FeaturedHaberler

Emisyon skandalı diğer VAG’larda da devam ediyor




Yaklaşık bir hafta önce Volkswagen Grubu, 11 milyon araçta emisyon testlerinde istenen değerleri veren bir yazılım kullandıklarını itiraf etmişti. Bunun üzerine Volkswagen Binek Araçlar CEO’su Dr. Herbert Diess, bu otomobillerden 5 milyonunun Volkswagen olduğunu açıkladı. İnsanların aklına bundan sonra gelen soru ise VAG bünyesindeki diğer üreticilerdeki durumdu. Audi ve Skoda, bugün yaptıkları açıklamalarla bu sorunun cevabını biraz olsun netleştirmiş oldu.

Audi’den yapılan açıklamaya göre dünya çapında 2.1 milyon Audi dizel otomobilde bu yazılım kullanılmış. Euro-5 normlarına göre üretilen bu otomobillerden 1.45 milyon adedi Batı Avrupa’da, 577 bini Almanya’da ve yaklaşık 13 bin adedi de ABD’de bulunuyor. Etkilenen modeller ise A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 ve Q5; yani neredeyse Audi ürün gamının tamamı. Daha büyük modellere güç veren 3 litrelik V6 dizel motorlarda bu yazılım hilesinin kullanılıp kullanılmadığı henüz bilinmese de, bu ünitedeki durum da araştırılıyor. Eğer Audi’nin 3.0 V6 turbodizel motorlarında da bu yazılıma rastlanırsa VAG grubunun en prestijli markası olan Porsche’nin de başı belaya girebilir.

skoda-octavia-tdi

VAG bünyesindeki Çek üretici Skoda ise 1.2 milyon otomobilin bu durumdan etkilendiğini duyurdu. Bosch’un yalnızca test amaçlı kullanım için geliştirip Volkswagen’e verdiği ancak trafikteki otomobillerde de aktif olan bu yazılımın kaç adet Seat otomobilde olduğunu da muhtemelen önümüzdeki günlerde öğreneceğiz.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. merak ettiğim bişi var cevaplarsanız sevinirim audi a3 1.6 tdı 2012(eski kasa) bu durumda etkilenecek mi Türkiye’de

    1. 1.6 motorlarda böyle bir durum çıkmadı muhtemelen çıkmazda. Türkiyede vergi konusunda bir şey olmaz zaten markanın değer düşerse onu bilmem.

  2. Sorun Amerikada 2.0 dizellerde çıktı ama açıklamalarda A1 bile adı geçiyor… 2.0 tdi A1 var mı? Etkilenme meselesine gelince bizde emisyon testi trafiğe çıkışı etkiliyor… Emisyonu karşılamayan muayeneden geçemiyor… Bu sorun yaratabilir bizde, çevre duyarlılığı konusunda ise bizde resmi makamların isviçre gibi hemen adım atacağını hiç sanmıyorum… Çevre duyarlılığı olan devletler otomotivde yıllık vergiyi emisyona göre alıyor zaten…

    1. Evet Avrupa’da 2.0 A1 varmış ama şu an satılmıyor gibi gözüküyor. Makyajdan sonra kaldırmışlar sanırım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu