Haberler

McLaren Formula 1 için çok iddialı




McLaren, motorsporlarının geleceği adına etkileyici yarış arabası konseptini tanıttı.     Firmanın Formula 1 strateji uzmanları, araçlarının her bir turun daha hızlı geçilebilmesi için gelecek nesillerinde daha yüksek performanslı arabalar üreteceğini açıklıyor.

İlk bakışta klasik Batman arabasını andırsa da, MP4-X gerek kapalı kabini ile, gerek aerodinamik tasarım detaylarıyla fütürist bir etki yaratıyor. Aracın kanatlarına yerleştirilmiş elektronik sistemler aracın şasisini kusursuz bir şekilde dengeliyor bununla birlikte virajlarda ve düzlüklerde aracın yere uyguladığı kuvvet üzerinde değişiklikler yapılmasına olanak sağlıyor. Bunun yanında yabancıların “head-up display” dediği, bilgilerin ön cama yansıtıldığı sistem de araç da mevcut. Bu ekranda sürücünün kaçıncı sırada olduğu, en yakın rakibiyle arasındaki mesafe, yarış içindeki kazalar gibi yarışla alakalı bilgiler veriliyor.

McLaren firması bu konseptin en yakın zamanda gerçekleşebileceği kanaatinde. Muhtemelen  araçtaki en etkileyici teknoloji ise aracın, sürücünün beyin sinyalleri ile kontrol ediliyor olması. Firmaya göre bir aracın hiçbir fiziksel kontrole ihtiyaç duymadan kontrol edilebilmesi mümkün, fakat bu teknoloji daha gelişiminin ilk aşamalarında.

MP4-X’in güç aktarım sistemlerine gelince, McLaren bu sistemin enerji geri kazanımına daha çok odaklandığını belirtiyor. Ayrıca araçta geleneksel olarak güneş enerji sistemi kullanılıyor.

McLaren Teknoloji Grubu yöneticisi John Allert, MP4-X konsept aracının gelecekten bir örnek olduğunu ve mümkün olabileceğini belirtti. Aracın Formula 1 için hız, heyecan ve performans gibi tüm gerekliliklere sahip olduğunu ayrıca güvenlik ve motor teknolojisi adına devrim niteliğinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Tarık Erbaş

Arabalara olan tutkum, pantolonlarımın dizleri yırtılana kadar, halı motiflerinde model arabalarımı sürmem ile başladı ve aynı tutku ile devam ediyor. 1998 doğumluyum, Vefa Lisesi'nde okuyorum. Otopark ailesinin bir parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Formula tasarımının böyle çok fazla dışarı çıkması bence iiyi bir şey değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu