EuroNCAP bu yılın yedinci ve son toplu testini gerçekleştirdi. Birçok firmadan 15 farklı aracın testini yapan firma ilginç sonuçlar elde etti. BMW X1, Lexus RX, Mercedes-Benz GLC, Infiniti Q30, Jaguar XE, Jaguar XF, Opel/Vauxhall Astra, Kia Sportage, Kia Optima, Renault Megane ve Renault Talisman beş yıldız alarak testten ayrıldı. Nissan Navara ve MINI Clubman dört yıldız, BMW Z4 üç yıldız ve Lancia Ypsilon iki yıldız alarak hayal kırıklığı yarattı.
Lancia Ypsilon makyaj geçirmiş hali ile teste katıldı. Testler sonucunda iki yıldız alan araç ofset ön bariyer testinden sonra yanmaya başladı. Görüntüleri yayınlanmamış olmasına rağmen edinilen bilgilere göre çarpışma sonrası aracın akü başından çıkan kısa devre sonucunda motor kısmı yanmaya başladı. EuroNCAP’in “nadir görülen olay” olarak etiketlediği hadise fren yağının hazneden sızarak yangın çıkartması ile gerçekleşiyor. Yüzdesel sonuçlara bakıldığında, Ypsilon yetişkin korumasından %44, çocuk yolcu korumasından %79, yaya korumasından %64 ve güvenlik yardımcılarından %38 alarak testi tamamlıyor.
Şirketin şu anda tek sunduğu aracın Ypsilon olduğu göze alındığında Lancia fanları tam olarak beklediği haberi alamamış gibi gözüküyor.
Üç yıldız alarak başka bir hayal kırıklığı yaratan araç da BMW’nin Z4 modeli oldu. BMW Z4’ün düşük puan almasındaki esas nedenin 2009 yılında tanıtılmış ve 2013 yılında yenilenmiş bir araç olmasına rağmen testlerinin yeni yapılmış olması gösterilebilir. Z4’ün herhangi kritik bir güvenlik sorunu olmamasına rağmen, Alman cabriosu otomatik fren sistemi, şerit takip asistanı ve hız limit asistanı gibi teknolojilere sahip değil.
Z4’ün değerlerine bakıldığında modelin hala tam rijit bariyer testinde kritik vücut bölgelerini korumak için maksimum puan aldığını ve ön darbe testinde yolcu kabininin stabil kaldığını görüyoruz. Ayrıca, Z4 arkadan çarpma testinde boyun zedelenmesine karşı iyi sonuç alıyor.
BMW Z4 ayrıca direk testinden değerlendirilmeye sokulmamış. Ne yazık ki, Z4 otomatik fren sistemine sahip olmadığından beş yıldıza layık görülmedi.
BMW grupta bir diğer yıldız kaybı da Clubman tarafından gerçekleşti. BMW X1 beş yıldız almasına rağmen platform kardeşi olan Mini Clubman yaya güvenliği, çocuk yolcu güvenliği ve sürüş yardımcı sistemlerindeki eksikliklerden kaynaklı dört yıldız aldı. BMW X1 aktif kaput tasarımından kaynaklı yaya koruma alanında daha iyi sonuç aldı . Sistem yayayı fark ettiği zaman milisaniyeler içerisinde kaputu kaldırarak yayanın güvende kalmasını sağlıyor. Mini’nin aynı platforma sahip aracı Clubman’in yaya koruma testinde daha düşük puan almasının nedeni aktif kaput sistemine sahip olmamasından kaynaklı.
Teste katılan tüm araçların videolarını yazının devamında bulabilirsiniz.
BMW X1
BMW Z4
Infiniti Q30
Jaguar XE
Jaguar XF
Kia Optima
Kia Sportage
Lancia Ypsilon
Lexus RX
Mercedes Benz GLC
Mini Clubman
Nissan NP300 / Navara
Opel / Vauxhall Astra
Renault Megane
Renault Talisman
Renault son zamanlarda iyi işler çıkarır oldu inşallah bu fiyatlarınada yansımaz. Z4 ün sonucu normal bence hafif spor ve segmentine bakınca, gönül isterdi ki bi yerde patlasakta ölmesek ama hayaller hayatlar yani.
Bi tek şu pickuplara üzülüyorum. Hep böyle bi yüksek yapılı daha sağlam algısı var ama işte. Aslında pickup sahiplerine göstermek lazım belki o hızlara çıkıp makas atarken arabanın gıçının havanlamasından yada bi arabanın üzerine biraz olsun çıkmaktan falan korkarlar .D
Bu kaza önleme sistemlerine neye göre puan veriyorlar anlamadım. Örneğin X1 3 testin ikisinde önündekine vurmuş kazayı önlediği testte 20 km den durmuş, GLC 3 ünde de kazayı önlemiş bmw nin başarılı tamamladığında ise iki katı süratten yavaşlamış ama o kategoride X1 77% GLC 71% almış.Z4 için “tam rijit bariyer testinde kritik vücut bölgelerini korumak için maksimum puan aldığını ve ön darbe testinde yolcu kabininin stabil kaldığını görüyoruz” denmiş(ki videoda da iyi gözüküyor) ama modellerin çoğu 85%-95% arası alırken Z4 69% da kalmış. Acaba gösterilmeyen testlerde mi var, yoksa bu puanları verirken başka kriterler mi var anlamadım
Z4 otomatik çarpışma önleme sisteminden ve pole teste girmemesinden ötürü 0 puan almış. X1 ve GLC arasındaki farkların da neden kaynaklandığını EuroNCAP’in sitesinden daha detaylı olarak görebilirsiniz.
Otomatik çarpışma önleme sisteminin 4. kategoriye dahil olduğunu düşünüyorum zaten o kategoride 46% almış Z4. 1. kategori ve 2. kategori sırasıyla sürücü ve yolcu güvenliği ile alakalı ve bu kategorilerde arabanın darbe emişine bakılıyor diye biliyorum ama emin değilim.
1. kategoride AEB şehiriçi, 4. kategoride AEB şehirdışı olarak puanlandırılıyor.
Anladım, bilgilendirme için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi Euro NCAP’in sitesinden bakınca iyice gördüm zaten detayları.
Yandan direğe çarptırma testine bakınca Mercedes’in hayvani derecede sağlam otomobiller ürettiği anlaşılıyor.Diğerleri yarım metre göçerken (ki normal çok ince bir alan basınç çok yüksek) Mercedes neredeyse esnemeyecek bile.