FeaturedHaberler

“Bu kafayla daha çok yerli otomobil hasreti çekilir”




 

Dün öğle saatlerinde Trabzon’a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Arsin ilçesinde yapımı planlanan yatırım adası tanıtım törenine katıldı. Türkiye’nin son 13 yılda önemli bir sıçrama yaptığını belirten Işık,”Türkiye’nin artık dünyada ilkleri gerçekleştiren bir ülke konumuna geldiğini gören bazı çevreler bir yerden düğmeye bastılar ve o gün bugündür Türkiye maalesef enerjisini bazı gereksiz işlere harcamak durumunda kalıyor. Bu ülkede ne zaman bir milli hamle olsa, milli şahlanış olsa mutlaka birileri devreye giriyor ve bunu kırmak için elinden geleni yapıyor. Bunu yaparken hep sureti haktan görünmeye çalışıyor” dedi.
YERLİ OTOMOBİL TARTIŞMASINA TEPKİ
Yerli otomobil tartışmalarına da değinen Bakan Işık şöyle konuştu:
“Yerli otomobil tartışması var. İnanın tam bir turnusol görevi gördü. Bu ülke kendi otomobilini üretemez mi? Bu ülkenin birikimi bir otomobil yapmaya yetmez mi? Çok rahatlıkla yeter. Peki, bugüne kadar niye yapamadı? İşte o sureti haktan görünüp her milli olayı sabote etmeyi kendine görev bilen mihraklar yüzünden yapamadı. Türkiye ne zaman yapmak isterse birileri devreye giriyor ve maalesef devşirme basını da kullanarak bu projeleri engellemeye çalışıyor. Dün bir gazetede gördüm, yerli otomobil gereksizmiş. Bu kafayla giderseniz daha çok uzun yıllar yerli otomobil hasreti çekilir. Bizim de dünya yollarında bir otomobilimiz olsa. Amerika’ya gittiğimizde otomobilimizi görsek, gururlansak. Türkiye’de kendi aracımıza binsek. Dünyanın her yerinde bizim aracımız satılsa. Ülkenin her insanı bundan hem iftihar etse hem de orada ortaya çıkan katma değerden, üretimden pay alsa kötü mü olur? Biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bu yerli otomobili çalışmasını kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz. En büyük desteğimiz halkımızdır.”
Kaynak: DHA

 

Oguzhan_Toretto

93 doğumlu, İzmirli ve DEU İngilizce İşletme'yi bitirmek için çabalıyor. Boş zamanlarında Hyundai kullanır ve kendini bildi bileli direksiyonu tutmaktan zevk alır. Otopark ile karşılaşması ise, E 180 testine dayanır.

İlgili Makaleler

76 Yorum

  1. Adam gibi iş yaptınız,yalan söylemediniz de desteklemedik! Adam gibi baştan çıkarsın Saab’la ortaklık kurduk yerli otomobil çalışmalarına başladık deselerdi bu kadar tepki toplamaz, takdirimizi kazanırdınız,milleti tutmanayan bir model tasarımıyla zaten kimse bilmiyordur diye kandırmaya çalıştınız, yıllardır bu millet söyledi, SAAB batıyor alın diye, siz onun yerine saray yapmayı seçtiniz.

  2. 13 yıldır alıştığımız ağız , alıştığımız zihniyet , alıştığımız konuşma…
    Ne oldu ? Bu ülkenin kafası çalışan , düşünen , sorgulayan , yanlışı gören ve dile getiren kesimi rahatsız mı etti sizi ?

    Tabi ki rahatsız etti ! Artık “mağdur edebiyatı” işe yaramıyor çünkü . ” Yapacaktık , engel oldular ” sloganları inandırıcılığını kaybetti artık. Etekleri tutuşanlar , istedikleri kadar ağlayabilirler.

    Zira , rahatsız olduğunuz kesim , bu ülkenin üretmesini , gelişmesini ve kalkınmasını gerçekten isteyen kesimdir…

    1. Şu “kafası çalışan , düşünen , sorgulayan , yanlışı gören ve dile getiren kesimi” olarak kafası çalışmayan , düşünmeyen , sorgulamayan , yanlışı görmeyen ve dile getirmeyen kesimi adam akıllı ikna edin de kurtarın şu ülkeyi.

      1. sen hala bu vakte kadar ıkna olamamışsan bırak olma, boyle ıdare et! beynını zorlama bunlarla.

    2. bi de sıkıştılar mı “dış güçler düğmeye bastı” sakızını çiğnemeye başlamaları yok mu :))

  3. Cadillac’ a engine swap yap sonra da bak ben yerli araba yaptım de. Madem senin bu kadar altyapın var aceleye ne gerek var A dan Z sine kendin üret bu kadar tepki alma

    1. A’dan Z’ ye yerli diye bir şey yok artık.. Mercedes bile Renault’tan motor alıyor. Hazır saplamı varken herşeyi kendim yapacam diye bir şey yok. Ona ar-ge,masraf,zaman harcamaya gerek de yok. Ama tasarımı,vs. yerli olabilirdi. Millet zaten özgün olmamasını eleştiriyor. Yoksa yerli özgün araç olsun ama motoru renault olsun buyuk çoğunluk ağzını acmaz zaten..(Renault u örnek verdim..)

      1. bı ogrenmıssınız mercedes renaulttan motor alıyor. nerde alıyor be gıt kaynak goster? bu kafayla zamanında ucak motoru yaparken, ne hallere geldık ama hala ne gerek var yapılmışını modıfıye et dıyosun. akla zıyan laflar…

  4. Maalesef toplumda öyle TARAF kavramı oluştu ki bu devlet yerli otomobili yapsa da malum parti iktidarda olduğu için, bir kesim asla bunu sahiplenmeyecek. Bu her iki taraf içinde geçerli. Yarın başka bir parti iktidar olsa yine aynı problemler ile karşı karşıya kalacağız. Üzülerek söylüyorum bizim ülkemizde devlet politikası yok. Halkımız ve siyasiler devlet politikası değil hükümet politikası güdüyor. Eleştirileri zaten baştan aşağıya haksız buluyorum. Neymiş efendim SAAB ile iş yapıyormuş. “Hani yerliydi?”. Yahu bundan doğal ne var. Mercedes Renault motoru kullanır, atıyorum Bmw gider peugeot teknolojisi satın alır. Neden toplum olarak bu yerli otomobili sahiplenmiyoruz. Bir kesim bunu asla sahiplenemeyecek mi? Tıpkı zamanında devrim araçlarında olduğu gibi şimdi yine yerli otomobil tık dese dev puntolar ile manşetler atmak için akbaba gibi hazır bekleyen medya grupları var. Ülke olarak öyle bir taraf olmuşuz ki ak denilene kara, kara denilene ak demezsek olmuyor. Karşı tarafın doğrusuna doğru diyemiyoruz. Ha eleştiriye de gelemiyoruz o da ayrı konu. Yorumum hiçbir partiyi yada şahısları hedef göstermiyor. Ben ülkenin yıllardır süre gelen problemini açıkca belirtiyorum. A partisi b partisi fark etmiyor. Milletçe ciddi sorunlarımız olduğunu düşünüyorum.

    1. koskoca mercedesle renault motoru ortaklığını örnek verdin yarısında kestim okumayı dostum mercedes araba yapmaya başlarken renaultten mi yardım almış onun motorunu mu geliştirmiş sürekli? Hayır , lakin bizse bu arabayı komple almışız ve biz yaptık demişiz arasındaki fark? Bende alayım bi Cadillac kamuflajliyim sonra içine adımın baş harfini koyayim yerli otomobilde ilk adımım diye resim koyayim olur mu ? Olmaz tutmaz bence.

      1. bız kucukken bılyalı tekerleklerden tornet yapar bınerdık. araba yapmasını sızden ogrenıcek degılız:)) ıktıdarla fln alakası yok,işkembeden sallamıyoruz bız. oturun da bır tarıh okuyun, mercedes bmw dedıgın araclar ne zamandan bu yana yapılıyor, kımın muhendıslıgı var? hangı partı bu kazıgı atmaya calısırsa calıssın karşısındayız!

  5. Arkadaşlar şu konuda eleştiride bulunmayın. En azından bi yerden başlamamız lazım.

    Evet, göz var nizam var araba bildiğin copy paste olmuş. Şu olmuş bu olmuş..

    Bu sayede yine işi biraz daha öğrenen olacaktır. Kendimizi geliştirme şansını bulabiliriz. İşin olumlu tarafından bakmak gerek.

    Zaten her alanda her fırsatta kendimizi itin götüne sokan bir milletiz. Pozitif düşünmeye ihtiyacımız var. Başka türlü ilerliyemeyiz.

  6. Bu ülkede binlerce mühendis var. Otomotiv ana ve yan sanayisinde yıllardır tecrübe edinmiş mühendisler var. Fiat, Renoult, Ford, Hyundai Karsan vb. Bir sürü otobüs firması da cabası. Yani binlerce işin uzmanı beyin var. Yerli arabayı yapmak tasarlamak basit iş. Bunu bi marka yaratıp servis ağı yaratıp seri üretime geçirmek çok zor. Ama zamanla o da olur yeterki devlet destek versin bu beyinler bunu yapar.

    Fakat devlet kendi kendine oyun oynuyor şuan. Tubitakla anlaşıyor dışardan bi araba alıp üzerinde resmen oyun oynuyor. Yabancı bir ülke kaynaklı firmayla anlaşıp araba yaptırıyor. Burdaki binlerce mühendis ne işi yarıyor? Eğer bir projenin ArGesi yerli değilse o proje yerli değildir. Sen araba yaptırıyorsun dışarı ve yerli diyorsun. Kendi beyinlerin yapmıyor ki arabayı nasıl yerli diyebilirsin? Yıllardır Almanlar İtalyanlar Fransızlar nasıl sektörde bu kadar iddaalı? Çünkü hepsinin knowhow denilen bilgileri kendi patentleri var. Adam tasarlıyor sonra veriyor bi 3. dünya ülkesine (bknz Türkiye Slovakya Polonya Meksika vb) ürettiriyor. Ama knowhow gibi bilgi birikimleri onlarda olduğu için para oraya akıyor. Bizim gibi garibanlar da seviniyor şu marka geldi buraya fabrika açtı diye.

    İşin özeti şu: şuan devletin tubitakla yaptığı şey oyuncaktan farklı değil. Bunu yıllardır üniversiteler yapıyor zaten. Prototip yapmak o kadar kolay ki inanamazsınız. Asıl zor olan markanı knowhow ını bilgi birikimini ve pazarını yaratmak. Prototipini bile yabancı firmaya yaptırıyorsan çuvallaman yakındır ve bu tamamen seçim propagandasıdır.

    Keşke en azından prototipi kendi beyin gücümüzle yapsaydık. Bunun için birsürü üniversite ve tecrübeli mühendisler hazır.

  7. Yerli olsa biz de savunuruz bakan bey. Ama kimse bizi enayi yerine koyamaz. İsveç’ten treylerinle getir arabaları, göğüsteki ekrana bi Tübitak logosu koy… Böyle mi yerli otomobil oluyor? Fiat Regata’tan çevrilen Şahin’de bile daha fazla Ar-Ge vardır.

    https://eksisozluk.com/yerli-saab-9-3un-tira-yuklenme-goruntuleri–4943348

    Bu konuda çok sinirliyim, artık dikkate alınacak bir yanı kalmadı bu mevzunun. Şimdi de
    üzerinden mağduriyet yaratmaya çalışıyorlar…

  8. Bir işi bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapan taşlanır, yapamayan çamur atar…

  9. Bu haberi yapan kafada bir gram akıl var mı acaba merak ediyorum. Bakan durumu izah etmiş haberi kopyala yapıştır yapan kişi alakasızca başlık ve alt başlık atmış. Tamamen öznel bir yorum. Site giderek çöpe dönmeye başladı. Habercilik tarafsız yapılır. Sitede haber yazıyorsun diye senin yorumlarını okumak zorunda mıyız? Haberi olduğu gibi ver bırak insanlar yorumunu yapsın.

    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Kafamda gram akıl olmadığı için de size sormak isterim, yorum yaptığımı nereden anladınız?
      Başlık bakanın kendi lafından alıntı zaten. Ayrıca alt başlık dediğiniz açıklama kısmında kullandığım “kızdırmış” ifadesi de bir yorum değil, konuşmasındaki laflardan çıkardığım bir tespittir.

      1. Şu zaman diliminde onu yapamayız bunu yapamayız deme lüksümüz yok. Ayrıca yerli araç projesi uzun zamandır vardı. Seçim öncesi ortaya çıktı diye onu kötülemek gerekmez. Siyaset icabı tabi ki öyle yapacaklar. Ha seçilirler de yapmazlarsa o zaman tepkini koy. Dürüst olalım ve araba konusunda Devrim den sonra yaşananları tekrar yaşamayalım.

  10. Vestel ile Arçelik size gelip biz de kendi led panelimizi Türkiye üretmek istiyoruz diye ortaklaşa geldiklerinde fabrika yatırımında niye yardımcı olmadınız adamlara madem o kadar yerli teknoloji meraklısıydınız. Bu iki rakip firma tek başlarına yapamayacaklarını bildikleri için bir araya gelmeyi göze almışken dünyanın 4. led panel üreten firması olmak istemişler (adını hatırlayamadığım çinli bir firma, lg ve samsung kaldı şu anda). hükümet niye yardımcı olmamış. bunlar seçim öncesi manevralara benziyor. %85 yerli olacak deniyor bir de bu araç için. en önemli %15 ithal gelecekse (motor ve elektronik aksam) ne anlamı kalıyor tasarımı satın almanın.

    1. Ya siz kafayı yemişsiniz. Yok seçim politikası yok bilmem ne. Hayran olduğunuz arabaların hangisi tamamen kendi üretimi bi araştırın bakalım. Azıcık milli olun be.

      1. Kardeşim ortada milli veya yerli bir durum mu var? NEVS firmasına sipariş veriliyor, İsveç’li mühendislere ürettiriliyor, traylere konup Türkiye’ye teslim ediliyor. Hatta teslim edilen elektrikli model çalışmıyor bile. Bunun neresi milli, neresi yerli? Ha bizim cebimizden çıkan vergilerden bahsediyorsan evet orası milli.

        Bak yerli arabamızı bunun altyapısıyla yaratacağız dese anlarım, hatta akıllıca bir adım derim. Ama bunu yerli otomobil diye millete tanıtmak millilik değil, yalancılıktır.

        1. Hayırdır sen test ekibinde miydin? Yalan haberleri yorumları geç şimdi. Bu zaman kadar ortaya bırak araba koymayı adı bile geçmiyordu. Bakan zaten arabayı üretmek için gerekli platformu satın aldıklarını söylüyor. Yani bu markalar üzerinde geliştirmeler yapılacak. Yani yok İsveçten geliyormuş bilmem ne yuh yani bu kadar çarpıtma olamaz ya. Bence yorumları okuyacağına bizzat bakanın ne dediğini iyi dinle tarafsız düşün göreceksin. Bazıları parti sempatizanlığı diyor hangisi olursa olsun yapsın arabayı başımın üstündedir. Ben devletimizin sempatizanıyım.

          1. Arabanın traylere yükleniş videosu var yahu 🙂 TIRcı arkadaş kendi paylaşmış. Arabanın üzerindeki kamuflajlar bile milli değil 😀

              1. Aynen. Enayi yerine konulmak, devletin alenen yalan söylemesi hoşuma gitmiyor. Benim vergimle, senin verginle yalan hava atıyorlar. Sana batmıyor mu bu?

                  1. Çıkmayan bir şey üzerine yorum yapmıyorum zaten. Mevcut sunulan mal üzerinden yorum yapıyorum. Dışarıya para verip yaptırdığımız bir prototipi biz yaptık, biz geliştirdik diye yalan söylenmesine benim tepkim. Bunun neresi yerli?

                    http://i.hizliresim.com/68PO0l.png

              2. bugune kadar yedıgım ıctıgım gıydıgım herseyden kesılen ötv bana battı evet ama galıba sana batmadı ki hala daha çok batırsınlar ıstıyosun? bıze bır ıyılık yapacaksa bu ıktıdar, bu ötv’yi pırlantaya koyar, tuvalet kağıdına değil! azcık düşünün ve sorgulayın,sazan gıbı atlamayın!

          2. tarafsız şekilde düşünürsek mesela ben çoğu insanın parasını pulunu çok rahat çalarım sadece konuşarak ve tarafsız düşünücekse karşımdaki hehe 🙂

          3. milli dıye tutturan hukumet, kendı sağlık bakanının nerden geldıgını bı acıklasın hadı?

        2. hocam adamlar ne yapsa mıllet yıyor kendınız boşa yormayın. onlar yerlı dıyorsa yerlıdır o kadar!! :)) yerlı malı ısveç malı:)))

      2. bakanın verdiği başka röportajları da var. aslında prototipi 7 haziran öncesine yetiştirecektik bazı sorunlar çıktı yetişmedi deyince anlaşılıyor zaten seçim için yapılan bir şey olduğu. yok kullanım kılavuzu yetişmemiş, gaz pedalı tepkisi iyi olmamışmış, elektrik motorlu araçta sorunlar çıkmışmış. hatta bunun için ek protokoller yapıldığını da yazıyor röportajda. bunları ben değil bakanın kendisi anlatıyor.

  11. Biz yerli üretim konusunda insanları salak yerine koymalarına sinirleniyoruz. Kimse komple arabasını kendi üretmiyor. En basitinden bütün markalar esp sistemini bosch firmasından alıyor. Vakit ve nakit kaybetmemek adına başka markalarla ortaklık yap, alt yapılarını al kullan, var olanı geliştireceğiz de bunda sorun yok. Ama cadillac bls modelini iç dış kopyala yapıştır şeklinde aynı dizaynla alıp bunu biz yapıyoruz dersen milleti salak yerine koymaya çalışırsan o zaman tepkiler gelir. ‘ Kendi otomobilimizi üretiyoruz ‘ ne demek ? Ortaya farklı bir şeyler koymak, sunmak demek. Burada fark nerede ?

    1. Bakınız şaşılacak benzerlikler:
      Kadjar-Qashqai ikilisi
      Fiorino-Nemo-Bipper
      Fiat Ducato-Citroen Jumper-Peugeot Boxer
      Bir dönemin Mercedes A serisi Türk dizaynırın projesinden çalıntı.
      Fark mı arıyorsun. İşte burada.

      1. Bu markaların hepsi zamanında kendine özgü şeyler üretip ortaya koymuş ve dünyaya kabul ettirmiştir. Renault-nissan ortaklığı motor, fiatın en az yakanlardan olan multijet motoru, citroen-peugeot ortaklığında ilgi çekici, kendilerine özgü dizaynlar, fazla kullanılmasa da havalı süspansiyon evrimini gerçekleştiren citroen. mercedes zaten belli. Bunların hepsi kendini, kendilerine özgü şeyler yaratarak sunarak kanıtladı ve belli zaman sonra birçok konuda ortaklığa ( insanların tabiriyle kopyalamaya ) gitti doğru. Ama kendileri zamanında üretti. Şimdi Bakan’ın açıkladığı yerli otomobil için, biz kendimize özgü ne ürettik ? Hangi parçasını, hangi mühendisliğini ? Bu aracın Türkiye’deki bir fabrikada üretilip, Türkiye’de montajı yapılan bir otomobilden ne farkı var da bizim kendi otomobilimiz olacak ? Saab için ne dediler ? Haklarını satın aldık geliştireceğiz. Çok da iyi yaptılar böyle olunca destekleriz. Ama kendin hiç birşey üretmeden ben yaptım demek komik oluyor.

        1. hocam adamlar herşey için bız yaptık oldu mantıgındalar…bu yüzden ha araba olmuş ha gemıi,uçak, yolsuzluk hukuksuzluk…vs vs.

  12. Alıntı

    Rakama bak saçma sapan bir iş sürüyle soru işareti bunları giderme yok malum açıklayabilecek kapasite, çıkar yok açıklayacak birini de çıkarmıyorlar biliyorlar ki bu işleri bilenler var ellerinde patlatacak. Milletin hepsini saftirik sandılar. Yine de her şekilde başarmış görünüyorlar kanmayacak kitleyi bile ikna ettiler.
    O rakam sonu başı belli olmayan bir iş için aşırı fazla her popülist proje, ihale gibi milletin parasını yine çarçur ediyorlar. Arkadaş o rakamın dörtte birine hiç yoksa yarısına Pininfarina’ya da desen Lotus’a da desen herşeyi sana ait olacak özel otomobil tasarlar verir mühendis beyinlerini de gönderirsin dahil olurlar. İstersin sana multi platform bir şasi hazırlar çoklu model ağacında kullanırsın. Bunu daha yapacak sürüyle şirket var. AVL ye desen bana üretim bandı, test merkezi kur kurar verir adamlar zaten senin ülkende. Defalarca dedik soyguncuların imza’sı bile daha doğru hareket etti diye. Aynı şekilde hazırlatıp aracı aldılar bunlardan seri üretime uygun yapı da alırsın istersen. Zaten senin ülkende ki prototip işini düşenen de girişenin çoğu da lotus a gidip hizmet satın alıyor. Üstüne istediğin markayı koy sat. Pazarı da daha geniş ölçekli olsun hani döneme uygun olsun.
    Fabrika işi ne olacak meçhul, servis-hizmet ağı meçhul, tedarik meçhul, pazar meçhul 50 tane meçhul var ellerinde ki saab modeliyle artislik basıp hayal üretiyorlar. O model de olsa artık üretim tekniği eski de kalmış başka platform da olsa şartları doğru sağlarsan türkiye de zaten ihtiyacı görür tofaşa biniyor millet halen talebe yetişmeye kalkarsın. Bu adamların hazır fabrikasında üretiyorsan mantıklı. Bir taraftan da özel sektör konsorsiyumu ile adamlarla kendi fabrikanı kurarsın, markanı tasarlarsın.
    Yok sen gidipte o platform üzerine ben 0 dan fabrika kuracam diyorsan o iş yaş arkadaş milletin parasını birilerine yedirmekten başka birşeye yaramaz. O platform tarihi eser oldu artık aynı binaya 2 defa üretim montaj bandı kurulmaz arkadaş oturdu bunları anlattı insanlar karoser tabanlı montaj kaynak hattı kalmadı dediler de dinleyen kim 🙂
    Açık açık söylemiyorlar da 3. havaalanı işinde dönen dolapları, işin global mantığa manasızlıklarını söylemedikleri gibi madem 0 dan tesisleşeceksin o platformu yok fikriymiş yok mülkiyetmiş ulan zaten satın almana gerek yok oturur ekip kurdurur keseyi açar geliştirilmesini sağlarsın hiçbir şey yapamıyorsan istediğin kadar platformu dediğimiz gibi ürettirip alır üzerinde çalışırsın.
    O platformun üzerine de hybrid otomobil geliştirilmez arkadaşlar biraz araştırın Allah aşkına. Bu ülke tüm dünya geçiş yapmış olsa bile 10-15 yıl içerisinde zaten hazır olmayacak. Hybrid ürettirebilecek yeterlilik zaten ülke de yok dünyada sayılı mühendislik şirketi geliştirebiliyor. Salt elektromekanik (elektrikli araç) uygulamaya da yine uygun değil o yapı. Üzerinde bin defa bozum yapacaksan ne diye o kadar parayı çöpe atıyorsun ki.
    Göreceksiniz Vestel işi de farklı söyleniyor işin özeli otomobilin kendisi değil 1-2 küçük üniteyi üretme hedefindeler sadece. O işte tablet işine benzemez inş. 🙂
    Adama sorarlar enerji sektöründe sürüyle şirketin var daha rüzgar gülü yapamıyorsun yerli kaynaklarla topluyorsun anca ne hybrid’i ne elektrikli otomobili yerli yapmaktan bahsediyorsun arkadaş.
    İnsan bir bakar Tesla, batan Fisker, bmw, mercedes kaç tane tedarikçiyle çalışıyor neleri hangi üreticilerden alıyor dünya da elektrikli aracının tüm taban ünitelerini kendi yapan şirket zaten yok.
    Bu şirketlerde kaç tane türk çalışıyor var mı ellerinde envanter 2011-12 de güya çalışma yaptılar kaç kişi geri getirebildiler. Böyle idarenin kurduğu işe eli ayağı düzgün kimse gelmez kimse kusura bakmasın.
    Velhasıl çoğu işte olduğu gibi çok güzel yiyorlar milleti milletin kendi içinden eli ayağı olacak az sayıda insana kulak verme alışkanlığı da yok vurdum bayıra gidiyor… g.kore den gidip her türlü silahı satın alabiliyoruz ama otomobil sormak akıllarına gelmiyor gerçekte öyle mi acaba….. 🙂

      1. yazabilirdim ama yazmadım,akıl akıldan üstündür.

        senin hakkındaki yorumumu yazayım onun yerine.

        aktroller rahatsız.

        1. Cevabın varsa yaz,konuyu benim üstümden yürütme.Alıntıladığım yoruma cevap ver.

          1. yazmıycaktım ama dayanamadım kusura bakmayın: verecek ne cevabı ne yorumu ne de düşüncesi olmayan ama şartsız biat eden ınsanlar da var malesef…

  13. Sitedeki yerli araç üretebilir miyiz anketine hayır verdim ama amacım hiç bir zaman üretemeyeceğiz anlamında değildi şu şekilde üretilmeyeceği idi eğer türk mühendislerine kaynak ve zaman tanınırsa gayet tabi özgün bir üretim ortaya koyabiliriz fakat şu şekilde olmaz bence…

  14. Biz yerli otomobil üretemeyiz demiyoruz ama siz 10 sene öncesinin teknolojisine sahip ve şu an kullanılmayan bir platformu kullanıp yine o platformda üretilmiş arabaları alıp üstlerine kamuflaj geçirerek sanki kendi üretmiş gibi göstererek milleti kandırmaya kalkıyorsunuz. Ayrıca kullanılan otomobillerin elektrikli otomobil için de hiç uygun olduğunu düşünmüyoum. Türkiye’de zaten linea’yı, corolla’yı alıp elektrikli arabaya dönüştüren insanlar var sizin bundan farklı yaptığınız ne? Sadece göz boyama.

    1. arıtk 2020’de biizm cihazdada 2008’den kalma arabanın izleri var deriz! 🙂

  15. Bugüne kadar niye yapmadı da ne demek!? Devrim arabalarını unutmuş galiba bizim balık hafızalı bakan. Bu ülke o şartlar altında o denli güzel bir arabayı yapabildiyse bugün çok daha iyisini yapabilir. Devrim arabası gibi sıfırdan tasarlanıp, her şeyi bize ait olan bir otomobil yapabiliriz.

  16. Kaç senesindeki arabayı kullanıyorsunuz 2020’de bitince 0 mı diycez biz bu araca cidden 🙁

  17. Sıfırdan bir sektöre atılınıyor birebir bir markadan arac temin edilse sadece amblem degisse bile türkiye sınırları icinde üretilmesi dahi suan için bize yeterli.Daha için başındayız bugun cadillac cakmasına binilir yarın tasarım cıkarılıp o üretilir.Kimseninde kimseyi kandırdıgı yok bence.Benim için türkiye sınırları içersinde üretim yapılsın istihdam saglansın.Ama bunu dahi beceremezlerse artık söylenicek laf yok.

  18. Benim anlamadığım neden milli araç uğraşı bu kadar devlet meselesine dönüştü LADA mı arkadaş bu?Yoksa bu adamlar BMW yi Mercedes i Alman hükümetinin falan mı kabul ediyor.Türkiye ile firmalar eşdeğer oldu 😀 (bkz.sen barça al ben ispanya)

  19. Yahu düne kadar nohut saman ve inek ithal eden bu ülkeye ne oldu da, seçimler yaklaşınca bi anda tamamen yerli (!) araba yapıverdi? Ne oldu da bir ayda almanyanın yada diğer avrupa ülkelerinin elindeki teknolojiye kavuştuk? Bu sözde yerli aracın motoru bize mi ait? teknolojisi, malzemesi, mühendisliği, fabrikası, yani a’dan z’ye herşeyi bize mi ait ki adı ”Yerli oto ” oluyor? 50-60 yıl önce bu ulkenın yerlı uçak ve araba yaptığını neden ınkar edıyorsunuz da şimdı mılletle t.şş.k gecer gıbı yerlı arabaymış yok efendım uçakmış… O kadar da aptal değiliz be!!

    1. ya var mı böle bir zihniyet adamlar apple telefonları amerikada tasarlıyo sadece ama geri kalan herşeyi çinde vietnamda doğu ülkelerinde işçiliğin ücreti nerde azsa orda yaptırıyo ama amerikan halkı kalkıpta appleyi biz yapmıyoruz demiyo apple yerli üretim değil demiyo biraz mantıklı düşünün hem ucuz araba almak istiyosunuz hemde başka yerlerde yapılmasına karşı çıkıyosunuz türkiyede saatlik ücreti 15 dolar misal çinde 1 dolar nerdeyse düşün türkiyede yapılması mı mantıklı çinde mi bunuda geçtim eğer arge ile yapılmış olsaydı bu araba daha çook seneler beklemek zorunda kalcaktık ki adamlar ürge yaparak anca 2020 de bitircez diyo

      1. ben montajdan bahsetmıyorum. anlamamışsın yada anlamak ıstemıyorsun. muhendıslıgını yap,teknolojısını yap, projesını yap, patentını al, sonra yerlı de ne dersen de ıtırazımız yok. sonra gıt montajını çinde mı yaptırırsın taylanda da mı bursa da mı farketmez, sonra ılk gıden alan ben olurum yemınlen dıyorum ama herşeyıyle başkasının malı sen kalk turkıyede montaj yap sonra ben urettım de . bız de yedık. sıyaset bunlar, yem atıyolar yersen !!

    1. power train’e güç treni yazan bir gazetinin olayı abartması.

      sonuçta işte alt yapıyı satın aldılar, ön arka bağımsız süspansiyon, üstüne tübitakta geliştirilen, motor ve motor sürücü, lipo cell lerden yapılmış batarya takılıp satılacak, tübitakınki olmasa bile şu an elektrikli bir araç için hem pil paketi hem de motor ve motor sürücüsü geliştirmiş, yol testlerini de bitirmek üzere olan firma var yerli, gizliklik ile yapılıyor testler katırlarda, ama var. en olmadı onlar takılır bu alt yapıya kaporta trim koy gitsin üstüne. araba üretmeyi ne kadar büyütüyorsunuz gözünüzde, vw bile araba üretebiliyor sonuçta böyle düşünün iş gerçekten çok basit, önemli olan az para harcayarak yapmak.

    2. Şimdi seni o tıra bindirsek altına Suriyeden gelen mülteci yazsak senin kafandakiler hemen inanır. Ulan siz baya safsınız be. Alman uşağı bir gazetenin yanlı haberiyle sözde bilmişlik yapıyorsunuz. Sen git bunu başka kerizlere yuttur.

  20. Yersen!! Ama ilgi çekmek için gözlerini yaşartarak “herşeyi bu vatan için yapıyoruz” demeyi unutmuşlar 🙂

    1. Araba yapılınca içine bakanlar mı doluşacak. Ucuz olursa sende bende bineceğiz işte. Ya da gider kazıklanırsın AB ülkelerinin fasonlarına.

      1. “Yerli araba” yapacağız diye harcanan parayı bakanlar cebinden mi veriyor ? Senin benim paramı harcıyorlar.

        Bir mesaj altta paylaşmış adam işte. Gazete haberine bakın, belgeli , fotoğraflı. Hazır arabayı getirmişler ” yerli otomobil ” diyorlar…

  21. Yerli otomobil yapmamıza kimsenin lafı yok, ”çalıntı” otomobil yapmanıza lafımız var.

  22. Tabiki de yerli otomobil hasreti çekeceğiz daha çok. Çünkü yaptığınız yerli değil!

  23. eski hükümetleri yaşları tutmadığı için görmeyen arkadaşlar burada hükümet şöyle hükümet böyle diye ahkam kesiyorlar. neymiş efendim yalan söylüyormuş da baştan söyleseymiş de geçin efendim bunları bu vatanın evladı olan bu projeye destek verir bırakın ideolojilerinizi bir kenara hakkaniyetli düşünün

  24. seabiscuitxx/seabiscuitxx/seabiscuitxx

    kaç para maaş alıyorsun?1 hafta önce yattı demi maaşlar?kapağı devlete atmışsın imrendim.

  25. Kim nereden neyi çalıyor anlamadım ben.O kadar çok örnek var ki bu konuda dışarıda yani göz göre göre de ilk kez böyle birşeyle karşılaşıyoruz tribine gerek yok Biz şimdi örnek veriyorum Nokia yı satın alsak ismini Hüseyin koyup satsak çalmış mı oluyoruz? Yurt içinde üretilen ve sahibi yurttaş olan ürün yerli olmuyor mu? Mühendislerimize gelirsek hangi mühendisimizin otomobil tasarlama üzerine tecrübesi var peki yok ama yapsın kardeşim diyelim karşılaşıcağımız sorunları hiç mi düşünmüyorsunuz peki bu sefer daha cok para ve vakit kaybı olmayacak mı. Hükümet i düşünmeyin bugun A partisi var yarın B partisi olucak yapılan icraate desket olmak lazım boşuna tartışıyoruz

  26. Puhahahah. Tarlada saban sürmesi gereken kişiler ‘geliştirdikleri’ arabayı beğenmeyince, arabanın çalıntı olduğu ortaya çıkınca bize bozuk atıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu