FeaturedHaberler

Bu plastikler bi’ harika!




Sularımızı kirleten plastikleri yollara dönüştürebilsek nasıl olurdu? Hollandalı bir şirket bu hayali gerçekleştiriyor.

Anne Koudstaal ve Simon Jorritsma, KSM (Hollanda’nın en büyük karayolu şirketlerinden biri) şirketi için asfalt danışmanlığı yapıyorlar. Buna rağmen, yolların gelecekte asfalttan ziyade plastikten olacağına kesin gözüyle bakıyorlar.

Geleceğin neler getirebileceğini -devletlerin karşılaştıkları problemleri-, trafik kullanıcıları olarak neler istediklerini, iklim değişikliği ve sel felatketlerinin etkilerini düşündüklerini söyleyen ikili, basit ama geniş kapsamlı bir fikir buldular: karada ve denizlerde bulunan atık plastikleri, hafif, prefabrik yollara dönüştürmek aynı anda birden çok problemi çözüyor.

Sürücülerin ihtiyaçları eko-bilinçle benzeşiyor

Batan yollar Hollanda’da büyük bir problem. Alt tabaka çok ıslak olduğu için yollar çöküyor, öyle bir seviyede çöküyor ki, bazı durumlarda, 3-4 senede bir değiştirilmeleri gerekiyor.

Plastik çok avantajlı: su geçirmez ve asfalta göre çok daha hafif. Plastik yollar, içlerinde fazla suyu tahliye edebilecek kanallarla üretebiliyorlar. Bu sistemler yoğun yağışlarda suları toplayıp daha sonra kontrollü olarak bırakabiliyorlar.

Prefabrik yollar hızlı üretilebiliyor olması trafikte geçen zamanı azaltabilir. Plastik yollar bakım görmeden 50-100 yıl arası kullanılabilir. Geleneksel yollar 50 yıl içinde ortalama olarak en az 3 kez değiştirilmesi gerekiyor.

Bir prototip üretiliyor

KSM ilk prototipi üretmek için bir ortaklık kuruyor. Önce bir bisiklet yolu yapılacak. Laboratuvar testlerinden ve pilot uygulamalardan elde edilen tecrübeler ile daha büyük projeler yapılacak.

Geri dönüştürülmüş plastiğin minimum kaliteyi sağlaması için işlenmeli ve yolu mor ötesi ışıktan koruyacak bir tabaka eklenmesi gerekli. Ayrıca geç tutuşan (yanan) ve düşük gürültü seviyeli olmalı. Bu koşullara rağmen Anne ve Simon, bu zorlukların aşılacağı konusunda umutlular.

Yolun tabanı yerleştirildikten sonra olasılıkların sonsuz olduğunu söylüyorlar. Entegre güneş hücreleriyle kendi enerjilerini -hatta daha fazlasını- üreten sensörler, gerçek zamanlı trafik, sıcaklık, kar, buz bilgilerini sağlayabilir ve böylece güvenlik arttırılıp yoğunluk azaltılabilir.

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu