Haberler

Mazda üçüncü çeyrekte satışlarını hızlandırarak Avrupa’yı geride bıraktı




Mazda, geçen yılın aynı dönemine göre adet satışlarını %29 artırarak üst üste 12. çeyreklik büyüme serisine devam ederken 2015’in üçüncü çeyreğinde Avrupa’nın en hızlı büyüyen otomobil üreticileri arasındaki yerini korudu. Japon otomobil üreticisi, Temmuz ve Eylül ayları arasında yaklaşık 60,000 araç satarak, bu süre zarfında %10.6 büyüyen genel piyasayı geride bıraktı ve pazar payını %1.7’ye yükseltti.*

Mazda bu şekilde en az 15 ülkede çift haneli büyüme oranlarına ulaşırken neredeyse tüm ülkelerde net büyüme elde etti. Öne çıkan ülkeler arasında, Mazda’nın geçen yıla kıyasla satışlarını iki katın üzerine artırdığı Hollanda (+%121) ve Türkiye’nin (+%111) yanı sıra Portekiz (+%68), Slovenya (+%68) ve Fransa (+%62) yer alırken; İtalya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de ise artış %50 civarında oldu.  Mazda’nın en büyük piyasaları olan Birleşik Krallık ve Almanya’da ise artışlar sırasıyla %27 ve %17 olarak kaydedildi.**

Mazda Avrupa Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Martijn ten Brink, “Farklı coğrafyalar üzerinde yeni nesil modellerimiz ile kar yapmaya devam etmemiz oldukça motive edici. En yeni modelimizi ele alalım. Dördüncü nesil MX-5 çok olumlu bir sürpriz oldu. Hatta Avrupa’daki talebi karşılayabilmek için Japonya’daki üretimi hızlandırdık,” dedi.

Haziran’da piyasaya sürülen yeni Mazda CX-3 de sadece üçüncü çeyrekte neredeyse 10,000 adetlik katkıda bulunarak satışları artırırken, Mazda2’nin satış hacmi de geçen çeyrekte önceki yıla kıyasla %90’lık bir yükseliş gösterdi. Diğer taraftan Mazda CX-5 de, Mazda3 ve Mazda6’nın önünde, Avrupalılar arasında şirketin en popüler modeli konumunu güçlendirmeye devam ediyor.***

Şirketin oldukça beğenilen mevcut modellerinin Avrupa’daki başarıya katkısı tartışılmaz. Örneğin, Almanya’da yapılan iki yeni J.D. Power anketinde – 2015 Araç Güvenilirlik Çalışması ve 2015 Müşteri Memnuniyeti Endeksi – genel birincilik Mazda’nın olurken, GTÜ Gebrauchwagen 2016 İkinci El Araç Raporu kapsamında ise bazı modeller mükemmel notlar aldı. Mazda 2015’te 200,000 adetin üzerinde satış yaparak geçen yıla kıyasla %15 artış sağlanacağını öngörüyor.

* Avrupa  ile ilgili rakamların kaynağı: Mazda şirket içi rakamlarıyla beraber www.acea.be (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği), Yeni Binek Otomobil Kayıtları, EU28 + EFTA (Malta hariç)

** Ulusal rakamlar için kaynak: www.ccfa.fr (Fransız Otomobil Üreticileri Birliği); www.kba.de (Almanya Federal Motorlu Taşıma Kurulu); www.en.anfia.it (İtalyan Otomotiv Endüstrisi Birliği); www.raivereniging.nl (RAI, Hollanda Bisiklet ve Otomobil Endüstrisi Birliği); www.autoinforma.pt (Portekiz Otomobil Birliği, Veri Merkezi); www.ads-slo.org (Slovenya Otomobil Birliği); www.anfac.com (İspanya Otomobil & Kamyon Üreticileri Birliği); bilsweden.se (İsveç Otomobil Üretici ve İthalatçıları Birliği); www.auto-schweiz.ch (Auto Schweiz / İsviçre İthalatçılar Birliği); smmt.co.uk (BK Motorlu Taşıt Üreticisi ve Satıcıları Birliği); Mazda şirket içi rakamları tarafından desteklenmiştir

*** Model verileri için kaynak: Mazda şirket içi rakamları

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Ah şu Mazda6’nın düşük hacimli kalbi olsa, doğru orantılı olarak fiyatı da düşse, hatta dizel seçeneği de olsa.. Olsa da olsa..

      1. Aslında Türkiye’deki büyüme oranına bakacak olursak bence de güzel bir hamle olur. Şu cx-3’ü ben çok beğendim. Özellikle mavi rengi çok çarpıcı duruyor. Ama keşke içinin dikişleri de ve kırmızı olan detayları da mavi olsaymış. Ama her şekilde çok güzel görünüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu