Haberler

Sokaktaki canları unutmamak gerek!




Kış geliyor kar lastikleri, antifrizler alındı araçlarımız kışa hazır. Peki sokaktaki hayvan dostlarımız? İşte bu kış ve her daim trafikteki ve sokaktaki hayvanlar için yapmamız gerekenleri Sokak Hayvanlarını Koruma Yaşatma Rehabilitasyon ve Eğitim Derneği Başkanı E. Yasin Yılmaz’a sorduk. Sözleri ise şu yönde oldu:

Önümüzdeki aylarda tüm Türkiye’de kışın çetin geçeceğini unutmamamız gerekiyor. Araçlarımızın bakımlarını eksiksiz ve tam yaptırmamız gereken bu günlerde unutmamamız gereken bir nokta da sokak hayvanlarıdır. Sokak hayvanlarının otomobillerle ilişkilerini az çok tahmin ediyorsunuzdur. Örneğin siz nasıl bir eve, sıcak bir ortama ihtiyaç duyuyorsanız işte kediler de aynı şekilde yaşamlarını sürdürmek için sıcak  bir ortam arayışı içerisindedir. Sıcak bir ortam arayan ve sokaktaki bir kedi için en uygun seçenek otomobillerin motor kısımlarıdır.

Genelde kediler sıcak motorları tercih ederler. Bu durum siz istemeden bir kediye zarar verebilir. Vicdan azabı ile bir ömür boyu yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Bunun önüne geçmek için tek yapmanız gereken şey; aracınızı çalıştırmadan evvel motor kaputuna vurmak. Bu yolu izlemek o hayvanın hayatını kurtarmanızı sağlayacaktır.

SOHAYKO(2)

Aslında size anlattıklarım sadece soğuktan korunan hayvanlar için değil yazın sıcaktan korunan hayvanlar için de geçerli bir durum. Bu durum ise kışa göre daha farklıdır. Yaz sıcaklarından bunalan sokak köpek ve kedileri genellikle serinlemek için yüksek araçların altlarına girerler. Yola çıkacak olan sürücü arkadaşlarımızın araçlarının altındaki hayvan dostlarımızı fark etmemesi durumunda ise yine aynı şekilde bir hayvanın canına veya sağlına mal olmanız kaçınılmaz olacaktır.

Bir diğer problem de trafik kazalarıdır. Genelde otobanlarda ve sokak aralarında meydana gelen bu durum karşısında birçok insanın ne yapacağı konusunda fikri olmaz. Bazı sürücüler hiç frene basmadan öylece yola devam eder, bazıları ise -vicdan sahibi olanlar- durarak ellerinden geleni yapmaya çalışır.

Arkadaşlar trafik kazalarında bir kedinin veya köpeğin yaralanmasına neden olursanız bu durumda panik yapmamalısınız. O an ilk yapmanız gereken o canlı varlığa bir insan gibi davranmak, yani bir can taşıdığının bilincinde olmak ve ardından en yakın klinik veya veterinere götürmeniz gerekmektedir.

5199 sayılı kanunun ilgili maddelerince şöyle denilmektedir; ”Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.” (Buna aykırı hareket edenlere hayvan başına Bin Türk Lirası para cezası) verilmektedir.

Kurallara aykırı hareket edenleri devlet denetlemezken burada hayvansever topluluklar devreye giriyor. Örnek bir habere buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgili sürücü arkadaşlar, az önce de dediğimiz gibi lütfen duyarlı ve dikkatli olalım çünkü onların da canı var!

Açıklamaları için Sayın Yasin Yılmaz’a çok teşekkür ederiz.

Dernek internet sitesi: http://www.sohayko.org/

SOHAYKO Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Mert Aktaş

Mert Aktaş

Çocukluğum Toyota'nın 110'luk atmosferikleriyle geçti. Bir gün bir Hellcat sahibi olacağım, en olmadı M135, burada yazılı kalsın.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Bir de nasıl çıkaracağıma dair haber lazım 😀 ben çok uğraşıp pes ettim 😀

  2. Şu editör arkadaşların kendilerini tanıttıkları bölümde sıyırmasına çok gülüyorum
    ‘şimdi turbodiesel Clio ile hayatın tadını çıkarmaya çalışıyorum.’ 😀 kolay gelsin diyelim 😀

  3. Özellikle yavru kediler maalesef kaputa vurmakla çıkmıyor. Hatta kaput açıldığında dışarıdan görülemeyecek yerlerde saklanabiliyorlar. Bahçemizde çok fazla kedi beslediğimizden sıkça yaşadığımız bir sorun. Kaputu açıp detaylıca bakındıktan sonra kedi göremesem bile tedirginlik eşliğinde bir süre hafif hafif gaz verip hareket ettikten sonra bahçeden çıkıyorum. Geceleri çok kez elde telefon ile kaputu aradık. Çoğu zaman kediyi görmemize rağmen iyice derinlere saklanıp kendisine ulaşmamızı engelledi. Çubuk, parfüm, su vs. kullanarak kediyi motordan çıkartmak için çokça uğraştık. Bu çok büyük bir problem ve bunun çözülmesi için arabalarda iyileştirilme yapılması gerektiğini düşünüyorum, kediler bir şekilde motora girememeli ya da motor çalıştığında sensörler bize bildirmeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu