model ve segmentine göre, yüzde 10-25 artış yaşandı.

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, AA muhabirine, Amerikan Merkez Bankasının faiz artırımı beklentisi, Çin’deki kriz ve Türkiye’deki seçim sürecinin yarattığı belirsizlik gibi nedenlerle 7 Haziran seçimleri öncesinde 2,60-2,70 aralığında seyreden dolar kurunun, hızlı bir yükseliş sürecine girdiğini ve 3 lirayı geçtiğini hatırlattı.

Yanık, kurdaki hareketliliğin önce sıfır otomobillerin fiyatlarına yansıdığını, firmaların kurun seyrine göre belli aralıklarla fiyat ayarlamaları yaptığını ifade ederek, bu durumun kaçınılmaz olarak ikinci el piyasasına da yansıdığına dikkati çekti.

İkinci el piyasasında otomobillere yapılan zammın, sıfır araçlardaki fiyat artışlarıyla paralellik gösterdiğini ancak sanal ortamda inanılmaz yüksek rakamların görüldüğünü anlatan Yanık, şunları söyledi:

“İkinci elde sıfırların fiyatlarının artmasıyla otomatik olarak bizim de zam yapma mecburiyetimiz ortaya çıktı. Buna karşılık iki türlü artış var; biri sanal ortamdaki artış, ikincisi bizim sıfırlara endekslediğimiz artışlar. Evet, sıfır otomobillere paralel olarak ikinci elde de fiyatlar son iki ayda yüzde 10-25 arttı ama sanal ortamda, internette adeta kanat taktı. Olması gereken fiyat artışının 2-3 katıyla araç pazarlanıyor. Burada vatandaşlar birbirlerinden görüp fiyat yazdıkları için ucu açık, sınır yok. Bir de bunlar araba görülmeden, eksper yapılmadan verilen fiyatlar. Ona da dikkat etmek lazım.”

Yanık, internet üzerinden otomobil alanları, fahiş fiyat artışlarına karşı uyarırken, iyi araştırma yapmalarını önerdi.

“ARAÇ SORANA FİYAT VERMEYE KORKUYORUM”

Fiyatlardaki artışa kendilerinin de yetişemediğini ifade eden Yanık, şöyle devam etti:

“Şu anda ikinci el araçlarda yüzde 10-25 arasında zam var. Zam oranı model, marka ve segmentine göre değişir. Dolar, avro ve altındaki oynamanın ardından, fiyat artışları son iki ay içinde oldu, biz de anlayamadık. İşin kötü tarafı biz de fiyatlara yetişemiyoruz. Araç sorana, fiyat vermeye korkuyorum, sürekli değişiyor. Buna rağmen talep de görüyor çünkü, sıfır otomobiller çok zam gördü, insanların alım gücünü zorluyor. Bu yüzden tercih halen ikinci elden yana.”

Yanık, piyasada temiz ikinci el araç bulma konusundaki sıkıntının sürdüğünü de kaydetti.

Kaynak: NTV

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. malum sitede sıfırından daha pahalı araç satmaya çalışan karaktersizler var. kimi denk getirirsek mantığı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu