FeaturedHaberler

İlk elektrikli otobüsün ihalesi sonuçlandı




Toplu ulaşım alanında her zaman son teknolojileri ve yenilikçi çözümleri takip eden Konya Büyükşehir Belediyesi, Anadolu’da ilk tramvay sistemini kurmuş ve ilk bataryalı tramvay sisteminin alt yapı ihalesini gerçekleştirmişti. Çevreci yaklaşımları ile daha önce doğalgazlı (CNG) otobüs alımı yapan Konya, yatırımlarına elektrikli otobüslerle devam etme kararı aldı. Test sürüşlerinde elde edilen başarılı sonuçlar neticesinde otobüs alımlarında elektrikli otobüslere de yer vermeye karar veren Konya, bu doğrultuda açmış olduğu ihaleyi 1 milyon 436 bin Euro teklif vererek kazanan Bozankaya firması ile sözleşme imzaladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Eşgi açıklamasında; “Günde ortalama 285 bin kişinin toplu taşıma kullandığı ilimizde, tercihlerimizi her zaman çevre dostu ve tasarruflu çözümlerden yana kullanıyoruz. Bu nedenle yeni alımlarımızda elektrikli otobüse de yer verdik. Böylece ülkemizde yine bir ilke daha imza attık. İhale sürecinden önce çok farklı elektrikli otobüsleri inceledik. Bu anlamda Bozankaya E-Bus’ın teknolojik avantajlarını test sürüşlerinde de deneyimleme şansımız oldu. Ayrıca daha önce Bozankaya’dan 60 adet CNG otobüs teslim almıştık. Hem bu araçlarımızdan, hem de test sürüşleri sırasında elektrikli otobüslerin sunduğu performans, yakıt tasarrufu ve konforundan memnuniyetimiz elektrikli otobüs alım kararımızda etkili oldu“ dedi.
Bozankaya’nın Türkiye’nin ilklerini temsil eden elektrikli otobüsü E-Bus, teknolojisi ile uluslararası arenada da öncü elektrikli otobüsler arasında yer alıyor. Bozankaya E-Bus; enerji tüketimi düşük, verimli ve çevre dostu bir araç olarak ön plana çıkıyor. Akü sistemi, Almanya’da bulunan Ar-Ge merkezi Bozankaya GMBH tarafından geliştirilen E-Bus’ın üretimi ise Bozankaya A.Ş. tarafından yapılıyor. E-Bus, şarj olduğunda 200 km menzil garantisi ile sunulurken şehir içinde ortalama 260-320 km arasında yol yapabiliyor.

Test sürüşleri sırasında hem sürücü, hem de yolculardan çok olumlu geri bildirimler aldıklarını belirten Mustafa Eşgi, ihale sonrasındaki açıklamasında; “Yeni elektrikli otobüslerimizi il merkezindeki bütün hatlarda ve Bilim Merkezi’nde kullanmayı planlıyoruz. Günlük ortalama 3.000 yolcunun elektrikli otobüslerimizi kullanacağını düşünüyoruz. Bundan sonraki otobüs alımlarımızda da elektrikli otobüslere yer vermeyi düşünüyoruz” dedi.

E-Bus hakkında ek bilgi:
Bozankaya E-Bus; şarj edilebilir elektrik (akü) ile çalışan, 10.7 m uzunluğunda, üç kapı sayesinde hızlı yolcu indirme-bindirme olanağı sağlayan, süper alçak tabanlı, 25 kişi oturma kapasiteli, çevreci, sessiz, ekonomik, verimli bir şehir içi otobüsü olarak birçok çözümü bir arada sunuyor. E-Bus, elektrikli araç istasyonlarında şarj edilebilmekle birlikte, acil durumlarda doğrudan 380V bağlanıp, başka hiçbir cihaza veya şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan da araç şarj edilebiliyor.

Kaynak: enerjienstitüsü

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Konyada bi ara basık halk otobüsü geziyodu helezon kesmişler heralde sonra noldu bilmiyom

  2. Son haber bu görünüyor bi bayram mesajı ataydınız iyiydi tamamen suikastçi yaptınız beni bu ara hep eleştiriom

  3. Yerli üretim ve devletin yerli alımı anlamında çok güzel bir haber bence, çok rağbet görmemiş ama, anlaşılmamış herhalde 🙂 Ya da “ne otobüsü la” diye kimse bakmadı sanırım 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu