Haberler

F1 için herkes aynı




Motor üreticileri F1 için yeni tip motor üretimi konusundaki ilgilerini dile getirdi. Bahsi geçen bağımsız üreticiler pistte kendilerini kanıtlamış firmalar olmasına rağmen, F1 komisyonu dün yaptığı oylamada hiç birinin seçilemiyebileceğini, oylama sonucunda belirtti.

Bu fikir, ilk olarak yüksek maliyete cevaben bağımsız F1 takımlarının motorlarının ana sağlayıcısı tarafından tartışıldı. Her sezona düşen maliyet yaklaşık 30 milyon $ olarak hesaplandı. FIA bağımsız motor üreticilerine farklı kurallar çatısı altında yeni bir motor üretmelerini duyurdu. Mevcut 1.6L V6 hibrid turboşarjlı güç üniteleri şüphesiz ki bir rekabet ortamı yaratmasına rağmen, yetkililer geleneksel V6 motorun 2.5 litrenin altında olmasını ve yaklaşık 870 beygiri üreten motoru 2017 şampiyonalarına kadar hazırlamasını istedi.

Şimdiden dört şirketin de (Mecachrome, Ilmor, Advanced Engine Research, Cosworth) proje için adları anılmaya başlandı. Mecachrome’dan GP2’deki mevcut motorunu temel alması bekleniyor. Fransız şirket GP3’ü garanti altına almak için Renault ile ortak F1 motoru üzerine çalışmaya başladı. Ilmor’un mevcut Indy tasarımı üzerinden yürümesi bekleniyor, bir yandan da Mercedes ile ortak olarak F1 motoru üzerinde çalışırken MotoGP ve sürat tekneleri üzerinde de çalışmalarda boy göstermeye devam edecek. AER ise mevcut LMP1 ünitesini geliştirerek piyasada yer almayı hedefliyor. Potansiyel 4. üretici olan Cosworth ise bu yarıştan yüksek maliyetler sebebiyle dışarda kalıyor.

Firmalar prototiplerini hazırlarken F1 komisyonu dünkü yaptığı toplantısında, piyasada var olan ve düşük maliyetli, basit özelliklere sahip, her firmanın ihtiyacına göre ve izleyicileri etkileyecek sese sahip motor üreticilerini kısıtlayacak ölçütleri oylama sonucunda reddetti. Bu toplantı, takım temsilcilerini, mevcut motor üreticilerini, yakıt ve lastik sağlayıcılarını ve önemli sponsorlarını, FIA ve Bernie Ecclestone’nun F1 yönetiminin katılımıyla gerçekleştirildi. Mevcut üreticilere (Mercedes, Renault, Ferrari, Honda) 15.01.2016’ya kadar planlarını sunmaları için zaman tanındı. Aynı zamanda bağımsız motor üreticilerinin prototipleri eğer yeni plan sekteye uğrarsa değerlendirileceğini açıkladı.

Red Bull, Toro Rosso, Williams, Lotus, Force India, Sauber ve Manor dört tedarikçinin birinden şimdiden hibrid motor satın almaya başladılar. Red Bull’un Renault ile arası limoni olduğu için yeni bir motor türüyle ilgilendiği dile getiriliyor; fakat Red Bull hala bir partner arayışı içerisinde. Düşük bütçeli motorla rekabet etme şansı bulduğu söylense de bunu bizlere zaman gösterecek.

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. F1’in son 5 yıldaki en heyecanlı sezonu ilk 7 yarışta 7 farklı yarışçının kazandığı 2012 sezonudur . V6 turbo motor’a geçilmesi hiç kuşkusuz Mercedes’in yakın markajı eşliğinde olduğundan mevcut rakipsizliklerini yitirmemek ve diğer takımların bu motor ile ilgili giderek daha rekabetçi hale gelmeye başlamaları , motor konusunda radikal bir değişikliğe gidilmesini mümkün kılmıyor.Motor üretici sayısını arttırmaya yönelik tek değişiklik fabrika takımı sayısını arttırmaktan geçiyor . Özellikle Toyota bu noktada her zaman akıllara gelmekte .

  2. Bu haber eski ve eksik haber f1 komisyonunda bu teklif reddedildi ama siz hayla eskimis haber yayinliyorsunuz is olsun diye biraz f1 i takip edin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu