FeaturedHaberler

Emisyon skandalı VAG’ın satışlarına darbe vurdu




Volkswagen, çok tartışılanDieselgate” skandalının ardından Ekim 2015 satışlarında %3.5 oranında bir düşüş yaşadı.

VAG’ın emisyon aldatmacasının üzerinden geçen ilk tam ay geride kalırken, olayın satışlara olan negatif etkisi de gün yüzüne çıkmaya başladı. 2015 yılı Ekim ayı satışları, 2014 yılı Ekim ayı satışlarıyla kıyaslandığında araya %3.5’lik bir fark çıktı. Ekim ayında toplam teslimatlar 831,300 ünite seviyesindeyken bu yılın toplam satış rakamı 8.26 milyon ünite. Bu da geçtiğimiz yılın Ocak-Ekim dönemiyle kıyaslandığında %1.7’lik bir düşüşe işaret ediyor.

İstatistikleri marka bazında değerlendirecek olursak, lokomotifin başındaki firma Volkswagen’in satışlarının %5.3 oranında azaldığını, Porsche’nin satışlarının ise ilginç bir şekilde %18.2 gibi ciddi oranda arttığını görüyoruz. Audi satışları Ekim 2014’e kıyasla %2 artarken, uygun fiyatlı Skoda ve SEAT markalarının satışının sırasıyla %2.7 ve %3.1 oranında azaldığı görülüyor.

Son olarak bölgesel değerlendirmeye geçelim. VAG’ın Avrupa satışları %1.5 oranında azalırken, markanın en büyük pazarı Çin’de yaşanan %1.6’lık artışın Avrupa satışlarını dengelediğini görüyoruz. Ancak Brezilya’da ve Rusya’da yaşanan lokal ekonomik durgunluklar nedeniyle Ekim ayı satışları sırasıyla %47 ve %31 oranında azalarak adeta yere çakıldı. Olayların başladığı yer olan Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Volkswagen, Porsche ve Audi’nin talepleri %5.7 oranında arttı.

Bu düşüş trendinin devam edip etmeyeceğini zaman belirleyecek, ancak o zamana kadar Volkswagen’in satış kralı tacını başkasına kaptıracağına kesin gözüyle bakılıyor.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Güzel araba yapıyorlar, diyecek lafım yok ama müşteri kitlesinde Stockholm Sendromu var bence.

  2. Yer yerinden oynadı satışlar durduruldu birçok ülkede denildi. Ben daha çok kayıp bekliyordum açıkçası.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu